Laget 'Bitz Please', bestående av Mei Yain og Mei Jain, var det eneste rene jentelaget.
Laget "Bitz Please", bestående av Mei Yain og Mei Jain, var det eneste rene jentelaget.

– Det er synd at ikke flere jenter møter opp

Lørdag gikk NM i programmering av stabelen på Gløshaugen. Av de 38 lagene som deltok var det kun ett rent jentelag.

Tekst: Ragnhild Lind Rogn

I P15 på Gløshaugen var det lørdag duket for norgesmesterskap i programmering. Over 100 påmeldte fordelt på 38 lag satt klare for å prøve å løse elleve oppgaver i løpet av fem timer. Til tross for mange påmeldte var kun ett rent jentelag med i årets mesterskap.

Fra venstre: Håkon Flatval og Johan Sokrates Wind stakk av med seieren for andre år på rad.
Fra venstre: Håkon Flatval og Johan Sokrates Wind stakk av med seieren for andre år på rad.

Laget «Bitz Please», bestående av søstrene Mei Yain og Mei Jain, mottok dermed prisen for beste jentelag. De synes det er synd at ikke flere jenter deltar.

Laget _Neur und Neunzig Luftballons_ jobber med å løse oppgavene, som består av matematiske problemer av ulik vanskelighetsgrad. Disse skal løses ved hjelp av koding.
Laget _Neur und Neunzig Luftballons_ jobber med å løse oppgavene, som består av matematiske problemer av ulik vanskelighetsgrad. Disse skal løses ved hjelp av koding.

– Jeg er vant til å være rundt gutter, men det er synd at ikke flere jenter møter opp. Det hadde vært spennende å få konkurrere mot flere jenter, forteller Mei Jain.

Både hun og søsteren tror mange jenter ikke helt vet hva programmering dreier seg om.

– Å studere data og drive med programmering er så mye mer enn bare spill. Jeg tror folk misforstår hva vi holder på med, legger hun til.

Deltok for første gang

Søstrene, som studerer data ved NTNU, deltok i NM i programmering for første gang i år, og de har bare positive ting å si om konkurransen.

– Det var veldig gøy. Jeg driver ikke så mye med programmering til vanlig, men nå fikk jeg repetert litt, sier Mei Jain. Hun legger til at det var utrolig kjekt å kjenne på den mestringsfølelsen de fikk av å løse oppgaver.

Om de gjør et nytt forsøk neste år er imidlertid usikkert.

– Jeg går 3. året på bachelor-studiet, så det er ikke sikkert jeg kan være med neste år, siden man må være student for å delta, sier Mei Yain.

Stakk av med seieren igjen

Det var til slutt fjorårets vinnere, Håkon Flatval og Johan Sokrates Wind, som stakk av med seieren etter å ha løst sju oppgaver. Vinnerne var likevel ikke helt fornøyde.

– Jeg føler vi kunne fått til mer, men oppgavesettet var litt mer krevende i år, sier Flatval etter premieutdelingen. Han forklarer at vanligvis er det flere lette oppgaver, men at oppgavene denne gangen økte mer trinnvis i vanskelighetsgrad.

– Det gjorde at vi brukte mye tid på de første oppgavene, legger han til.

Oppgavene som blir gitt består av matematiske problemer som skal løses ved hjelp av ett eller flere av de følgende programmeringsspråkene: C, C++, C#, Go, Java, Objective-C, Python, Haskell, JavaScript og PHP. Det laget som løser flest oppgaver vinner og går videre til Nordvest-europeisk mesterskap.

Høye ambisjoner

De to lagene som kom på første og andreplass får muligheten til å delta i Nordvest-europeisk mesterskap, som i år arrangeres i London i England. I fjor ble det arrangert i Sverige, og Flatval og Wind har satt seg høye mål før konkurransen.

– Nå skal vi øve så mye vi kan. I fjor kom vi på 22. plass, men i år er målet å komme på medaljeplass, altså minst 12. plass, forteller Flatval. Når turen går til England skal også det tredje lagmedlemmet Thomas Lund Mathisen være med.

Her kan du se resultatlisten fra årets mesterskap.

Powered by Labrador CMS