Starmus 2017 til Trondheim

Den ambisiøse vitenskaps- og musikkfestivalen Starmus avholdes for sitt fjerde år i 2017, denne gang i Trondheim i stedet for Kanariøyene.

Publisert Sist oppdatert

Stephen Hawking leder nok en gang an et stjernespekket galleri med Nobel-vinnere, samt forskere og musikere i verdensklassen. Festivalen selv kaller Trondheim «Norway’s scientific capital», og lover at NTNU 18. – 23. Juni vil få se festivalens største utgave så langt.

Stjernespekket oppmøte

Den berømte astrofysikeren og forskeren Stephen Hawking har vært et stort navn for festivalen samtlige år den har blitt holdt, men han er kun ett av flere store navn som tar turen opp til Trøndelag neste sommer. Den berømte kosmonauten Alexei Leonov skal forelese, han er blant annet kjent som den første mannen til å gjennomføre en såkalt «space walk».

Det skal også en rekke nobelpris-vinnere, som Susumu Tonegawa, George Smooth, Adam Reiss, Robert Wilson, May-Britt Moser og Edvard Moser. Lederen av NASAs New Horizon- ekspedisjoner til Pluto og Kuiper-beltet, Alan Stern; president av IAU Robert Williams; og månevandreren Charlie Duke vil også være der. Brian May, den tidligere Queen – gitaristen, er òg i styret for festivalen og har deltatt tidligere.

Livet og universet

Starmus 4 har Life and the Universe som tema, og vil ifølge NTNU ikke bare feire «syntesen mellom vitenskap og musikk», men også berøre temaer som opprinnelse og evolusjon samt samfunn og globale spørsmål.

Festivalen opplyser selv om sitt mangfold som inkluderer alt fra vitenskapsmenn, musikere, forfattere og mer, de vil innta Trondheim og gjennom «korte forelesninger, konserter, filmer, kunstutstillinger, prisutdelinger og debatter, m.m.» utfordre synet på universet vi lever i.

Hvordan kan jeg delta?

Festivalen ble grunnlagt i 2011 av astrofysikeren Garik Isrelian, på bakgrunn av hans ønske om å føre vitenskap og kunst mer ut til offentligheten. Med tre fullbookede festivaler, og et styre bestående av noen av vitenskapens mest berømte navn. er det trygt å si at denne målsettingen er nådd. Ønsker du å delta på Starmus 2017 kan man allerede nå registrere seg på festivalens nettsider, og motta varsel om når de forskjellige billettene slippes.