STOLT: Samiske studenter står foran de nyheiste samiske flaggene på Studentersamfundet.

Å synliggjøre det samiske: 

Slik feirer Trondheim samenes nasjonaldag

6. februar er Samefolkets nasjonaldag. Både NTNU og Studentersamfundet har derfor organisert markeringer og arrangementer for å feire og synliggjøre den samiske kulturen.

Publisert Sist oppdatert

Den samiske nasjonaldagen begynner med heisingen av tre samiske flagg klokken 9 på taket av Studentersamfundet. Etterpå synger Samfundets egne manns- og kvinnekor, TKS/TSS, den samiske nasjonalsangen på sørsamisk. 

GLAD: Styremedlem i SST Tilde Dalberg er glad for at det har blitt ordentlige arrangement på festdagen 6. februar.
SYNLIG: SIG-grunnlegger Thomas Lohne Kintel kjemper for at den samiske kulturen skal være synlig hele året.

– Jeg ble helt rørt av å høre koret synge, forteller Tilde Dalberg, medlem av 6. februar-komitéen og medlem av Saemien Studeenth Tråantesne (SST), det samiske studenterforbundet i Trondheim. 

RØRENDE: TKS/TSS synger den samiske nasjonalsangen på sørsamisk.

Samtidig som koret synger på Samfundet, blir et bilde av det første samiske landsmøtet avduket på Metodistkirka i Trondheim. Møtet ble avholdt på 06. februar 1917, datoen som etterhvert ble den offisielle samiske nasjonaldagen. 

– Bildet ble innlemmet i Norges dokumentarvarkiv som er den norske delen av Unescos verdensminnearkiv, forteller NTNU-ansatt Thomas Lohne Kintel. 

Kintel er lulesame selv og grunnla Samisk interessegruppe (SIG), et samisk interesseforum for alle ansatte på NTNU, sammen med andre samiske ansatte. I samarbeid med NTNU har gruppen planlagt en hel måned med markeringer og arrangementer for å feire og synliggjøre den samiske kulturen.

BEGYNNELSE: 6. februar 1917 ble det holdt av det første samiske landsmøtet på Metodistkirka i Trondheim.

– Det å spre det ut over en hel måned handler rett og slett om å gjøre og sørge for at alle sammen på en eller annen måte får med seg det her, forklarer Kintel. 

Hele februar skal NTNU og SIG derfor ha konserter, foredrag, workshop og debatt for å synliggjøre den samiske kulturen. 

– Hvis vi tar 30 dager med synlighet etter hverandre, da forsvinner det ikke, understreker han. 

Kintel fremhever at den samiske kulturen er en verdifull kultur som man ikke kan miste og som alle må ta vare på.

– En måte å ta vare på den samiske kulturen er faktisk å gå og se på en utstilling, eller på konsert, og være med på noe av det som skjer, oppfordrer han.

 LES OGSÅ:    Saknar samisk merksemd i Trondheim

HÅPER: Lederen til SST Marit Bringedal Anti ser fram til en normalisering av den samiske kulturen i samfunnet.

Å fremme den samiske kulturen

Synligheten av det samiske har blitt mye større i de siste årene. Likevel ønsker leder i SST Marit Bringedal Anti en normalisering av å ha den samiske kulturen i samfunnet.

– Jeg håper at det blir en naturlig integrering i samfunnet og ikke nødvendigvis en stor deling mellom det norske og det samiske, forteller hun. 

Kintel er enig med det og legger til at målet er å oppleve det samiske som en del av hverdagen deres i Trondheims bybilde og i utdanningen. 

Økonomisk støtte fra NTNU gjør at SIG ikke bare kan gjennomføre en hel måned med arrangement, men også har penger til å fortsette etter at februar er over.

– Planen min er at vi bruker en god del av de pengene på å skape arrangementer for alle som ønsker det rundt det samiske gjennom hele året, forteller han. 

Rami Chumber
VIKTIG: Samfundetlederen Rami Chumber vil at Samfundet løfter fram den samiske kulturen.

Dalberg understreker at årets omfattende program på festdagen 6. februar allerede er et steg i den riktige retningen, ettersom tiltakene ikke har vært så store de siste årene. 

– Jeg synes at det er bra hvordan det har blitt gjort nå. Vi har ordentlige arrangementer nå som gjør at det samiske blir mer synlig, sier hun. 

Hun håper at Studentersamfundet og NTNU fortsetter med å lage arrangementer framover. 

En oppgave for Samfundet

Samfundetleder Rami Chumber er glad for at Studentersamfundet kan fremme den samiske kulturen ved å arrangere festmøtet, filmvisningen og en konsert på 6. februar. 

– Jeg synes det er viktig å ha et bevisst forhold til kulturarven til Trøndelagsregionen og det sørsamiske området vi befinner oss i, sier han.

Han understreker at det er viktig at Samfundet som en stor aktør i byen kan være med å løfte fram og støtte synligheten til den samiske kulturen. 

 LES OGSÅ:  Å ikke være «samisk nok»

Powered by Labrador CMS