ME-forskning på lavbudsjett

Leger på Haukeland sykehus har nådd et gjennombrudd i forskningen på kronisk utmattelsessyndrom (ME). Nå samler foreningen Meandyou inn midler slik at forskningen kan fortsette.

Tekst: Johannes Jakobsen, Under Dusken

Fakta

Fakta om Kronisk utmattelsessyndrom (ME)

  • Rundt 10 000 syke i Norge.
  • Kvinner rammes oftere enn menn.
  • Typiske symptomer er utmattelse, hodepine og smerter i muskler og ledd.
  • Norsk forskning viser at det kan være en autoimmun sykdom.

For noen år tilbake behandlet leger ved kreftavdelingen på Haukeland sykehus en pasient med både ME og kreft. Etter behandlingen fortalte pasienten at symptomene på ME var forsvunnet og helsen var drastisk forbedret.

Legene Olav Mella og Øystein Fluge fant ut at det var medisinen Rituximab som hadde den positive effekten. Denne medisinen brukes til å behandle kreft og autoimmune sykdommer, som lupus og leddgikt. I andre fase av forskningen testet de medisinen på rundt 30 ME-pasienter. Medisinen hadde en positiv effekt på to tredjedeler av deltakerne. Dette er et stort gjennombrudd for forskningen på sykdommen, siden behandling av ME-pasienter aldri har gitt så gode resultater.

Knapt budsjett

For å bekrefte forskningsresultatene jobber Fluge og Mella nå med fase tre, hvor de skal teste medisinen på 140 ME-pasienter. De økonomiske midlene har imidlertid latt vente på seg. De har mottatt fire millioner fra regjeringen, men mangler fortsatt syv millioner kroner. Budsjettet på elleve millioner er knapt og krever at enkelte må jobbe dugnad.

– Jeg tror mange ikke er helt klar over hvor hemmet livet til pasienter med ME er. Mange pasienter har en elendig livskvalitet. Det som er mest oppmuntrende er å se at vi faktisk kan snu livene til pasientene, sier Mella til TV2.

Samler inn penger

Lege Maria Gjerpe har hatt ME over lang tid og deltok som pilotpasient for tredje fase av forskningen. Hun er i dag helt frisk og har nå opprettet foreningen Meandyou for å samle inn penger til kampen mot sykdommen.

– Foreningen er frivillig drevet og vi har hovedsakelig to mål. Vi ønsker å samle inn midler til forskningen og å informere om sykdommen. Vi mottar støtte gjennom privatdonasjoner og gjennom å engasjere bedrifter. På kort tid har vi samlet inn rundt 150 000 kroner, sier hun.

Gjerpe oppfordrer både syke og friske studenter i Trondheim til å involvere seg i innsamlingen.

– Dette er en måte å vise samfunnsengasjement på. Folk som er friske må hjelpe de syke. Nå er jeg frisk og derfor hjelper jeg de som er er syke nå. Vi ønsker at studentene skal gjøre det samme. Vi gir penger til forskning, så denne innsamlingen burde være interessant for studenter, sier hun.

Umulig å studere

En som har engasjert seg er samfunnsøkonomistudenten Sondre Munthe-Kaas. Han ble selv rammet av ME i fjor sommer og måtte sette mastergraden på vent. Han leder nå Trondheimsavdelingen for Meandyou. Han mener det er viktig å få samlet inn pengene så fort som mulig.

– Vi ønsker å forbedre livene til folk som har en helt forferdelig livskvalitet nå. Sykdommen er så invalidiserende at studier og jobb blir helt eller delvis umulig, selv for oss som er såkalt mildt rammet. Livene våre står på vent, sier han.

Samfunnslønnsomt

Han ønsker ikke å spekulere i hvorfor den økonomiske støtten fra regjeringen har vært lav, men mener at fra et samfunnsøkonomisk perspektiv har de alt å tjene på å få disse pasientene friske.

– Hvis resultatene fra fase to reproduseres i fase tre, er forskningen selvfinansierende. Hvis de som i dag er syke i tillegg kommer ut i jobb igjen, forsvinner de ut av Nav-systemet. Det vil staten spare på, det er rett og slett en investering, sier Munthe-Kaas.

Meandyou har som mål å samle inn pengene på 90 dager.