ER IKKE FORSIKRET: Tekna Studentene aksjonerer for bedre vilkår. – Burde vært en selvfølge, sier Sverre Lindseth.

– Som student er du sjanseløs

Arbeidstilsynet påpeker manglende sikkerhetsrutiner ved tre institutter ved NTNU. – Understreker behovet for kollektiv studentforsikring, sier Tekna.

Publisert Sist oppdatert

– Er arbeidsvilkårene for dårlige for de ansatte er de også for dårlige for studentene. Er man uheldig og uten forsikring kan man risikere å bli sittende igjen med et enormt studielån og minstepensjon, sier medlem Sverre Lindseth i Teknas studentutvalg.

Tekna Studentene retter nå søkelyset mot den manglende forsikringen av studenter gjennom en landsomfattende kampanje. Kampanjen blir spesielt aktuell på NTNU, hvor Arbeidstilsynet nylig avdekket en rekke sikkerhetsbrudd og gav NTNU pålegg om å forbedre disse. I tilsynsrapporten fra Arbeidstilsynet får NTNU til dels sterk kritikk. Saken har vekket nasjonal oppmerksomhet, og det trekkes linjer til Rosenborgsaken i 1999.

– Dårlige arbeidsforhold og mangelfulle forsikringsordninger er selvfølgelig ingen god kombinasjon. Det burde vært en selvfølge at studenter har forsikring på lik linje med andre, sier Lindseth.

Rektor legger seg flat

– Jeg tar denne rapporten svært alvorlig. Ved NTNU skal vi ha solide systemer og sterkt fokus på helse, miljø og sikkerhet i alle ledd i organisasjonen. Vi vil innfri alle pålegg som Arbeidstilsynet har gitt, sier rektor Torbjørn Digernes ved NTNU i en pressemelding.

Varslene om pålegg gjelder blant annet skriftlig kartlegging og risikovurdering av kjemisk helsefare samt handlingsplan, utbedring av fysiske arbeidsmiljøfaktorer, rutiner for helseundersøkelse og etablering av bedriftshelsetjeneste. Videre blir det varslet pålegg om rutiner for dokumentasjon av kjemikaliehåndtering og bedre rutiner for internkontroll og avviksmeldinger.

– Rapporten viser at vi fortsatt har arbeid igjen for å nå den standarden vi skal ha, sier Digernes.

Minstepensjonister alle sammen

Studenter er i dag en av de eneste gruppene som ikke dekkes av forsikringsordninger om de skulle bli skadet eller uføre. Samtidig viser tall fra forsikringsselskapene at under 20 prosent av personer under 30 år har tegnet privat uføreforsikring.

– Vi ender opp som minstepensjonister dersom ulykken skulle være ute, for eksempel som følge av stråling eller kjemisk påvirkning ved laboratoriearbeid, sier leder Christina Carlsen for Teknas studentkontaktgruppe på NTNU.

Hun mener at regelverket i dag sikrer ansatte, mens studentene som arbeider på de samme laboratoriene med de samme stoffene står uten rettigheter.

– Vi krever at staten nå må utarbeide en tilfredsstillende forsikringsordning for alle studenter, som ved skade eller sykdom kompenserer for tap av fremtidig inntekt, sier Carlsen.

– Ser ikke behovet

En rekke andre instanser har tidligere oppfordret studentene om å sikre seg selv mot økonomisk ruin ved å tegne en uføreforsikring, deriblant Studenttinget (STi) ved NTNU og Norsk Studentunion (NSO). STi vedtok 15. april i år å kjempe for en helseforsikringsordning på nasjonalt og lokalt plan, og NSO tilbyr sin egen forsikring i samarbeid med Bafo Forsikringsmegling.

– Trenger studenter forsikring?

– Det ser jeg vel egentlig ikke behovet for, sier statssekretær Kyrre Lekve ved Kunnskapsdepartementet.

Ifølge Lekve har studenter samme rett til ytelser som alle andre grupper uføre med svake rettigheter. Unge uføre kan i noen tilfeller få høyere utbetaling enn en vanlig minstepensjonist.

– Vi mener at studenter i risikable studiesituasjoner er godt nok dekket. Det finnes per i dag intet behov for en kollektiv studentforsikring. Vi vil avvente samskipnadenes eventuelle forslag og vurdere det når det blir aktuelt, sier Lekve.

Lekve fremhever også at Lånekassen i tilfeller ved over 50 prosent uførhet har mulighet til å ettergi studiegjeld.

Powered by Labrador CMS