Her er det lørdag hele uka
Denne uken åpnet Nye hjorten teater dørene sine, med mål om å lage en scene som hele Trondheim kan besøke.
– Når man skal bygge noe nytt, hvorfor ikke satse stort og bygge et skikkelig landemerke, sier presseansvarlig og skuespiller Klaus Sonstad til Under Dusken.
Premieren av forestillingen Peter Pan – A Stargate to Neverland markerte åpningen av Nye hjorten teater midt i Midtbyen.
Det nyåpnende teateret er privateid, med Reitan AS, Mads Bones, Kyrre Havdal og Olve Løseth som eiere. I mange år har Ole Robert Reitan drømt om å bygge et folketeater i Trondheim. Med den lokale teatertrioen, som også utgjør den kunstneriske ledelsen på laget, ble det fart på sakene.
– Det at den kunstneriske ledelsen er med på eiersiden er ganske spesielt og forplikter på en helt annen måte enn om de «kun» var ansatte.
Slagordet sier det meste man trenger å vite om ambisjonen; her skal det være lørdag hele uka.
Gammel storhet
Nye hjorten teater er delvis inspirert av det tidligere folketeateret Hjorten revy- og varietéteater, som lå i bydelen Ila og holdt dørene åpne mellom 1867 og 1947. Snaue 80 år senere har Nye hjorten kommet for å tilføre den voksende kulturscenen i Trondheim enda mer krutt.
– Hjorten på Ila var et kraftsentrum i Norge og i Nord-Europa, der det kom store stjerner fra utlandet til lille Trondheim. Trondheim har vokst en god del siden den tid, men selv da kom det kjente artister fra hele Norden for å begeistre publikum, sier Sonstad.
Han forteller videre at det er viktig å huske på hva som har fungert bra tidligere når man skal bygge et solid varemerke. Med Nye hjorten teater håper de at de har klart å videreføre noe av magien.
– Hjorten var et slags kunstnerisk forlystelseshus, hvor alle var velkommen. Det er mange elementer i huset som er hentet fra (gamle) Hjorten samtidig som vi tar imot publikum i et høyteknologisk teaterbygg. Nye hjorten teater sikter mot fremtiden, men hilser tilbake til fortiden.
LES OGSÅ: La deg forhekse av Wicked
Trondheim på kartet
Sonstad håper at Nye hjorten teater vil være en supplerende kraft til en allerede sterk teaterby.
– For det første blir det mer teater til Trondheims folk. Vi har jo flere teatre her i byen og vi kommer til å utvide tilbudet.
Teateret er laget for Trondheim, men på sikt håper Sonstad at det også kan være en destinasjon for kulturinteresserte i resten av Norge, Norden og Europa
Han håper at åpningen av Nye hjorten teater kan være med på å bygge et sterkt kunstnerisk fellesskap i Trondheim. Her belyser han fellesskapet man finner blant de mange studentene i byen, og de mange mulighetene til å delta i studentfellesskapet.
– Med flere scener håper vi å få til et lignende fellesskap, med flere skuespillere, dansere, musikere og teknikere, slik at Trondheim kan bli en enda sterkere teaterby.
Når det er snakk om studentene er det heller ikke tilfeldig at Nye hjorten teater er rødt på utsiden.
– Rødfargen er en ode til det som er godt med denne byen. Studentersamfundet, Gamle bybro og Bispehaugen skole er alle røde landemerker som pryder byen. Og nå skal dørene på Nidarosdomen også bli røde. Da er det klart at byens nye landemerke også måtte gå for rødt.
Håper forestillingene vil gi valuta for pengene
Foreløpig er det ingen studentpris å finne på Nye hjorten teater. Prisene er heller differensiert etter hvor i salen man sitter. Sonstad sier at studentene alltid er en gruppe å følge med på, men at det foreløpig handler om å holde hjulene i gang.
I den forlengelse håper han og resten av Nye hjorten teater at de kan lage forestillinger som alle vil sette pris på, også byens studenter, på lik linje med andre begivenheter.
– Selv om det ikke er studentpriser håper vi at studenter vil betale for det de ønsker å se på lik linje som når de kjøper seg billetter til festivaler, store konserter og lignende. Vi håper studenter kommer hit for å se teater som gir valuta for pengene, og skaper uforglemmelige opplevelser.
LES OGSÅ: Deg være ære, herre for et herlig show