
Quak ut mot Samfundet
Gir dårlig gjengstruktur skylden for misforståelser og kommunikasjonssvikt.
Tekst: Linn Blumenthal, Marthe Rosenvinge Ervik
Uoverensstemmelsen skal ifølge leder Mats Ole Rødahl for fadderodningen Quak 2010 dreie seg om flere avtalebrudd i løpet av samarbeidet.
– Blant annet sto vi to timer før immatrikuleringen uten lokale til en faddergruppe, og under fadderballet var det dårlig lyd, forteller han.
Rødahl tror situasjonene er et resultat av dårlig organisering av gjengene på Samfundet.
– Samfundet er en veldig stor organisasjon, og det er mange å forholde seg til. I utgangspunktet skulle vi ha én kontaktperson på Samfundet hver dag, men sånn ble det ikke, forteller Rødahl.
Han utpeker enkelte samarbeid som mer slitsomme enn andre.
– Regi og Forsterkerkomiteen (FK) var vanskelige å samarbeide med, spesielt fordi det var vanskelig å få tak i dem, sier den tidligere lederen.
Angrer ikke
Ved fremtidige fadderarrangement mener han det må stilles strengere krav til Samfundet.
– Alle gjengsjefene som skal være innvolvert i arrangementer på Samfundet må møtes i forkant så de kan planlegge og vite hva Quak forventer, sier han.
Til tross for problemene som oppstod under årets Quak angrer ikke lederen på samarbeidet, og han har allerede anbefalt videre samarbeid med Samfundet til neste års arrangement.
– De som hadde ansvar for feilene har unnskyldt seg i ettertid, og lederne på Samfundet har også vært veldig flinke. De fleste problemene ble løst til slutt, forteller Quak-lederen.
Forståelig frustrasjon
– Det er jo ikke noen tvil om at Samfundet består av mange ulike arrangerende gjenger, og at det gjør det til en utfordring å vite hvem man skal ta kontakt med de ulike dagene, sier leder Rolf Erling Angelsen for Studentparlamentet (SP).
Han satt selv i salen under fadderballet, og er enig i at lyden ikke holdt mål.
– Vi som satt i salen hadde store problemer med å høre hva som ble sagt på scenen, forteller Angelsen.
Han mener at samarbeidet mellom Samfundet og Quak bør fortsette, og at misnøyen handler om kommunikasjonssvikt.
– Slik jeg ser det har ikke Samfundet oppfattet de behov som Quak formidlet. Jeg vil kalle samarbeidet mer en utfordring enn problematisk, sier Angelsen.
Dårlig informasjonsflyt
Tidligere gjengsjef Fredrik Leren i Regi stiller seg uforstående til kritikken fra Quak-sjefen, og kan ikke engang huske å vært i kontakt med fadderordningen.
– Jeg kan ikke huske noen uoverenstemmelse, jeg kan faktisk ikke huske at vi hadde noe kontakt i det hele tatt. Hvis det har vært en misforståelse må det ha vært med huskoordinatoren eller LØK, sier han.
Etter å ha undersøkt papirene sine, husker Leren at Quak hadde en galla i august, som Lørdagskomitèen (LØK) var ansvarlig for.
– Vi i Regi har kun arbeidet på de arrangementene vi har fått beskjed om. Det hender imidlertid at de som har hatt kontakt med de eksterne arrangørene ikke videreformidler informasjonen godt nok til oss, sier han.
Burde vært oppdaget
Tidligere leder Tarjei Zakarias Eklund for LØK husker lydproblemene som oppstod under gallaen, men hevder at det slettes ikke var noe stort problem.
– Det gjaldt noen tekniske problemer med mikrofonene, men det finnes mye som kunne gått verre enn det, mener Eklund.
Han var teknsik ansvarlig under gallaen og hevder det ble gjennomført generalprøver i forkant av arrangementet.
– Feilen burde vært oppdaget av FK under generalprøvene, men slikt er vanskelig å forutse. Vi er tross alt ikke profesjonelle, sier Eklund.
Leder Ola Haugen Havrevoll i FK kjenner ikke til hendelsen på gallaen, men synes det blir for enkelt å legge all skylden på FK.
– Vi gjør alltid vårt beste, men er bare frivillige. Det er trist om Quak synes lydproblemene ødela for arrangementet, og på vegne av FK beklager jeg det, sier han.
Kan bli bedre
Leder Mari Norman ved Samfundet er uenig i Rødahls kritikk.
– Jeg mener at vi holdt avtalen, men beklager at noe opplevdes rotete for for Quak, sier hun.
Norman skjønner at de mange gjengene kan oppleves organisert noe rotete, men er likevel fornøyd med gjengenes prestasjoner.
– Jeg står helt bak det Samfundet leverer, men ser at det selvfølgelig er rom for forbedring, fortsetter lederen.
Norman tror Samfundet blir ansett som en seriøs aktør, og hevder at de generelt fårt mange positive tilbakemeldinger fra fornøyde arrangører.
– Vi på vår side er fornøyde med samarbeidet med Quak, men forstår at de har opplevd noen utfordringer. Fremover må vi må se på hva vi kan gjøre for at Quak 2011 skal bli fornøyde, sier hun.