– HiST fortjener strykkarakter
Høgskolelektor Walter Keim ved HiST er frustrert over manglende åpenhet og ytringsfrihet ved høgskolen.
– Jeg oppfordrer makthaverne i HiST til å slutte og dyrke den øredøvende taushet som en hellig ku, samt å slutte og leve etter mottoet «ordet er fritt så lenge alle holder kjeft», sier høgskolelektor Walter Keim ved HiST.
Han ble i juni i år ilagt en såkalt tjenstlig tilrettevisning etter at han, i et klagebrev til ledelsen ved HiST, kom med krasse uttalelser da han ble nektet innsyn i dokumenter vedrørende den økonomiske situasjonen ved Øya helsehus.
Da Keim mente det fantes manglende begrunnelse for tilrettevisningen, og at hans ytringsfrihet hadde blitt krenket, klaget han til HiST. Etter tre klager uten noen respons fra HiST sin side, valgte Keim til slutt å involvere Ombudsmannen. Ombudsmannen har funnet grunnlag for å ta opp saken, og har sendt seks spørsmål til HiST, der han i hovedsak ønsker en redegjørelse for hvorfor Keim ble ilagt tjenstlig tilrettevisning.
– Kan føre til oppsigelser
Bakgrunnen for det hele er det Keim mener er manglende oppfølging fra HiST vedrørende den feilslåtte budsjetteringen ved Øya helsehus. Da Keim ønsket å se på budsjettene fra tidligere år, ble han nektet innsyn i dokumentene. Det fikk ham til å reagere. Han skrev blandt annet i et klagebrev til ledelsen ved HiST at nektelsen var en obstruksjon og sabotasje for innsynet i saken.
– Dersom mine hovedprosjektstudenter hadde fulgt opp budsjetteringen rundt Øya helsehus like dårlig som HiST har gjort, hadde de fått strykkarakter, sier Keim.
Øya helsehus er et samarbeidsprosjekt mellom NTNU, HiST, SiT og Trondheim kommune, og skal være et korttidssykehjem for 120 pasienter. I tillegg skal HiST sin avdeling for sykepleie holde til der.
En av grunnene til at høgskolelektoren valgte å reagere, er de økonomiske problemene ved HiST. I Høgskoleavisa den 28. april i år, ble det skrevet at høgskolen økonomisk gikk tøffere tider i møte, og at rektor fikk fullmakt til å foreta den nødvendige omorganisering, og også eventuelle oppsigelser av ansatte i faste stillinger.
– Den alvorligste følgen av Øya helsehus problemer med manglende kostnadsoppfølging og budsjettering, er bare toppen av isfjellet som førte til at HiST nå har vært «under omstilling» i et halvt år. I verste fall kan det bli oppsigelser, sier han.
Keim ønsker nå en større åpenhet og ytringsfrihet ved høgskolen der han er ansatt, uansett hva som blir utfallet i tilrettevisningssaken.
Kjenner ikke problemet
Rektor Trond M. Andersen ved HiST mener derimot at det ikke er noen problemer med ytringsfriheten ved HiST.
– Jeg kjenner overhodet ikke igjen det Keim hevder er mangel på åpenhet om ytringsfriheten ved HiST. Det er høyt under taket her, sier Andersen.
Hva som blir utfallet i tilrettevisningssaken er foreløpig uvisst, men HiST har blitt bedt å besvare spørsmålene fra ombudsmannen innen 14. november.