Fredspris til Bahrain-aktivist

Vinneren av Studentenes fredspris 2015 er kåret. Den 23-årige studenten fra Bahrain har tidligere blitt fengslet og torturert for sine meninger.

Publisert Sist oppdatert

23 år gamle Ayat al-Qurmezi er aktivist og tidligere lærerstudent ved University of Bahrain. Hun ble arrestert 30.mars 2011 for å ha lest opp dikt om frihet og kritikk av regimet i den totalitære staten. Hun ble gjentatte ganger torturert og truet mens hun var i arrest. Også ved senere anledninger har hun lest opp dikt i offentlige sammenhenger og i regime-kritiske forsamlinger.

Al-Qurmezi ble i juni 2011 dømt til ett års fengsel for fornærmelser mot kongen og oppfordring til hat mot regimet, men ble løslatt allerede i juli samme år, grunnet massive protester fra internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner. Se pressekonferansen her.

Fakta

  • Studentenes fredspris blir utdelt annethvert år til studenter som har utmerket seg med sitt arbeid for å fremme fred, menneskerettigheter og demokrati
  • Prisen har sitt utspring fra Internasjonal studentfestival i Trondheim (ISFiT) og ble utdelt første gang i 1999.
  • Hittil har sju studenter frå Burma, Øst-Timor, Zimbabwe, Colombia, Vest-Sahara, Kroatia og Iran fått prisen .
  • Prisvinneren for 2015 kommer fra Bahrain, og har gjort seg bemerket gjennom sin motstand mot det totalitære regimet i landet.Kilde: studentpeaceprize.com

En glemt historie

– Jeg tror komiteen har vurdert Ayat som den mest verdige personen fordi det er en glemt historie. Ved å igjen sette fokus på opprøret som fant sted i 2011 kan man få frem det som skjedde under den arabiske våren i Bahrain. På sikt håper vi at det gjennom engasjement som dette skal bli mer oppmerksomhet rundt menneskerettighetsbruddene som skjer i Bahrain, og at man kan få en endring i regimet, sier leder for Studentenes fredspris, Ragnhild Fredheim.

Fredheim var sammen med to andre representanter på besøk hos fredsprisvinneren for et par uker siden. De forteller at de måtte snike seg inn i landet under påskudd av å være turister på dykkerferie. Når de skulle treffe fredsprisvinneren brukte de leiebil, og ikke drosje, for å unngå å bli forfulgt. Fredheim forteller at hun fikk et godt inntrykk av den unge fredsprisvinneren.

– Jeg ble truffet av hvor modig Ayat virket. Hun var veldig klar på at vi skal få frem historien hennes for hele verden, sier hun.

Gode muligheter for ISFiT-besøk

Utdelingen av fredsprisen vil tradisjonen tro foregå under ISFiT-festivalen i februar, og Fredheim ser positivt på mulighetene for å få fredsprisvinneren til Norge:

– Jeg tror det er veldig gode muligheter for at Ayat kan komme til Norge. Da vi snakket med henne sa hun at hun selvfølgelig vil komme, og at det passer veldig bra, siden hun har fri fra skolen i Oman da, hvor hun for øyeblikket studerer.

Ayat al-Qurmezi har tidligere hatt utreiseforbud fra hjemlandet. Siden hun nå studerer i Oman er det likevel en bedre mulighet for henne å komme til Norge under ISFiT-festivalen.

– Hvis hun kommer, vil det i så fall bli et par dager før Fredspris-seremonien. Hun vil bli i Norge i ti dager, og vi planlegger en turné i Oslo, Bergen, Lillehammer og Tromsø, i tillegg til Trondheim. Hun sa også at hun gleder seg veldig til å komme til Norge, det tar jeg som et godt tegn.

– Det var noe spesielt ved Ayat

Jørn Wichne Pedersen er leder for Fredspriskomiteen, som valgte ut al-Qurmezi som vinner. Han sier det var et vanskelig valg, og at det var mange gode kandidater.

– På grunn av at det var så mange sterke kandidater var det ingen lett avgjørelse. Likevel var det noe spesielt ved Ayat. Det at hun kan få folk med seg ved å lese dikt, og at hun ikke vil gi seg til tross for at hun har blitt fengslet, torturert og truet er bemerkelsesverdig, og noe vi i Fredspriskomiteen mente fortjente anerkjennelse. Samtidig håper vi dette kan oppmuntre til mer engasjement i Bahrain.

Pedersen mener også prisen er viktig fordi den gir oppmerksomhet til en gruppe som ikke alltid kommer sterkt fram i mediene.

– Studenter er ofte de første til å reagere hvis et samfunn beveger seg i feil retning, men deres kamp får dessverre svært lite oppmerksomhet. Derfor er denne prisen så viktig. Jeg håper og tror at denne prisen vil inspirere studenter ikke bare i Bahrain, men i hele verden, avslutter Pedersen.

Liberal bare på papiret

Det lille kongeriket Bahrain ligger i Persiabukta mellom Saudi-Arabia og Iran. Den sunni-muslimske kongefamilien al-Khalifa har hatt makten i Bahrain siden 1783. Landet var et britisk protektorat frem til 1971, da det ble en selvstendig stat. Hamad bin Isa al-Khalifa har vært landets konge og statsoverhode siden 1999.

Tora Systad Tyssen er informasjonsmedarbeider i Fivas og har tidligere skrevet masteroppgave om politisk mobilisering i Bahrain. Hun har fungert som fagperson for Studentenes fredspris.

– Den politiske situasjonen i Bahrain i dag er forsåvidt rolig. Det er ingen borgerkrig som foregår. Likevel er det en fastlåst politisk situasjon, og regimet har brukt veldig sterke militære virkemidler for å opprettholde kontrollen. De er liberale bare på papiret, sier hun.

Under den arabiske våren i 2011 var det store demonstrasjoner mot regimet i Bahrain, og det ble satt inn store politi- og hærstyrker mot befolkningen. Også Saudi-Arabia, som har et godt forhold til den Bahrainske regjeringen, sendte inn militære styrker i det lille landet for å stanse uroen. Det var i denne perioden Ayat ble arrestert og torturert.

– Al-Khalifa-familien, som styrer i Bahrain, har knyttet til seg en politisk og økonomisk elite, men det er innad i al-Khalifa-familien makten ligger. Det er et intrikat nettverk av familiemedlemmer i maktposisjoner, hvor for eksempel onkelen til kong Hamad bin Isa al-Khalifa er statsminister, sier Tyssen.