
Kastes ut for ærlig arbeid
Utenlandske studenter må passe på hvor mye de kan jobbe ved siden av studiet. Ellers risikerer de å bli utvist.
Nylig meldte den britiske avisen The Guardian om den kamerunske studenten Marius Youbi som hadde blitt utvist fra Danmark fordi han i en uke hadde jobbet 90 minutter mer enn han hadde lov til ved siden av studiene. Dermed ble han kastet ut etter fire og et halvt års studier, selv om han ikke hadde oversteget arbeidsmengden totalt gjennom et helt år. Nå viser det seg at saken ikke er unik for Danmark.
Begrensninger i Norge
UDI bekrefter at det finnes begrensninger for hvor mye utenlandske studenter kan jobbe når de studerer i Norge. En student som ikke er statsborger av et EU eller EØS-land kan jobbe inntil 20 timer i uken, inkludert ordinær ferie, bekrefter en saksbehandler ved UDI. Maksimumsgrensen for arbeidstimer i uken for utenlandske studenter er fem timer mer i Norge enn i Danmark.
— Utdanningsinstitusjonene kan be om at en utenlandsk students arbeidstillatelse innskrenkes delvis eller fullstendig, sier saksbehandleren.
Saksbehandleren legger til at utdannings-institusjonene også kan be om tillatelse til å utvide den ordinære grensen for arbeidsmengde, men at det da kreves at arbeidet er relevant for utdanningen, slik som for eksempel en praksisplass.
Konsekvensene av å jobbe for mye kan bety at det betyr kroken på døren for utenlandske studenters opphold i Norge.
— Hvis de bryter reglene, får det konsekvenser — som for eksempel at de blir utvist, sier saksbehandleren.
Hvorfor eksisterer disse reglene?
— Det er det ikke vi som bestemmer. Da får du nesten se i en historiebok eller snakke med noen av de som bestemmer lovene. Vi er bare en forvaltningsenhet, sier saksbehandleren.
Det foreligger for øyeblikket ingen indikasjoner på at regelverket skal endres, hverken i strengere eller mindre streng form, ifølge saksbehandleren.
– Dette har skjedd i Norge
President Abraham Vysocky i interesse-organisasjonen International Students’ Union of Norway (ISU) forteller at de kjenner til flere saker hvor studenter som har blitt utvist som følge av at de har jobbet mer enn de 20 timene i uken som loven tillater. Han sier at det er uheldig at studentene blir utvist uten advarsel, og drar fram en kenyansk student som et eksempel. Hun ble tvunget til å avbryte studiene i Norge og returnere til hjemlandet.
— Det var en kvinnelig student som ble utvist i fjor fordi hun hadde jobbet over jobbet 40 timer i uken ved siden av studiene, i den oppfatning at hun kunne jobbe 20 timer i uken i hver jobb, sier han.
Vysocky forteller at denne studenten hadde både en ektemann som studerte i Norge, i tillegg til at de hadde fått et barn mens de bodde her.
— Hun forsøkte å anke flere ganger, blant annet med begrunnelse om at hun hadde et barn som hadde blitt født her, men ankene ble avslått, sier han.
Vysocky forteller at når en student opplever problemer som følge av å ha jobbet mer enn det loven tillater, forsøker ISU å hjelpe til så mye de kan.
— Vi har ikke den rettslige kompetansen til å hjelpe studenter som blir berørt av disse reglene, men vi henviser dem til advokater som kan hjelpe dem, sier Vysocky.
Flere kan være rammet
I 2014 var det totalt 23 732 utenlandske studenter i Norge — hvor de som kom fra utenfor EU/EØS-området utgjorde en betydelig andel. Bare fra Kina og Russland alene var det samlet sett over omlag 2 500 studenter, ifølge tall fra Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU).
Vysocky forteller han ikke har tall på hvor stor andel av studentene fra land utenfor EU-området som påtar seg jobb ved siden av studiene, men at han tror mange griper sjansen når den byr seg. Problemet med å få seg jobb ligger ofte i at mange ikke snakker norsk, mener han.
— Av de internasjonale studentene jeg har møtt, er det mange som skaffer deltidsjobb dersom de får muligheten. Dette kan ofte være en nødvendighet for internasjonale studenter, når man tar i betraktning at de ikke mottar støtte fra Lånekassen, sier Vysocky.
I tillegg legger han fram et ønske om å få se statistikk for utvisningssakene, slik at man kan se om de er konsentrert om studenter fra enkelte land, eller om det er en større spredning.
ISU har for øyeblikket ingen vedtatt politikk på hvorvidt 20-timersgrensen burde utvides eller strammes inn.
Hvorfor tror du disse reglene eksisterer?
— Jeg er ikke noen ekspert på dette området, men jeg antar de finnes for å sikre at studentene kommer hit først og fremst for å studere, og ikke for å jobbe, sier Vysocky.
Han legger til at han synes det er to aspekter som burde fått mer oppmerksomhet.
— For det første er det nå slik at studenter blir utvist uten forvarsel. Istedenfor å utvise studenter med en gang de bryter regelverket, kunne UDI utstedt en advarsel eller gitt en mindre alvorlig straff første gang, sier han.
Kjenner ikke til problemet
Leder Øyvind Bentås for Studentersamfundet i Trondhjem forteller at dette ikke er en problemstilling de har opplevd tidligere, i og med at det ikke det snakk om frivillig arbeid. Han kjenner ikke til tilfeller der internasjonale studenters arbeid, hverken frivillig eller lønnet, har fått konsekvenser, men håper at skjønn blir utvist der det skulle være et problem.
— Dersom dette skulle vise seg å være et problem som gjør at flere studenter sliter med å beholde oppholdstillatelsen sin vil vi nok heve stemmen. For øyeblikket er ikke dette et tema vi har måttet ta et standpunkt til, sier Bentås
Justis- og beredskapsdepartementet var ikke tilgjengelig for kommentar i denne saken. I tillegg har det foreløpig ikke lykkes Under Dusken i å få kontakt med den kenyanske studenten som Vysocky refererte til.