Rekorden Trondheim ikke vil slå

Antall nye tilfeller med gonoré øker, også blant studenter. Nå slår smittevernoverlege alarm.

Publisert

I høst ble det meldt om en kraftig økning av kjønnssykdommen gonoré blant befolkningen i store deler av landet. Nå er det smittevernoverlege i Trondheim kommune Eli Sagvik sin tur til å slå alarm. Sagvik forteller at antallet tilfeller har økt kraftig på kun noen måneder:

– Så langt i 2023 er det meldt 20 tilfeller med gonoré i Trondheim. Hvis denne trenden fortsetter med rundt 10 tilfeller per måned, så ligger vi an til 120 tilfeller i Trondheim i løpet av 2023. Det betyr en nesten dobling fra i fjor.

Hun forteller videre at de fleste tilfeller er i alderen 20-29 år, en stor prosentdel er kvinner og at mange er studenter. Sammen med seksjonsoverlege for poliklinikk for kjønnssykdommer på St. Olavs Ingrid Snekvik har de derfor sett seg nødt til å nå ut til studentene.

REKORDTALL: Sagvik forteller om en økning av gonoré som man ikke har sett på 35 år.

– Vi så en økning også før pandemien. Nå er det totale antallet som ble smittet i fjor høst høyere enn før pandemien. Dette er tall som vi ikke har sett på 35 år. Utbruddet er på landsbasis, men vi ser det spesielt i de store studentbyene, sier Sagvik

Snekvik forteller at kjønnsykdommen kan gi alvorlige komplikasjoner og at noen får den uten symptomer. Det at det nå skjer en kraftig økning av sykdommen som blir sett på som en hissigere versjon av klamydia, gjør at de velger å slå alarm.

– Gonoré gir ofte symptomer som utflod hos både kvinner og menn. Begge kjønn kan også få sviing ved vannlating. Samtidig ser vi at det er en del som kan ha det uten å få symptomer, sier Sagvik.

– Kan bli steril

Tidligere var gonoré en kjønnssykdom som i stor grad ble spredd innad i homofile miljøer mellom menn, ifølge Snekvik. Økningen vi ser i dag gjelder i motsetning heteroseksuelle.

– Gonoré er svært smittsomt og utbruddspotensialet er betydelig dersom infeksjonen nå etablerer seg blant heteroseksuell ungdom og unge voksne, der hyppig partnerbytte og lav kondombruk er utbredt, forklarer Sagvik.

Grunnen til at det er først og fremst blant unge, heteroseksuelle kvinner man ser økningen nå har Sagvik og Snekvik flere teorier på:

– Gonoré er en kjønnssykdom som begge kjønn relativt lett blir smittet av. Likevel ser vi at det er en viss større sjanse for å bli smittet av gonoré hvis du er kvinne. I tillegg ser vi at kvinner er flinkere til å teste seg ved partnerbytte, sier Snekvik.

Det kan være en grunn til at antall kvinner som har fått gonoré har økt spesielt. Snekvik forteller at man lenge har trodd at de aller fleste menn får symptomer på gonoré, men nå viser det seg at det er mange som ikke har symptomer allikevel.

SPRE ORDET: Snekvik ønsker å spre informasjon om kjønnssykdommen som i verste fall kan gjøre en steril.

Kun halvparten av smittede kvinner opplever symptomer forklarer Sagvik. Konsekvensene av å ikke oppdage kjønnssykdommen i tide kan være alvorlige.

– Man kan utvikle bekkeninfeksjon. I tillegg kan det spre seg til andre deler av kroppen, i ledd eller bli en generell infeksjon. I verste fall kan man ende opp steril, sier Snekvik.

Ønsker å bremse smitten

Økningen av kjønnssykdommen ser ikke ut til å stanse med det første.

– Sånn som tallene ser ut nå, kan vi fort komme opp i tre tusen på landsbasis. Spesielt hvis det etablerer seg blant unge heterofile med hyppig partnerbytte, sier Sagvik.

Er man i tvil om man kan ha kjønnssykdommen eller ikke, så er Snekvik tydelig i hva man bør gjøre. Det er mange steder i Trondheim hvor man kan teste seg.

– Til vanlig kan man teste seg hos oss på poliklinikk for kjønnssykdommer, men vi har litt utfordringer med kapasiteten akkurat nå. Heldigvis er det mange muligheter andre steder, som på helsestasjonen, hos fastleger, eller studenthelsetjenesten.

I tillegg er Snekvik og Sagvik opptatt av at smittesporing er viktig. Ved å varsle de man har hatt seksuell kontakt med kan man sikre at flere oppdager at de er smittet, får riktig behandling og ikke sprer det videre. Smittesporing gjøres av helsepersonell på poliklinikk for kjønnssykdommer og en selv trenger ikke å ta kontakt med de du har hatt et seksuelt forhold med forteller Snekvik.

– Det er viktig med økt oppmerksomhet og informasjon rundt dette slik at man forstår alvoret. Det viktigste er at man bruker kondom, også kan ikke viktigheten av å teste seg etter ubeskyttet sex understrekes nok, avslutter Snekvik.

Powered by Labrador CMS