Tåspissgang til konsernstyret

Studentene har etterspurt en mer høylytt studentpolitikk i Trondheim. Tross dette ble det vist tilbakeholden nøkternhet da Velferdstinget valgte to nye studentrepresentanter til SiTs konsernstyre forrige uke.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag ble Lars-Erik Alstad Aas og Knut Jørgen Vie valgt inn som nye konsernstyremedlemmer i SiT for de to kommende årene. Spørrerundens normerte tid var satt til tre timer, slik at de stemmeberettigede lettere skulle kunne skille kandidatene fra hverandre. I et selskap der en ønsker å gjøre alle til lags ble det likevel ytterst forsiktige uttalelser fra podiet, og utallige forbehold viste frykt for å tråkke en potensiell stemme på tærne.

Fakta

Fakta i saken:

SiTs Konsernstyre

  • SiTs konsernstyre består av 8 personer, der fire er studenter valgt av Velferdstinget.
  • De resterende styremedlemmene er rektorer ved de største utdanningsinstitusjonene og representanter for de ansatte.
  • Velferdstinget har rett på ledervervet og lederen har dobbelstemme. Dette gir studentene flertall i styret.
  • Alstad Aas og Vie vil erstatte de to lengstsittende studentrepresentantene Helge Lundsvoll Andersen og styreleder Gunhild Foss Heggem 1. april 2012.
  • I april 2012 skal forslag om ny samskipnadslov opp i Stortinget. Loven vil i realiteten føre til at studentene mister sin majoritet i konsernstyret.

Idrett til besvær

Det var lite som skilte årets kandidater hva angikk hjertesaker og lojalitet til Velferdstinget. Psykisk helse ble til stadighet trukket frem som noe av det viktigste SiT tilbyr, samtidig som det ble erkjent hvilket pengesluk det er i forhold til de empiriske resultatene tilbudet produserer. Den fysiske helsen var det derimot uenighet om. På spørsmålet om de i sitt eventuelle SiT-verv ville hjelpe NTNUI med realiseringen av et nytt idrettsbygg, ble det for første gang et etterlengtet skille kandidatene imellom.

– Før jeg svarer vil jeg heller snu spørsmålet. Hva vil NTNUI gjøre for å hjelpe SiT, hva vil de bidra med? Samskipnaden kan ikke være eneste drivkraft i et slikt prosjekt, SiT trenger også NTNUI. Vi er like avhengig av hverandre, sa Alstad Aas.

Publikumsfrieri

Det tilsynelatende trette publikumet fikk et friskt pust i sluttminuttene, da Knut Jørgen Vie tok en sjanse, la den nøkterne politikeren på hylla og skapte rykninger i smilemuskelene hos de oppmøtte.

– Du spør om jeg vil jobbe for et idrettsbygg eller et mindre treningsstudio? Hvorfor ikke begge deler? Fysisk aktivitet og sosialisering er utrolig viktig for studentene. Jeg kan ikke se hvorfor vi ikke kan få til både et eget idrettsbygg på Lerkendal og et studio ved Prinsen kino, sa Vie.

Foto: Jonathan Holt Thorbjørnsen, Under DuskenVALGT INN: Knut Jørgen ViePå det obligatoriske spørsmålet om kandidatenes motivasjon gikk Vie igjen utenfor politikerboksen.

– Som studerende filosof elsker jeg å diskutere og finne de gode løsningene. Vervet vil nok dermed ha stor underholdningsverdi for meg.

Ikke fornyet tillit

Foto: Jonathan Holt Thorbjørnsen, Under DuskenVALGT INN: Lars-Erik Alstad AasTotalt stilte fem kandidater, deriblant nåværende styremedlem Helge Lundsvoll Andersen. Andersen fikk ved flere anledninger kritikk for i for liten grad å tale studentenes sak, men mente selv at også Velferdstinget har en jobb å gjøre.

– Det har ikke akkurat vært noe renn med e-poster. Dere vet hvor jeg sitter og hvor lav terskelen er. Jeg har selv vært en lobbyistisk studentpolitiker, og er fullstendig åpen for innspill, det er bare å påvirke meg for alt det er verdt. Til tross for dette har jeg fått flere e-poster fra tilfeldige studenter enn fra Velferdstinget i mitt SiT-verv, og det syns jeg er rart, sa Andersen.

Velferdstinget lot seg likevel ikke overbevise. Den siste tiden har det blitt fattet flere upopulære vedtak i konsernstyret. Kraftig hopp i treningsavgiften ved idrettsbyggene og en boligprisøkning ved studenthyblene som ikke samsvarer med veksten i konsumprisindeksen har skapt studentpolitisk storm.

Powered by Labrador CMS