FULLT FOKUS PÅ MÅL: Nå er fokuset på smitteverntiltak

På tide med idrettsglede

Det har gått flere måneder siden sist studenter møtte hverandre på trening. NTNUI står nå klare med tilbud til alle som har savnet idretten sin.

Publisert Sist oppdatert

Da landet stengte ned på grunn av pandemien ble også idretten satt på pause. Idrettsarenaer måtte lenge stå tomme mens folket holdt seg inne. I takt med et stadig åpnere samfunn er også idretten på vei tilbake, selv om det skjer under strenge smitteverntiltak. På tross av rammene merkes det i NTNUI at studentene gleder seg til å komme i gang igjen med idretten, kanskje mest på grunn av det sosiale.

Stor forskjell på idrettene

Leder for hovedstyret i NTNUI, Øystein Fruseth Christiansen, forteller at det vil være relativt stor forskjell på hvor mye de forskjellige idrettene kan praktiseres.

– Sporter som orientering og langrenn vil kunne fortsette tilnærmet normalt. På den andre siden vil idretter som kampsport og dans være vanskelig å gjennomføre uten å kunne ha kontakt, sier han.

For andre idretter er usikkerheten et stort moment når semesteret begynner. Selv om barne- og topphåndballen har fått klarsignal til å begynne igjen, står breddehåndballen i skrivende stund fortsatt på vent. Leder for NTNUI Håndball, Magnus Sydtangen, er spent på hvordan semesteret blir

MED MÅLET FOR ØYE: Sydtangen sikter på at retningslinjene blir mildere til høsten

– Vi krysser fingrene for at det blir trygt å spille håndball igjen så fort som mulig, samtidig som vi skal klare å gjøre det beste ut av situasjonen, sier Sydtangen.

For øyeblikket er det ingen av lagene som skal spille til høsten. Selv om de ikke vet om de kan starte opp igjen med kamper, håper de å kunne trene tilnærmet normalt i løpet av semesteret. Det en maksgrense på tyve personer og en meters avstand mellom spillerne som gjelder, men Sydtangen håper at situasjonen bedrer seg, slik at restriksjonene blir mildere. Til vanlig har de trent i grupper på femti spillere, men jobber nå med hvordan de skal få treningstidene til å gå opp med mindre grupper.

– Bare å få lov til å trene i grupper på tretti ville vært veldig positivt for oss, men for øyeblikket planlegger vi med de restriksjonene vi har, forteller Sydtangen.

Satser på solid interesse

Videre håper klubben på at de fortsatt vil ha muligheten til å stille med ti lag, da det vil ha noe å si for hvordan de forholder seg til kommende sesonger og uttak.

– Det har vært stor interesse for håndball de siste årene, så vi regner med det går. I fjor hadde vi opp mot sytti spillere på uttakstrening, sier Sydtangen.

Like mange blir det ikke på årets uttakstreninger, men han er klar på at de skal ta opp spillere i år også. De vil benytte seg av et spørreskjema for de som er interessert og plukke ut spillere som får være med på uttakstreninger basert på dette. Sydtangen poengterer at det er viktig å utvise forsiktighet i forbindelse med at studenter kommer tilbake til Trondheim.

– Vi ser en oppblomstring i smitte rundt om i landet, så det er umulig å spå hvordan sesongen vil se ut. Vi skal i hvert fall være klare for alt, avslutter han.

Krevende overgang

Christiansen gleder seg også til idretten er i gang igjen etter det som har vært en krevende periode. Han og resten av hovedstyret begynte i sine stillinger i februar og fikk dermed ikke mye tid til å bli varme i setet.

– Det har jo vært en vanskelig situasjon som man ikke kan forberede seg på uansett, forteller Christiansen.

Han mener det var bra at de begynte med erfaringsoverføring allerede semesteret før, slik at styret kjente hverandre godt og allerede var et godt team. Dette har vært med på å sørge for at perioden har gått ganske greit for foreninga.

EKSEMPEL TIL ETTERFØLGELSE: #8 følger énmetersregelen.

Nå ser de framover mot et nytt semester, et semester som kommer til å være preget av strenge restriksjoner. Slik retningslinjene er nå er hovedregelen for samtlige idretter maks tyve personer per treningsgruppe, samt at énmeters-regelen skal følges. I tillegg får de forskjellige gruppene tilpassede retningslinjer fra sitt særforbund.

– Dette er en policy som er innført av Norges Idrettsforbund, og som vi synes er veldig bra. Gruppene kjenner sin idrett best, så det er veldig fint at det legges så godt til rette som mulig, sier Christiansen.

Hovedstyrets oppgave blir å følge med og passe på at alt går som det skal. Han forteller at de har stor tiltro til gruppene og vet at de vil følge retningslinjene de er blitt pålagt.

– Den gode strukturen mellom gruppene og hovedstyret gjør at vi har en god informasjonsflyt innad i organisasjonen. Det er viktig i denne situasjonen, mener Christiansen.

Starter semesteret med et brak

Nå gjør de seg klare til å arrangere Aktivcampus, et arrangement hvor studenter kan prøve seg på diverse sporter og aktiviteter. Arrangementet vil foregå i uke 35, uka etter NTNUs fadderuker. Målet er å skape idrettsglede og motivasjon til en aktiv studiehverdag. I år har de måttet gjøre ting noe annerledes enn før, men Christiansen er likevel sikker på at arrangementet blir en suksess.

– Vi har et veldig bra team som har fått til mange gode løsninger i forbindelse med Aktivcampus, sier han.

Han peker på arrangementet som en god arena til å bli kjent med andre studenter og få et innblikk i hvordan det er å være medlem i NTNUI. I tillegg blir det en fin start på semesteret for de gamle medlemmene også, etter en lang pause uten idrett.

– Folk gleder seg til å komme i gang igjen, sier Christiansen.

Fokus på den sosiale biten

Det er å komme i gang med den sosiale biten folk gleder seg mest til, tror Christiansen. For mange har det nå gått veldig lang tid siden sist de så mange av vennene sine, selv om flere av gruppene har vært flinke på å opprettholde en sosial plattform.

Christiansen trekker spesielt fram volleyballgruppa som et eksempel til etterfølge. Gjennom våren har de hatt ukentlige utfordringer mellom de forskjellige lagene, og har dermed klart å drive med konkurranser denne våren også.

– De har hatt utfordringer på ting som å løpe flest ganger til Studenterhytta eller flest armhevinger på en dag. Det har vært gøy å følge med på, sier Christiansen.

GLAD LEDER: Christiansen gleder seg til idretten er tilbake.

Selv om ikke alle har gjort like mye som volleyballgruppa, har de fleste gruppene klart å opprettholde et godt sosialt nivå både innad i lag og i gruppa. Mange har blitt gode på å bruke Google Hangouts, og til å møtes i mindre grupper etter hvert som det ble lov.

Den sosiale biten er for Christiansen en svært viktig grunn til at alle skal ha et godt tilbud om idrett også dette semesteret. Selv om det for enkelte idretter blir vanskelig å få til et fullgodt tilbud, vil de prøve så godt de kan. Et godt idrettstilbud er viktig for å holde motivasjonen oppe, påpeker Christiansen.

– Det er ikke alle fotballspillere som er like glad i løping og styrketrening, spøker han.

Og etter noen måneder uten å kunne møtes på trening, er det nå på tide å strømme tilbake til kunstgressbaner og idrettshaller. Til høsten skal ingen savne idretten sin.

Powered by Labrador CMS