Olje, våpen og kunnskap for en bedre verden

NTNU inngikk i fjor høst en avtale med Statoil på over 300 millioner kroner. Studenter blir rekruttert inn i olje- og våpenbransjen. Finn alternativer, er journalist, filmskaper og forfatter Erling Borgens oppfordring til studentene.

Publisert Sist oppdatert

» NTNU markedsfører seg selv som et universitet som fremmer fornybar energi. I november i fjor inngikk styret en avtale med Statoil på 310 millioner. Er en slik avtale forenlig med en framtidsrettet forskningsprofil?

Fakta

Intervju med

  • Erling Edvin Borgen. Journalist, filmskaper, forfatter, samfunnsdebattant og statsstipendiat

Fakta

  • NTNU inngikk i 2013 en avtale med Statoil på 310 millioner kroner
  • Norge var i perioden 2008-2012 verdens 15. største våpeneksportør. Verdens største målt på innbyggertall
  • Norske våpen har i de siste årene endt opp i Irak-krigen, Afghanistan-krigen og på Gazastripen
  • Selskapet Kongsberggruppen har solgt våpen til Saudi-Arabia for over en milliard kroner
  • Selskapet Nammo har produsert panservernrakettene som har endt opp i den israelske hæren og produsert ammunisjon for mitraliøser og skarpskyttergevær som i følge Røde Kors bryter med folkeretten
  • Erling Borgen har skrevet boken Fredsnasjonens hemmeligheter og lagd filmen I skyggen av Statoil

Statoil er Norges største forurenser. Det Statoil slipper ut i de landene de opererer, tas ikke med i det norske klimaregnskapet. Sammen med mange andre oljeselskaper er Statoil med på oljesandprosjektet i Canada. Det er trolig det skitneste oljeprosjektet i verden i dag. Det høres ikke ut som en strålende samarbeidspartner for en forskningsinstitusjon som vil ha en grønn profil.

» Er ikke Statoil bedre enn alternativene som ville gått inn i disse landene uansett?

Norge har en viss kontroll over Statoil sammenlignet med øvrige selskaper. Det er det argumentet Statoil alltid har brukt: Hvis ikke de går inn i landene, så gjør kinesiske eller indiske selskaper det. Det er ikke et argument. Jeg synes ikke at Statoil bør investere i land som bryter menneskerettighetene på grovt vis. Selv har jeg laget en film kalt I Skyggen av Statoil, der jeg fokuserte på landet hvor Statoil har sin største investering: Aserbajdsjan. Det er ikke en god samarbeidspartner. Dette regimet fengsler journalister, dreper redaktører, fengsler opposisjon og bryter menneskerettighetene.

» Er det ikke naturlig at en offentlig utdanningsinstitusjon samarbeider med et statseid selskap?

Dette kommer helt an på hva de ønsker å bruke pengene til. Jeg har ikke lest kontrakten, men jeg skjønner at det er kjempevanskelig for en utdanningsinstitusjon å si nei til 310 millioner kroner. Det kunne vært fint hvis deler av de midlene ble satt av til grønne alternativer, i stedet for forskning knyttet til oljeutvinning.

» Norske aktører i våpenindustrien, som Kongsberggruppen og Nammo, har tette samarbeid med NTNU. Kongsberggruppen har solgt våpen for over en milliard kroner til Saudi-Arabia. Hjelper norsk industri til å opprettholde menneskerettighetsfiendtlige regimer?

Vi vet at norske våpen har endt i diktaturstater i Midtøsten, i den israelske hæren, og at de har blitt brukt av krigende parter i Afghanistan og Irak. Man kan faktisk velge bort å arbeide for dødens industri.

» Selskapet Nammo har produsert ammunisjon for mitraljøser og skarpskyttergevær som ifølge Røde Kors bryter med folkeretten. Vet studenter hva de går til når de velger å jobbe for slike selskaper?

Jeg holdt en tale da NTNU feiret hundreårsjubileum, og det var merkelig å se at disse våpenbedriftene sto på stands i samme etasje for å rekruttere studenter. Mitt ståsted her er tabloid og populistisk: Jeg mener at norsk våpenindustri bør nedlegges, og at flinke ingeniører i våpenindustrien i stedet bør begynne å finne andre alternativer.

» Hva synes du om at så kontroversielle selskaper som Kongsberggruppen og Nammo står på stand på NTNU?

At de vil prøve å rekruttere dyktige ingeniører er greit, men bevisste og samfunnsengasjerte studenter kanskje bør stille seg opp på alternative stands for å fortelle sine medstudenter hva de begir seg ut på når de begynner å jobbe i bedrifter som selger våpen laget for å drepe.

» Selskaper som Kongsberggruppen og Nammo blir sett på som seriøse aktører. Er det ikke bedre at de lager og selger våpen, når andre, kanskje mindre seriøse aktører vil gjøre dette uansett?

Det er selvfølgelig noen som mener at dette er seriøst næringsliv, men jeg ser på det som dødens industri. Jeg synes det er en skam at for eksempel den norske Kronprinsen legitimerte Lockheed Martin ved å dra på besøk for å se på de nye jagerflyene Norge skal kjøpe.

» Men den norske våpenlovgivningen er blant de strengeste i verden. Er det uansett slik at selskapenes aktiviteter er uakseptable?

Norges våpenlovgivning fungerer på den måten at norske selskaper ikke skal selge våpen til land i krig eller som er preget av uro, med mindre de er blant våre allierte. Men vi er i en tid der mange av våre allierte driver krig i store deler av verden, og samtidig er det en rekke eksempler på at norske våpen har endt opp i kriger som Norge har sagt at vi ikke skal delta i. For eksempel lånte daværende forsvarsminister Kristin Krohn Devold ut Arthur-radarer som peilet ut 1 500 bombemål under Irak-krigens første dager, og Kongsberg våpenfabrikks fjernstyrte våpentårn var i frontlinjene under innrykningen i Irak. Et annet eksempel er Nammo, som via sitt datterselskap i USA solgte panservernraketter som endte opp i den israelske hæren. Det er det ingen grunn til å være stolt av det.

» Så aktivitene er så ille uansett, at det ikke er noen forskjell på bedriftene?

Jeg synes det er betenkelig når det kan synes som om norsk våpenindustri legger opp til en strategi der de etablerer datterselskaper i land der norsk våpenlov ikke gjelder. Norge insisterer ofte på at vi har den strengeste våpenlovgivningen i verden. I vår film Et lite stykke Norge avslørte vi at høyeksplosivene som driver hellfire-rakettene frem mot sine mål lages av en fabrikk utenfor Drammen. Norge har gitt fabrikken eksporttillatelse til å selge dette til utlandet. Rakettene brukes i Irak, Afghanistan og på Gazastripen.

» Kan etikk-kurs på NTNU være en mulig vei videre for å bevisstgjøre studenter på hvilken yrkesvei de velger?

Livet handler om de valgene man tar som menneske. Det hadde vært strålende hvis det ble holdt kurs om etikk og valgmuligheter.