Vilje er Revolves nye elracerbil

Hva er bygget av studenter og går fra null til hundre på 2,8 sekunder?

Publisert Sist oppdatert

Den veier knappe 175 kilo, og kan, i teorien, kjøre opp ned gjennom en tunnel. Vilje er navnet på Revolves nye racerbil, og er den fjerde i rekken. Målet er plassering på pallen i verdens største ingeniørkonkurranse for studenter: Formula Student.

– Vi har holdt på siden august i fjor med å designe og bygge denne racerbilen, sier markedsansvarlig Magnus Buseth hos Revolve NTNU.

Tar store steg

Årets bil er som fjorårets modell en elbil, og tar i bruk spennende teknologi.

– Spesielt nå som man har begynt å bruke elbiler i Formula 1 er teknologien rundt dem i veldig rask utvikling. Det er noe vi kan dra nytte av. Hvert år prøver vi å få satt inn det nyeste av teknologi i bilen, så sånn sett er det veldig spennende å bygge elbil, sier Buseth.

Det er ikke bare elbilteknologien som er i rask utvikling. Revolve NTNU har tatt store steg siden oppstarten i 2010.

– Det første året vi var med kom vi på 17. plass, og ble kåret til beste nykommer. På tre år har vi nådd topp ti blant rundt 500 lag, hvor vinnerne gjerne har vært med på dette i 10-15 år, sier han.

Engasjerte studenter

Teamet i Revolve NTNU består av 50 studenter fra 13 forskjellige studieretninger.

– Vi er hovedsakelig veldig engasjerte ingeniørstudenter. Studentene i Revolve er studenter som brenner for faget sitt, fordi det er noe de i tillegg til å studere er villige til å bruke hele fritiden sin på, sier Buseth.

Det er ikke nødvendigvis en interesse for bil som binder dem sammen.

– Teknologiinteresse er nok en fellesnevner, det er overraskende få som er bilinteresserte. Alle i teamet jobber også med noe som er relevant for studiet sitt, og får en helt unik erfaring, sier han.

Buseth forteller at det ikke trenger å være bilen som er det viktigste produktet, erfaringen studentene erverver er helt sentral.

– Vi gjør dette for læringens skyld: For å få brukt det vi lærer på skolen i praksis, og for å få prøvd oss som ingeniører. Erfaringen fra Revolve er noe det settes pris på i arbeidslivet, sier han.

«Hvordan får de det til?»

Mye ligger i sponsorene.

– Rent økonomisk, så er vi helt avhengige av sponsorene våre. Dette er ikke noe som kan betales rett ut av en studentlomme, sier Buseth.

En annen viktig faktor er måten prosjektet er organisert.

– Hvert eneste medlem har en veldig konkret oppgave, som å bygge en spesifikk del på bilen. Det gjør at man har et stort ansvar, men også masse frihet. Det tror jeg mange synes er inspirerende, sier han.

Spissingen av ansvarsområdene gjør at hele teamet totalt sett ender opp med særdeles høy kompetanse.

– Ingen av deltakerne har bygget bil før. Læringskurven er bratt, men de som blir med har de grunnleggende kunnskapene for å forstå teorien rundt bilen, sier Buseth.

De første par månedene leser teamet seg opp og forsøker å lære mest mulig.

– Siden hvert område er såpass spisset kan man konsentrere læringen veldig. Skal du for eksempel ha ansvar for bremser på bilen og bruker to måneder på å studere kun bremseteknologi og bremsedynamikk, kan du bli veldig god, sier han.


SE OGSÅ: - Kjører fletta av Tesla

Powered by Labrador CMS