NTNU-professor gir stågaranti

Professor ved NTNU fronter mattekurs med stågaranti på eksamen.
– Etisk problematisk, mener Studenttinget.

Publisert Sist oppdatert

Skippertaket.no er et studentdrevet foretak som tilbyr et helgekurs i Matte 1 med «stågaranti», mot en betaling på 350 kroner. Læreren som underviser er professor i matematikk ved NTNU.

Fakta

Fakta i saken:

Skippertaket

  • Skippertaket er et tilbud om ekstraundervisning i faget Matte 1, som for første gang ble arrangert høsten 2009.
  • Arrangørene opererer med stågaranti.
  • NTNU-professor Lisa Lorentzen tilbyr intensiv undervisning mot en kursavgift på 350 kroner.
  • Lorentzen har selv tidligere undervist i faget ved NTNU.

Bryter med gratisprinsippet

– Vi ser mange etiske problemstillinger knyttet til denne saken. Det er problematisk at en professor ved NTNU er en del av et konsept som garanterer ståkarakter mot betaling. Det bryter med gratisprinsippet hvis man kan betale seg fra å stryke, mener leder Amund Aarvelta ved Studenttinget NTNU.

Han mener at det undergraver emnet at man etter kun et par dager med kurs kan stå på eksamen.

– Jeg vil ikke gå inn på det juridiske, men jeg synes det er betenkelig at professoren skal selge sin kunnskap til studenter samtidig som hun gir gratis undervisning i emnene ved NTNU, hevder han.

Misvisende «stågaranti»

Professor ved NTNU Lisa Lorentzen, som underviser i skippertakskurset, har tidligere forelest i emnet ved universitetet.

Hun sier at kursets reklame om «stågaranti» kan virke misvisende. I realiteten betyr det ikke noe annet enn at man er garantert å få pengene tilbake hvis man stryker.

– Jeg som foreleser gir ingen stågaranti. Verken skippertaket.no eller NTNU kan garantere noen å stå. Det nettsiden opererer med fungerer mer som en økonomisk garanti. For å stå i faget må man jobbe jevnt gjennom hele året, sier Lorentzen.

Hun påpeker at det ikke handler om å betale seg fra å stryke, slik som Aarvelta påstår.

– Dette kurset handler om å arbeide seg fra å stryke, og det er ikke meningen at man skal kunne ta dette kurset uten å ha vært på noen av universitetets forelesninger, noe som er opplyst på kursets hjemmesider, sier Lorentzen.

Behov for skippertak

Hun avviser at mangelfull undervisning ved NTNU er grunnen til at studenter melder seg på kurset.

– Jeg mener på ingen måte at undervisningen ved NTNU er for dårlig. Dette kurset er rettet mot studenter som kommer rett fra videregående og som ikke er vant til arbeidsmengden ved et universitetsstudium. Da kan et slikt kurs være nyttig for de som er usikre og trenger litt ekstra hjelp, mener hun.

– Burde ikke NTNU selv sette inn ressurser for å hjelpe disse elevene?

– Universitetet kan ikke tilby ubegrenset støtte og hjelp. På Institutt for matematiske fag har vi gjort mye, men det er alltid behov for mer. Uansett hvor mye ekstra tilbud vi kommer med, vil det fortsatt være studenter med behov for mer hjelp, sier Lorentzen.

Hun understreker at det er begrenset hvor mye en foreleser kan gjøre.

– De ulike emnene ved NTNU skal være omtrent like store. Hvis vi gir mer undervisning i Matte 1 enn i andre emner, kommer dette systemet ut av balanse. Jeg har selv fått beskjed av ledelsen ved instituttet at jeg må gjøre mindre som foreleser i emnet, for at det skal balanseres med de andre fagene, sier Lorentzen.

Bør tilfredstille alle

Selv om skippertakskurset er et godt tilbud, mener Aarvelta at det er viktig at NTNU kan tilby god undervisning gratis.

– Det optimale er at NTNU greier å tilfredstille alle. Det skal ikke være nødvendig å betale for ekstra undervisning utover det universitetet tilbyr, men dette er selvsagt opp til studentene å bestemme selv, sier Aarvelta.

Lorentzen er enig i dette, men hevder at det er umulig å tilfredstille absolutt alle.

– Av 1500 oppmeldte til eksamen, var det 150 som deltok på kurset. For disse studentene fungerer skippertaket som god hjelp, sier Lorentzen.

Godkjenner skippertaket

– NTNUs ansatte kan ta på seg betalte oppdrag for andre dersom slike oppdrag ikke kommer i konflikt med de arbeidsoppgaver den enkelte har for NTNU som arbeidsgiver. Det avgjøres av den enkelte ansattes nærmeste leder, sier direktør for organisasjon og informasjon ved NTNU, Trond Singsaas.

Ledelsen ved Institutt for matematiske fag har gitt klarsignal for at Lorentzen kan jobbe for skippertaket.no. Universitetsledelsen synes heller ikke det er problematisk at Lorentzen tilbyr mattehjelp mot betaling.

– Det er ikke laget retningslinjer som beskriver dette nærmere. Vurderingen så langt har vært at den enkelte leders skjønn vil være det beste grunnlaget for å fatte beslutninger i det enkelte tilfelle, sier Singsaas.

I hvilken grad det er behov for såkalte «skippertakskurs i matte» for NTNU-studenter er ikke drøftet nærmere av ledelsen ved NTNU.

– En slik diskusjon vil, i tilfelle det er aktuelt, skje i tilknytning til årlige drøftinger om studieprogramporteføljen for NTNU, sier han.

Powered by Labrador CMS