
Vil bli fagpolitisk ansvarlig i NSO
Nestleder Marte Øien i Studenttinget ved NTNU ønsker å slå et slag for praksis i utdanning i NSO-ledelsen.
21. - 24. april er det landsmøte i Norsk studentorganisasjon (NSO), der ledelsen i organisasjonen for neste år skal velges. Nå har enda en kandidat fra NTNU meldt seg til et av toppvervene i organisasjonen.
Preget av fusjonen
Marte Øien er nestleder i Studenttinget ved NTNU, og tidligere fag- og forskningspolitisk ansvarlig, samt nestleder, i Studentparlamentet ved HiST. Hun stiller som en av to fagpolitiske ansvarlige i Arbeidsutvalget til NSO.
– Jeg har på en måte et ønske om å gå tilbake til det jeg startet med ved Studentparlamentet ved HiST. Jeg er opptatt av at studentene ikke skal bli skadelidende ved fusjonsprosessene som mange universiteter og høgskoler skal gjennom framover, sier Øien.
Hun forteller at det i løpet av det siste året har vært fusjonen som har vært øverst på agendaen i hennes arbeid i studentpolitikken i Trondheim.
– Jeg og tidligere leder i Studentparlamentet ved HiST, Morten Djupdal, gikk inn i Studenttinget da Studentparlamentet ved HiST ble oppløst sommeren 2015. Både før og etter har jeg måttet jobbe mye med fusjonen, noe som har vært veldig spennende. Det var også grunnen til at jeg stilte til nestleder i Studentparlamentet, for å få jobbe mer med prosessen, sier hun.
Brenner for bedre praksis
Øien forteller at hennes store hjertesak har i lengre tid vært bedre praksis i utdanningen. Praksis må først og fremst må forberede studententen på arbeidslivet gjennom å gi dem et bredere innblikk og større forståelse for yrket.
– Det er ikke alltid sammenheng mellom det man lærer ved utdanningsinstitusjonen og det man må gjøre på arbeidsplassen når man kommer ut i praksis. I tillegg mener jeg at det er et brudd på gratisprinsippet når studenter blir sendt langt unna lærestedet for å få praksis, og må dekke eventuelle ekstrakostnader med husleie selv, sier Øien.
Øien vil også slå et slag for alternative vurderingsmetoder i løpet av utdanningen, og sier at tiden også er moden for å se på alternative opptakskrav enn bare karakterer.
– Vi må ha mye større sammenheng mellom innovasjon, forskning og undervisning. Man kan så mye mer enn det man får vist fram på en sekstimers eksamen på slutten av semesteret. Det er også enkelte studier der man må se på andre egenskaper hos et individ enn det man ser på karakterene for å vurdere personens egnethet, sier Øien.
– NTNU har vært flinke
Øien advarer mot at utdanningsinstitusjonene som går gjennom fusjonsprosesser skal neglisjere studentene.
– Man kan ikke bare tenke økonomiske besparelser ved fusjonsprosesser, men man må også evaluere studietilbudene man faktisk har, og sørge for at alle er samfunnsnyttige. Det er liten nytte for en student å bruke fem år på et studie der man innser at det ikke er behov for deg etter endt studie, sier hun.
Hun framhever at mange har mye å lære av fusjonsprosessen på NTNU.
– Da vedtaket ble gjort så vi en forståelse både blant studenter og ansatte som i utgangspunktet var mot fusjonen for at man nå måtte jobbe for å få det beste ut av det. Ingen har stukket kjepper i hjulene på prosessen, og NTNU har vært flinke til å lytte til hva studentene vil.
Hva har NTNU gjort dårlig i prosessen som du vil ta med deg inn i vervet og advare andre mot?
– Jeg synes det er uheldig at NTNU har bestemt at det ikke skal ansettes et studentombud før 2017. Dette er noe studentene har jobbet hardt og lenge for å få, og det er uheldig at noe som i utgangspunktet var så godt som klart blir avslått på bakgrunn av fusjonen, når det hele tiden har vært et formål at studentene ikke skal bli skadelidende av fusjonen, sier Øien.
Partipolitisk erfaring
Øien framhever at hun i tillegg til sin studentpolitiske erfaring har erfaring med partipolitikk gjennom lokallagsverv i AUF siden hun var 16 år gammel.
– De to som til nå har sagt at de stiller er begge to veldig dyktige, så det blir et veldig spennende valg. Jeg tror at jeg har fordelen med at jeg har hatt såpass mye med partipolitikk å gjøre og forstår mye av gangen i sakene. Jeg har alltid engasjert meg for alt som handler om utdanningspolitikk, og særlig det som handler om å få en bedre kombinasjon av det faglige og forskningen, sier Øien.