Sjokkert over mistillitsforslag
På lørdag ble det fremmet et mistillitsforslag mot samfundetstyret som følge av deres behandling av fallulykken i februar.
– Vi hadde forventet en reaksjon fordi resultatet ble en alvorlig straff, men mistillitsforlaget kom som et stort sjokk, sier leder av Samfundet Edina Ringdal.
9. februar skjedde det en ulykke på Samfundet da minst tre personer rappellerte ned fra et vindu ved hjelp av et branntau. En mann pådro seg alvorlige skader etter at han falt 12 meter. Rappelleringen foregikk trolig fra et vindu i Forsterkerkomiteens (FK) lokaler, hvor den skadde selv er gjengmedlem.
Streng straff
Mannen som falt kommer sannsynligvis fra ulykken uten varige men, og som straff for den livsfarlige leken besluttet samfundetstyret å utestenge åtte involverte medlemmer fra Samfundet. Fire av disse vil bli utestengt fra Samfundet i minst et år, grunnet «å ha satt seg selv og andre i umiddelbar fare». De resterende fire er idømt to ukers utestengelse for «manglende inngripen overfor en farlig situasjon».
Under utestengelsen kan medlemmene verken delta ved arrangementer som avholdes på huset, eller jobbe for FK.
– Alvorlige konsekvenser for Samfundet
Gjengsjef i Forsterkerkomiteen, Kari-Anne Edvardsen, stilte sammen med Anders Garmo mistillitsforslag mot styret som følge av styrets avgjørelse i saken. Hun mener utstengningen vil få store konsekvenser for den videre driften av Samfundet, og at styret ikke har nødvendig kompetanse og integritet til å gjøre jobben sin.
– Både de involverte, samt deres respektive gjenger, er inneforstått med at en form for straff er på sin plass etter en så alvorlig hendelse. Straffeutmålingen i denne saken er imidlertid særdeles streng i forhold til tidligere disiplinærsaker, og konsekvensene for huset, og dermed alle husets medlemmer, anses som alvorlige dersom straffen blir endelig, sier hun i en pressemelding.
– Det at noen medlemmer ikke har tillit til oss ser vi på som svært alvorlig, men vi står fremdeles for at avgjørelsen var riktig, understreker Ringdal.
Støtter styret
Styrets avgjørelse har sterk støtte blant tidligere styremedlemmer.
– Vi er tre generasjoner styrer som stiller oss bak styrets avgjørelse, og som ville gjort akkurat det samme i deres situasjon, sier Thor Richard Isaksen, styremedlem fra 2005 til 2006.
Han synes det virker som om mistillitsforslaget forsøker å flytte ansvaret for utestengelsen over fra de involverte til styret.
Ringdal på sin side, håper nå på forståelse fra Samfundets medlemmer.
– Jeg håper og tror at vil kan oppnå forståelse for hvordan vi har tenkt i denne saken. Dersom mistillitsforslaget blir vedtatt er det en helt riktig avgjørelse, fordi vi i styret da har en gal oppfatning av hva Samfundet står for, avslutter Ringdal.
Mistillitsforlaget blir behandlet på samfundsmøte onsdag 7. mars, etter samfundsmøte om norsk utenrikspolitikk. For at mistillitsforlaget skal kunne gjennomføres må det være minst 50 prosent flertall og over 100 avgitte stemmer. Alle samfundetmedlemmer kan avgi stemme.