En sommer på skinner

Med håp om en normal sommer leverer vi tips for en økonomisk gunstig og klimavennlig måte å utnytte den på: interrail gjennom Europa!

Publisert

Interrail

  • Interrailbilletten ble lansert i 1972 av den internasjonale jernbaneunionen i anledning deres 50-års jubileum. Billetten ble så populær at tilbudet ble utvidet, og i dag er ordningen veletablert i Europa.
  • Det finnes mange ulike billettyper som gjelder forskjellige soner og tidsintervaller, som for eksempel et ubegrenset antall tog- reiser innenfor 14 dager, eller 10 reisedager i løpet av 2 måneder.
  • Det tilbys ungdomsbillett helt fram til man er 27 år.

Kilde: Wikipedia og Interrail.eu

La oss tillate oss et øyeblikk av framtids- optimisme og anta at sommeren blir uten restriksjoner, munnbind og rigide karanteneregler. Len deg tilbake og drøm deg inn i en rolig togkupé med utsikt over en italiensk landsby, fritt for flyplass- og sikkerhetskontrollstress, og la meg fortelle hvorfor interrail er en opplevelse du bør få med deg før voksenlivet for alvor begynner.

Hvorfor interrail

Med interrail slår man to fluer i en smekk ved å oppleve flere nye steder og kulturer uten å skjemmes av flyskam. Og enda bedre: Man får se landene man reiser i fra bakken og ikke i fugle- perspektiv! Med tog får du se utkanten av stedene du besøker, kjøre gjennom store åkre på landsbygda og se natur- landskap på nært hold. Togløsningene i Europa er gode de fleste steder, ofte bedre enn i Norge (beklager, Vy), og utgjør en behagelig reisemåte uten mye stress. Interrail er i tillegg et særs fleksibelt feriealternativ som kan til- passes både den økonomisk spar- sommelige og den hakket mer ekstra- vagante turist – turen blir akkurat den man gjør den til.

Dra øst

Etter å ha vært på to lengre interrailturer er det ett hovedtips jeg har gitt til venner og bekjente som skal begi seg ut på inter- rail: Dra østover. Vest-Europa frister med god mat og storbyliv, men man kommer ikke unna at prisene i land som Frankrike, Italia og Spania kan være stive, spesielt om man skal reise over lengre tid. I Øst-Europa får man mye for pengene på alt fra hosteller til mat og opplevelser, i tillegg til at man får opp- leve en kultur som gjerne ligger et hakk lenger vekk fra vår egen. I Vest-Europa kan man også oppleve å måtte gjøre dyre setereservasjoner i tillegg til interrail- billetten, spesielt for lengre direkteruter.

Overnatting

Det finnes mange gode apper for å finne hosteller eller hoteller. Et triks er å finne hostellet/hotellet i disse appene, og deretter kontakte stedet direkte. Da blir det gjerne noen kroner billig- ere, og mer av pengene går til de som driver overnattingsstedene. Det er lurt å bestille hosteller noen dager i for- veien, spesielt om man er flere, og om man skal til storbyer. Hostellene har ofte sosiale arrangementer, og de som jobber der har god innsikt i hva som kan være verdt å se i byen. Generelt ut- gjør hosteller en kjempemulighet for å bli kjent med andre reisende og byen du er i, spesielt om du reiser alene.

Unngå rigid planlegging

Det er lurt å benytte seg av fleksi- biliteten interrailbilletten tilbyr. Mye kan skje i løpet av tiden man reiser: Plutselig får man et godt tips av en tur- guide eller vil dra på helgeutflukt med en gjeng fra hostellet. En god idé er å planlegge overordnet hvilken retning man vil i, gjerne noen nøkkelbyer eller attraksjoner man vil besøke, og legge inn bufferdager som åpner for spon- tane avgjørelser. Dette muliggjør også besøk av byer man ellers aldri ville kommet på å besøke. Det er gøy med storbyer, men flere av de største byene i Europa vil man få muligheten til å besøke senere. Det er derimot ikke mange som tar med seg familien på sommerferie til en utkantby i Slovenia. Et stort pluss med uoppdagede steder er at lokalbefolkningen ofte synes det er kjekt med turister og ivrer etter å vise alt byen har å by på.

Les og lær

Togreisene er en god mulighet til å lese seg opp på neste destinasjon. Dette gjør opplevelsen bedre og setter det du ser og opplever i en historisk kontekst. Det gjør det også mye lettere å få øye på detaljer eller å forstå et bybilde. De lokale sitter ofte også på gode historier om byen som kan hjelpe på kultur- forståelsen. Tenk hvor mye du selv hadde kunnet fortelle om og anbefale i din egen hjemby!

Et uvurderlig tilbud som finnes i de fleste byer, er gratis guidede turer. Ordningen er i praksis ikke fullstendig gratis, men du betaler så mye som du føler det er verdt. Det er som regel god kvalitet på guidene, og de tar deg ofte med på steder du ellers ikke hadde tatt initiativ til å se. Et tips er å gjøre dette første dagen man ankommer, for å få inspirasjon og tips for de resterende dagene.

Powered by Labrador CMS