
Samfundet med resolusjon mot ny studieforskrift
Studentersamfundet vedtok lørdag kveld en resolusjon mot den foreslåtte studieforskriften. – Vi vil få Oslo-tilstander i frivilligheten med denne forskriften, sa Samfundet-lederen på talerstolen.
Les resolusjonen nederst i saken.
Samfundsmøtet vedtok lørdag kveld en resolusjon mot forslaget til ny studieforskrift ved nye NTNU. Flere studentorganisasjoner har vært svært kritiske til forslaget. De mener den vil gjøre det vanskeligere for studenter som sliter psykisk.
Resolusjonsforslaget ble fremmet av styret ved leder Øyvind Bentås og ble vedtatt med 130 stemmer for, 0 stemmer i mot og 4 blanke stemmer.
– Trondheim er avhengig av frivillige
Leder Øyvind Bentås på Samfundet har ved flere anledninger uttalt at forskriften vil svekke frivilligheten og gjøre rekrutteringen vanskeligere.
– Samfundet er avhengig av frivillige, og at de frivillige tør å utfordre seg selv i vervet sitt. Dette blir det mindre rom for dersom man er redd for å miste utdanningen, sier Bentås.
Les også: – Frivillighet styrker psykisk helse
Viktig med psykisk helse
Også Studenttinget ved NTNU og Studentparlamentet ved HiST har vedtatt ønske om å beholde den nåværende forskriften ved NTNU. Studenttingets møte 3. september resulterte i et opprop ved navn "Bevar studentfrivilligheten". Den nye studieforskriften vil svekke frivilligheten og gjøre det vanskeligere for de svakere studentene, uttalte mange av deltakerne på møtet.
Gå til oppropet her. (NB: ekstern lenke!)
Studentparlamentet ønsker også å beholde den gjeldende forskriften ved NTNU. I tillegg til hensynet til at mange studenter sliter psykisk, var det en viktig faktor at de nåværende NTNU-studentene ikke skulle få dårligere vilkår av fusjonen.
Les mer om psykisk helse: 1 av 3 studenter sliter psykisk
Leder Morten Djupdal i Studentparlamentet ved Høgskolen i Sør-Trøndelag mener det også er viktig med muligheten for å ta permisjon fra studiene.
– Det er viktig at muligheten til å ta permisjon eksisterer. Såfremt man har avlagt 30 studiepoeng, skal man få lov til å ta pause i ett år fra studiet uten å miste studieretten sin. Dessuten praktiseres dette ulikt på ulike fakulteter, det enkleste vil være å ha felles forskrifter, sa Djupdal etter Studentparlamentets møte.
Mye debatt
Ikke alle mener forslaget til ny studieforskrift er urimelig. Les debattredaktør Ingrid Skogholt sin kommentar: Kjemper for å få stryke mer.
Leder Christoffer Vikebø Nesse i Tekna Student NTNU/HIST svarte henne med dette innlegget: Med rett til å stryke.
Resolusjonsforslaget som ble vedtatt:
"Studentersamfundet i Trondhjem, samlet til møte 12. september, krever at det nye fusjonerte NTNU ikke vedtar en studieforskrift som svekker studentfrivilligheten i Trondheim. Slik forslaget til ny studieforskrift nå ligger, vil dette bety drastiske endringer for studentenes frihet til å søke kunnskap og erfaring utenfor lesesalene. Samtidig vil forslaget ramme de som allerede sliter. Studentersamfundet mener at en universitetsutdannelse skal være en dannelsesprosess for hele mennesket, og bestå av mer enn bare produksjon av studiepoeng."
Les mer om denne saken:
NTNU: – Rimelig med visse krav
Samfundet-lederen: – Rekrutteringen vil bli vanskeligere.
I harnisk over ny studieforskrift
Kommentar fra Leder Christoffer Vikebø Nesse i Tekna Student NTNU/HIST: Innskrenking av rettar for studentar ved nye NTNU