Nå kommer Foodora-streiken til Trondheim

57 nye Foodora syklister tas ut i streik fra og med 2. oktober. 27 av disse er ansatte i Trondheim.

Tekst: Jesper Meisler & Ingrid Ekern

For fire uker siden ble 102 ansatte i matleveringstjenesten Foodora tatt ut i streik. Så langt har det vært flere opptrappinger, men foreløpig kun blant ansatte i Oslo. På grunn av to ukers varslingsplikt på uttaket trappes ikke streiken opp før 2. oktober. Da vil totalt 252 syklister være i streik, både i Oslo og Trondheim.

Ifølge Foodoras egne hjemmesider ble selskapet etablert i Oslo i 2015 og finnes idag i byene Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand. I en pressemelding fra 19. august, dagen før streiken ble iverksatt, sier Foodora selv at kravene til Norges Transportarbeiderforbund, som er en del av Fellesforbundet, er for store

– Vi er positive til forbedrede avtaler og samarbeid om det, men kravene til NTF i denne tariffavtalen er umulige for oss å leve med per idag, sa sjef i Foodora, Carl Tengberg, den gang.

Videre sier Tengberg at dersom disse kravene skal imøtekommes hadde Foodora blitt tvunget til å legge ned, eller eventuelt kutte ut faste ansettelser som resten av bransjen.

Står selv for eget utstyr

Sigurd Østvang Abert jobber hos Foodora i Oslo. Han har ikke noe negativt å si om arbeidsplassen sin, men forteller at de selv må stå for utstyr som mobiltelefon og sykkel.

– Vi står selv for eget utstyr og det fører med seg kostnader, spesielt på vinteren når det er mye salt på veiene.

Lønna, som i snitt ligger på 157 kr i timen, er ikke høy nok til å kompensere for skade og slitasje på utstyret. Han forteller også at lønnsnivå i Foodora er det samme som for 3 år siden.

Les også: Første slipp til Trondheim Calling 2020 er annonsert!

Uenighet om streikebryteri

Et sykkelbud fra selskapet Easy Freelance ble leid inn av Foodora etter streikestarten 20.august. LO mener at dette er ulovlig og vil vurdere søksmål for å få en fast ansettelse for det aktuelle budet.

Foodora selv avviser påstanden om streikebryteri. De sier at de i streikeperioden har vokst med ti prosent og dermed fått et økt behov for syklister. I en epost til Aftenposten skriver Carl Tengberg at de respekterer streiken og de streikende, men at de har hentet inn nye syklister for å dekke veksten.

I en melding til NTB sier Bjørn Jonassen at det vil ramme Foodoras aktivitet i Trøndelag betraktelig, med tanke på selskapets størrelse der.

– Vi håper de ser at kostnadene ved å signere en tariffavtale er små sammenlignet med et omdømme som nå står i brann, forteller han til E24.

Les også: Fant 10 år gammel mat – grensehandelbutikk på Storlien stengt.