Ramaskrik a là 2020:
Digitale kinosaler og Covid-skrekk
Ramaskrik-festivalen byr på skrekkfilmer med visninger i digitale kinosaler.
Skrekkfilmfestivalen Ramaskrik går av stabelen 15.-18. Oktober. Den tradisjonsrike filmfestivalen blir vanligvis avholdt i Oppdal, men denne gangen vil den foregå digitalt. For å gi oss mer informasjon om årets festival har vi tatt en prat med festivalsjef Morten Haagensen, programmering og teknisk ansvarlig Torbjørn Grav og program og bookingansvarlig Sølvi Stokkeland.
Digital festival er et nytt konsept for både publikum og produksjonsteamet, og det å planlegge en skrekkfilmfestival midt oppi dagens situasjon har kommet med sine egne utfordringer, forteller Ramaskrik-temaet.
– På mange måter har vi lært å gå, oppsummerer Morten om opplevelsen.
Ramaskrik-temaet lover at det likevel blir en god festival med et bredt spekter av filmer. De satser på god interaksjon med festival-streamerne til tross for at det ikke blir fysisk oppmøte. For selv om det ikke blir cosplayere kledd som kjente og kjære figurer luskende rundt hjørnene på kulturhuset i Oppdal, vil blant annet den tradisjonsrike quizen fortsatt være en del av programmet.
Besøk av filmskapere
Festivalen bruker å få besøk av flere store og små filmskapere, men med overgangen til digital festival har Ramaskrik-teamet måtte tenke nytt om gjennomføringen. Det vil være gjester i år også, men som Torbjørn sier, kan man ikke sende regissører hjem til folk.
Så fremt ingenting drastisk skjer med gjestene kan man dermed forvente digitale intervjuer med blant annet den danske regissøren Jens Dahl, som står for filmen Breeders, og Alexandre O. Philippe som tidligere har stilt opp på Ramaskrik med diverse dokumentarer. I år er han aktuell med dokumentaren Leap of Faith, et dypdykk i regissør William Friedkins og hans film Exorcisten.
Intervjuene vil foregå i Ramaskrik sitt “studio”, en slags digital møteplass der direktesendinger blir satt opp mot slutten av festivaldagene, slik at publikum kan bli med å høre på og delta. Går du glipp av disse er det derimot ingen grunn til å fortvile, da de i tillegg vil bli lagt ut på Ramaskriks sosiale mediekanaler.
Digitale utfordringer
Førpremierer av kommende skrekkfilmer har vært et fast punkt på Ramaskrik-programmet, men i år går dette dessverre bort.
– Candyman remaken er en film vi veldig gjerne skulle fått vist denne festivalen, men det ble det dessverre ikke noe av ettersom filmskapere helst ikke vil slippe filmene på streaming før de har blitt vist i kinosal, forteller Sølvi.
Visningsformatet har også bydd på sine egne utfordringer. Løsningnen har blitt nettleseren Eventive, hvor du kan streame visningere du vil se - både i browser, via Chromecast eller eventuelt gjennom Apple TV og Eventive appen. På Ramaskrik sin YouTube-kanal har de lagt ut en video hvor de går gjennom hvordan det tekniske fungerer , så vel som andre aspekter ved festivalen.
Selve filmene vises i egne rom - digitale kinosaler - kalt Sal 1: Storsalen og Sal 2: Kinosalen, der publikum har mulighet til å starte visningen inntil en halvtime etter programstart. Etter dette har man hele fire timer på seg for å se ferdig visningen!
Noe for enhver smak
Til tross for mye nytenkning og diverse utfordringer er Ramaskrik-teamet veldig fornøyde med festivalprogrammet.
– Av de mer skumle filmene anbefaler vi den høyaktuelle Covid-skrekken Host, forteller de.
I tillegg anbefaler Sølvi Red Screening fra Uruguay hvor en morder slår seg løs i retro stil under en skrekkfilm visning.
Andre titler som trekkes frem er Ingen Skal Sove fra Danmark som beskrives av gjengen som Midsommar sin danske lillebror. I filmen dras hovedpersonene inn i et kollektiv som viser seg å ikke være et vanlig kollektiv, men heller en isolert, liten menighet.
Hvis du derimot foretrekker “roligere” skrekkfilm anbefaler Sølvi den kanadiske The Oak Room. Den er basert på et teaterstykke der en mann oppsøker en bar i Kanada for å søke ly fra en storm. Han begynner å fortelle en lang historie, og etterhvert kommer flere andre historier frem.
– Jeg vil også anbefale den amerikanske A Ghost Waits, en varm og koselig film som fortsatt går inn under skrekk-sjangeren, sier Morten.
Filmen handler om Jack som skal rydde ut av et forlatt hus som etter hvert muligens kan vise seg å være hjemsøkt.