
Psykologistudenter skal lytte til ensom ungdom
Et samarbeidsprosjekt mellom Mental Helse Ungdom, Trondheim Kommune og NTNU har nå åpnet i Trondheim.
Tekst: Vilde Øines Nybakken og Håkon Molven, hospitanter fra UKAs redaksjon
Hver tirsdag sitter frivillige studenter fra profesjonsstudiet i psykologi ved NTNU i Trondheim kommunes lokaler på Kalvskinnet for å ta imot ungdom som trenger noen å snakke med. Ingen problemer er for små, og man kan enten avtale en time på forhånd, eller stikke innom på drop in-time.
– Det er viktig å kunne hjelpe før problemene vokser seg store. Ungdommene slipper å stå på en lang venteliste for å få noen å snakke med. Det er kanskje ikke alle som har behov for en psykolog, men bare trenger å rydde litt i tankene sine, sier Julia Furuholmen.

Hun er en av fem fjerdeårsstudenter som jobber som frivillige i prosjektet. Hun syns det er spennende å jobbe med ungdom, og trekker fram at det er fint for studentene å være til nytte også før de er ferdig utdannede psykologer.

– Mange ungdommer sliter med problemer som kan utvikle seg til å bli psykiske lidelser senere, og da er det fint å kunne bidra til å ha et lavterskeltilbud som kan hjelpe før problemene vokser, sier hun.
Studentene har veileder til stede, og får tilbakemelding etter timen. Prosjektet får god oppfølging fra kommunens psykologer.
– Vi studentene føler oss trygge, og gleder oss til hver tirsdag.
LES OGSÅ: Den usynlige ensomheten
Kick off for å markere åpning
Prosjektet er allerede i gang, og siden 7. mars har flere ungdommer benyttet seg av tilbudet. Det er et samarbeid mellom Mental Helse Ungdom, Trondheim kommune og NTNU.
Tirsdag 29. mars hadde de et kick off-arrangement på Kultursenteret ISAK for å markere at de har åpnet i Trondheim. Ulike organisasjoner og aktører som jobber med ungdom i Trondheim var invitert til arrangementet.
– Slik håper vi å informere om tilbudet til folk som jobber med ungdom i Trondheim, slik at de kan informere videre om tilbudet og henvise ungdommer til oss, avslutter Furuholmen.
– En glimrende praksismulighet
En som lytter er et dugnadsprosjekt der kommunen stiller med lokaler, NTNU med studenter, og Mental Helse Ungdom er igangsetter.
Roger Hagen er førsteamanuensis ved Institutt for psykologi på NTNU og har vært med på igangsettingen av prosjektet i Trondheim. Hagen forteller om stor interesse blant psykologistudentene for prosjektet. Det var flere søkere enn de hadde plasser til.
– Det er en helt glimrende praksismulighet for studentene. Ved at det er et lavterskeltilbud kan studentene møte et bredt spekter av behov i alt fra kjærlighetsproblemer til tøff skolehverdag. Studentene får praksis i å hjelpe folk og blir bedre rustet til arbeidslivet, forteller han.
LES OGSÅ: Portrett av Peder Kjøs
Gode erfaringer fra lignende prosjekter
I Tromsø har Psykhjelpa, et lignende prosjekt, pågått i flere år på ungdomshuset TVIBIT. Også der stiller psykologistudenter som samtalepartnere, og Hagen har hørt gode ord om denne ordningen før En som lytter ble initiert i Trondheim. Han mener det er viktig å adressere unge når det gjelder psykisk helse.
– Psykiske problemer kan ofte starte tidlig. En som lytter gir mulighet til å stoppe en negativ prosess tidlig og de unge kan få råd til hvordan de skal ta tak i ting.