EGET KJØLESKAP: Håkon Strand Karlsen syns det går bra å dele kjøkken med 115 andre studenter.
EGET KJØLESKAP: Håkon Strand Karlsen syns det går bra å dele kjøkken med 115 andre studenter.

Verdens største kollektiv åpnet

– Jeg trives, men vil ikke kalle det hjemmekoselig, sier Håkon Strand Karlsen.

Publisert Sist oppdatert

Forskning- og høyere utdanningsminister Tora Aasland åpnet tirsdag Teknobyen studentboliger.

– Dette er verdens største kollektiv, med 116 studenter som deler kjøkken og oppholdsrom, sier Synnøve Hammer, boligsjef i Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT).

116 kjøleskap

Håkon Strand Klausen føler seg heldig som har fått en hybel her, men mener det ikke passer for alle.

– Man må nok være ekstra utadvent og sosial for å trives. Det er alltid folk på kjøkkenet, og det er mye lettere å få til impulsive, sosiale ting her enn andre steder. I helgen hadde vi pannekakekonkurranse på nachspiel, vi har hatt bakedag og filmkvelder.

Han har eget kjøleskap og deler kokestasjon med 15 andre. Beslutningen om la alle beboerene få sitt eget kjøleskap var den siste av en rekke endringer som ble gjort for å gjøre boligen mer brukervennelig.

Liker eksteriøret best

Foto: Lars VingelsgÃ¥rd, Under DuskenFORNØYDE: Arkitektene Enrique Krahe, Clara Murada og Juan Elvira er fornøyde med resultatet, selv om mange av de opprinnelige ideene måtte forkastes underveis.Den spanske arkitekttrioen fra arkitektselskapet MEK innrømmer at det er et stykke mellom den opprinnelige idéen og det endelige resultatet.

– Vi hadde noen ekstravagante idéer. Det er klart at ikke alt kan gjennomføres, både på grunn av pris og av hensyn til brukervennlighet.

Når prosjektet nå står ferdig, er det ikke de orginale løsningene innendørs arkitektene er mest stolte av.

– Det vi liker best er hvordan bygget passer inn i omgivelsene, hvor bra det ser ut fra utsiden.

Tilbake på heimkunnskapen

Beboer Kari Kristine Tanung viser frem hybelen hun deler med kjæresten. Hun mener de har overraskende god plass og en glimrende beliggenhet, men inrømmer at hun syns prisen er høy for en studentbolig å være. De to betaler tilsammen 7600 kr i måneden inkludert strøm.

– Vi trives godt, og inne på hybelen føler jeg meg hjemme, men å være på kjøkkenet er litt som å være tilbake på heimkunnskapen.