FANGST: Etter å ha vært på jakt etter mat i søppelkasser kvelden før var vi klare for å lage noe godt av fangsten.

Nyter smaken av gratis

Mat er dyrt. Derfor har vi i matspalten funnet utgavens ingredienser i søpla.

Publisert

Tirsdag kveld møttes tre journalister fra Under Dusken i beste søppeldykkertid (ti over ti). Spente på hva kvelden ville bringe, hadde vi forberedt oss godt, med både utebukser og bæreposer.

INGREDIENSENE: Med god veiledning fant vi gode, holdbare ingredienser til morgendagens middag.

Mens vi sto med hendene ned i søppelet, kom det syklende en fyr med hodelykt. Vi var redd vi ble tatt med buksene nede, men det viste seg at han var i samme ærend som oss.

– Jeg sparer 5000–6000 kroner i måneden

Donn Morrison er førsteamanuensis ved Institutt for datateknologi og informatikk ved Gløshaugen. Han var mannen som kom syklende med lykt på hodet.

VETERAN: I nærmere ni år har førsteamanuensis Donn Morrison spart store summer i måneden på søppeldykking.

Morrison har dykket etter mat cirka fire ganger i uken siden 2015.

– Jeg gjør det mest fordi det er spennende, sosialt og gøy, og ikke egentlig på grunn av det økonomiske. Det er likevel fint å spare rundt 5000–6000 kroner i måneden, sier han og humrer.

Noe annet Morrison har spart penger på, er kattemat.

– Jeg har nemlig tre katter, hvor den ene spiser søppel-biff,

den andre katten spiser søppel-reker, og den siste spiser vanlig

kattemat.

Morrison har merket en forskjell på matsvinnet siden 2015.

– Det virker som butikkene har blitt flinkere til å kaste mindre.

NYTT KJØLESKAP: Har man tid og lyst kan søppelkassen bli ditt nye kjøleskap.

– Skatten ligger på bunn

Han forteller at det ikke alltid har vært like lett å søppeldykke.

– En gang jeg lette etter mat, var det noen butikkansatte somkom og helte grapefruktjuice og salt over maten i søppelkasseneslik at den ble ødelagt

.Til slutt gir Morrison et godt tips til alle som ønsker åsøppeldykke.

– Skatten ligger på bunn, avslutter han og graver videre medet smil om munnen. 

Vi tar farvel og turer hjemover med fem store bæreposerfulle av grønnsaker, bananer, svinekam og annet kjøtt.

LES OGSÅ: Frokost på Gløshaugen: – Kunstig intelligens er en gigantisk samfunnsrisiko

SFO-suppe med søppeldykket svinekam og grønnsaker

Denne suppen er ikke av den tidsbesparende sorten, men resultatet vilvære verdt det. Det varme innholdet iskålen vil vekke nostalgiske minner fraen enklere hverdag.Oppskriften tar omtrent tre timer ålage og gir en middag til fem personer.

Ingredienser:

• 1 røkt svinekameller annet kjøtt

• 2 paprika

• 4 løk

• 3 fedd hvitløk

• 3 poteter

• 2 gulrøtter

• ½ purreløk

• ½ brokkoli

• 2 liter vann

• Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Om du ikke lager kraft på svinekam, kan du benytte fire buljongterninger og to litervann.

1. Legg svinekammen i en kjele og dekk med to liter vann. Den skal så vidt væredekket, så bruk mer eller mindre vann om nødvendig.

2. Knus hvitløken og grovhakk en løk. Ha det i kjelen.

3. La svinekammen få et oppkok. Bruk en skje til å fjerne det hvite skummet somkommer til overflaten.

4. Skru ned varmen til lav temperatur etter oppkok. Kjøttet skal nå trekke i to timer.

5. Kutt resten av grønnsakene i ønsket størrelse. La stå.

6. Ta kjøttet ut av kjelen etter to timer og skjær det i passende biter. Fett ogeventuelle bein fjernes.

7. Sil kraften, slik at de innkokte løkrestene ikke blir en del av suppa.

8. Om det er lite kraft: Spe på med mer vann og en buljongterning. Eventuelt kandu benytte fond.

9. Ha i gulrøtter og poteter i kraften La dem koke i en kjele i noen minutter før duhar i brokkolien.

10. La det koke i fem-seks minutter, og ha så i løken, paprikaen og kjøttet.

11. Suppen er klar etter noen få minutter. Smak til med salt og pepper, og servergjerne med brød.

Det beste bananbrødet får du i søppelet

Etter et godt middagsmåltid avsluttes kvelden best med en himmelsk dessert. Du trenger ikke å bruke søppeldykkede bananer; denne oppskriften erogså perfekt for å bruke de brune bananene de fleste av oss har liggende påkjøkkenbenken.

Ingredienser:

• 4 overmodne bananer 

• 3 egg

• 150 g brunt sukker

• 1,5 dl melk

• 275 g hvetemel

• 2 ss bakepulver

• 2 ts vaniljesukker

• Eventuelt sjokolade elle frosne blåbær

Fremgangsmåte:

1. Mos bananene.

2. Visp sammen egg og brunt sukker i en bolle.

3. Hell bananmosen i bollen, og rør det sammen.

4. Ha i smeltet smør og melk.

5. Bruk en sikt til å ha det tørre i bollen med bananblandingen, og bland detgodt sammen. Om ønskelig kan du også tilsette blåbær eller sjokolade.

6. Hell røren i en smurt brødform.

7. Stek brødet på 180 grader, med over- og undervarme og på nederste rillei ovnen.

8. Steketid tar omtrent én time, men det vil avhenge av ovn og størrelse påbrødform. Brødet er ferdig når det har fått en sprø og brun skorpe, og enfast konsistens.

9. Kjøl ned bananbrødet på en rist. Server gjerne med pisket krem; vi bruktesøppeldykket kremfløte.

Powered by Labrador CMS