NTNU-amanuensis oppfordrer til boikott av Krystallnatt-markeringen

Amanuensis Trond Andresen i kybernetikk ved NTNU mener markeringen misbrukes av politiske krefter.

Tekst: Synne Hammervik, Emil Flakk

– Jeg er anti-rasist, men vil ikke sette mine bein i en sånn markering, skrev amanuensis Trond Andresen i kybernetikk på Facebook den 9. november.

Han legger til grunn at han ikke aksepterer begrepet «antisemittisme», og mener Israels framferd er den viktigste årsaken til fenomenet.

– Det er så misbrukt av sionistene at vi ikke bør bruke det. Jeg mener altså at «anti-semittisme» ikke skal være tema noen steder i dagens politiske situasjon. I den grad jøder utsettes for rasisme i dag — et bagatellmessig fenomen i forhold til den rasisme sigøynere, svarte og muslimer utsettes for, så kall det "rasisme" — slik vi gjør for alle andre grupper, skriver han.

– I dag brukes antisemittisme som skremsel for ikke å komme med kritikk til Israel, forteller Andresen til dusken.no.

I klinsj med Klassekampen

Meningene ble ytret på en Facebook-gruppe for tilhengere av avisen Klassekampen. Redaktør Bjørgulv Braanen reagerte kraftig, og svarte Andresen på lederplass den 12. november.

– Disse holdningene spres altså på en Facebook-side som hevder at den «bryr» seg om Klassekampen. Min oppfordring til venner av avisa er å ikke bli med i forumet, for å unngår at venstreprovokatører av denne typen skaffer seg en tribune (i avisas navn) for sine skakkjørte meninger, skriver Braanen.

I dagens Klassekampen svarer Andresen at Krystallnatt-markering er blitt et instrument til fordel for Israel, og at progressive derfor burde holde seg unna.

– Det kan man være uenig i, men det er ingen grunn til å fly i taket – noe flere gjorde, skriver han, og legger til: Nettet og den redaksjonelt usensurerbare ytringsfrihet er kommet for å bli. Lev med det, skriver han.

Også nettstedet Vepsen har kastet seg inn i debatten. Nettsiden er kjent for å drive gravende journalistikk om antidemokratiske og rasistiske miljø i Norge.

– I samme tråd omtalte Andresen Holocaust som en ”religion” med sine ”yppersteprester", og spurte om det kunne tenkes at minnene om Holocaust ble holdt i hevd for å skape støtte til Israel ved å opprettholde ”en paranoid forestilling om hvor evig forfulgte jødene er, og at dette aldri tar slutt”, skriver nettstedet.

Vil ikke bagatellisere folkemordet

Til dusken.no forteller Andresen at han står fast ved sine uttalelser på Facebook-forumet og i Klassekampen.

– Jeg vil ikke med disse utsagnene bagatellisere dette forferdelige folkemordet, sier Andresen.

Videre forteller han at han har flere årsaker til at han ytret ønsket om å boikotte markeringen.

– Dette årlige arrangementet blir brukt av Israels venner hvert år, for å avlede eller svekke kritikken av Israel. I tillegg så mener jeg det er feil at akkurat dette folkemordet får så mye mer oppmerksomhet enn andre folkemord, sier han.

I den opprinnelige utgaven av denne artikkelen, ble Trond Andresen feilaktig sitert på at han nektet for å ha skrevet at minnene om Holocaust holdes ved like gjennom å opprettholde en paranoid forestilling om jødenes forfølgelse. Dusken.no beklager.

Powered by Labrador CMS