Samfundetleder:

Skeive afghanere frykter døden under ny Taliban-regjering

Taliban har satt inn en ny regjering i Afghanistan, og LHBT+-miljøet tvinges i skjul eller på flukt.

Publisert

Mulla Hebatullah Akhundzada ble fredag 3. september innsatt som Afghanistans nye statsoverhode, og den talibanske lederen lover en mer inkluderende regjering enn tidligere. I et intervju med BBC legger Taliban imidlertid til at kvinner tvilsomt vil kunne være innehavere av lederposisjoner, men kanskje vil kunne ha andre posisjoner i administrasjonen. For en seier, dere. Det er ingenting i Afghanistans nye regjering som minner om inkludering. Dessverre er det også grupper av befolkningen med enda mørkere framtidsutsikter, og blant de hardest rammede er LHBT+-miljøet.

Selv før Taliban tok makten, fortalte skeive at det var for farlig å leve åpent i Afghanistan, til tross for endringene som har blitt innført i løpet av de siste 20 årene. Nå, etter Talibans frammarsj, frykter mange for livet i hovedstaden Kabul. En 21 år gammel student sier i et intervju med Reuters: – Jeg føler meg veldig ukomfortabel, bare gråter og tenker, «Hva vil skje?».

Studenten frykter en gjeninnføring av dødsstraff ved steining eller velting av murvegg over ofrene. Dette driver studenten og mange andre i samme situasjon i skjul eller på flukt ut av landet.

Vi ser det igjen og igjen. Om det skyldes krig, naturkatastrofer eller økonomi: Når konflikt oppstår, påvirkes marginaliserte grupper, som LHBT+personer, langt hardere. Amnesty forteller at skeive asylsøkerne selv etter ankomst i tilfluktsland i VestEuropa fortsetter å møte hard motgang. Det fortelles om fattigdom og ekstrem isolasjon. Utviklingen i Afghanistan vil drive flere mennesker på flukt, og som mottakerland må vi sørge for at disse menneskene får en trygg mottakelse.

Samfundet skal vise sin støtte til at kjærlighet er kjærlighet. Vi inviterer deg til dialog om forfølgelsen av skeive og om skeive flyktninger på Samfundsmøte: Skeiv på flukt 11. september. Vi håper du vil være med og stå i solidaritet med studentorganisasjoner og andre som jobber for skeives rettigheter internasjonalt.

I vår ble studentorganisasjonen Metu LGBTI+ Solidarity tildelt studentenes fredspris under ISFiT21, på vegne av alle landets studenter. De mottok prisen for deres arbeid for skeives rettigheter i Tyrkia. Disse studentene jobber for det de vet er rett, til tross for at de står ovenfor straffeforfølgelse og fengsling. Verden trenger modige unge mennesker som dem, i Afghanistan og utenfor. Jeg oppfordrer deg derfor til å engasjere deg, markere og feire Pride, for alle de studenter som fortsatt kjemper for sin rett til å elske den de elsker.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS