Fullførte mastergrad ved NTNU – uten oppholdstillatelse

10. september kom Maria Amelie ut med boken Ulovlig norsk. Her forteller hun historien om hvordan hun og foreldrene flyktet fra Kaukasus, og om livet som ulovlig norsk student i Trondheim

Publisert Sist oppdatert

I syv år har Maria oppholdt seg i Norge. I løpet av disse syv årene har hun gjennomført videregående skole, tatt en bachelor i sosialantropologi, samt at hun denne sommeren fullførte en mastergrad i teknologi og vitenskap. Mastergradsoppgaven skrev hun for Statoil. Alt dette har hun gjort uten oppholdstillatelse i Norge.

Maria har aldri hatt noen bankkonto, heller ikke id-papirer. Da hun søkte plass på NTNU oppga hun det samme personnummeret som hun fikk da hun søkte asyl i Norge. Hun fikk utstedt studentbevis, på tross av at det ble stusset ved personnummeret. Til Marias hell trodde de hun var en del av et eget studentopptak fra utlandet.

Da hun kom til Trondheim gjorde hun ikke som studenter flest - i stedet for å søke studielån fikk hun seg en vaskejobb.

– Noen vil si jeg lever et dobbeltliv, men jeg gjør ikke det. Jeg lever et fullt liv. Jeg har valgt å fylle det med glede. Med fantastiske mennesker. I min ramme. Maria i Norge. Norske Maria, forteller hun til adressa.no.

For å klare å fullføre studietiden har Maria prøvd å glemme sin egentlige identitet, og levd livet fullt og helt som norsk student. Hun har vært engasjert på Samfundet, jobbet som frivillig på Slottsfjellfestivalen og Bylarm, og beskrives som en sprudlende jente som får ting til å skje.

– Jeg bestemte meg for å leve, sier hun til adressa.no.

LES UNDER DUSKENS PORTRETTINTERVJU MED MARIA AMELIE HER