Eldreedgarden

Det var duket for god stemning og folkelige rytmer på Edgar blant både unge og eldre under UKEhjelpens dansekveld.

Publisert Sist oppdatert

Det er en kald og tidlig oktoberkveld. Edgar fylles som vanlig med sin lune atmosfære og lukten av nytrukket kaffe og nybakt sjokoladekake. Men i kveld økes gjennomsnittsalderen et par hakk, og lp-platene blir byttet ut med god gammeldags folkemusikk fra Snaustrinda Spelemannslag.

Fakta

UKEhjelpen:

  • UKEhjelpen sørger for at flest mulig skal kunne ta del i UKA og kjenne på UKEfølelsen
  • 8. oktober - UKA sprer glede på ulike helse- og velferdssentre i Trondheim
  • 10., 17. og 24. oktober - Eventyrsti for barn
  • 13. oktober - Sjørøverdag for barn på St.Olavs hospital
  • 19. oktober - Allsang for eldre på Edgar

UKA er ikke bare stappet med fester og konserter, UKEhjelpen har nemlig arrangementer for både eldre og unge. I dag har både pensjonister og studenter møtt opp for å svinge seg til folkedans og for å stifte nye bekjentskap; det er klart for UKEhjelpens «dansekveld for eldre»

Kjærlighet på dansegulvet. Ekteparet Per Reitan og Mari Hansteen Reitan møtte hverandre i Trondheim da de var unge, og de synes det er gøy å være tilbake på Studentersamfundet. Det er ingen tvil om at de har danset før, og de svinger seg rundt til både vals, tango og folkedans med alle de andre deltakerne i rommet. Ekteparet feiret gullbryllup i fjor og møtte hverandre for aller første gang på dansegulvet, og danser jevnlig bygdedans på Sverresborg museum.

Blir du ikke sjalu når mannen din danser med andre?

Nei, det er bare hyggelig at han gjør det, ler hun. Men det virker som det er mindre interesse for dans nå enn det var før, sier hun videre, hvorpå ektemannen nikker enig.

Oldschool. Det er allikevel en del danseglade studenter på Edgar i kveld, og guttene kjører gammeldags stil ved å invitere damene opp til dans.

Men de eldre er mye flinkere enn oss, de har tross alt danset hele livet, sier Egor Tolokolnikov som stiller opp fra NTNUI folkedans.

Han danser blant annet med pensjonisten Dora Steen Johansen, som aldri har prøvd ut et slikt arrangement før, men sammenligner det med en ny matrett.

Man må smake på det for å se om man liker det, og dette smaker godt, sier hun med et stort smil om munnen.

Johansen veksler mellom å danse og bli kjent med studentene, og rundt bordet er de alle enige om at dansing gir glede. Det er et lett miljø for å bli kjent og skape kontakt med andre enn den vanlige vennekretsen denne kvelden.

Rykking i dansefoten. Det blir varmere og varmere inne på Edgar og det er ingen tvil om at dansing er god trening. Smilene forsvinner ikke av den grunn, og det gjør heller ikke rytmen i kroppen. Jeg blir fristet til å danse selv og spør pensjonist Morodd Mesfjord om han kan lære meg å danse, noe han heldigvis sier ja til. Jeg får dreisen på dansingen etter et par runder med strekkbuksepolka, men må nok si meg slått av samtlige eldre i rommet.

Men du må skrive til avisa at du var veldig flink! smiler Mesfjord og går tilbake til kona si og kaffekoppen.

Siste dans. Kakene blir spist opp og kaffen drukket, men dansegulvet står aldri tomt. Johansen ber opp til dans atter en gang. Det blir litt allsang, og bandet tar små pauser innimellom for å bli med på dansen selv. Når de så spiller opp til siste dans med låta «Johan på loftet» er alle sammen med opp på gulvet for siste gang i kveld. Mesfjord synger med, og latteren danser løst på siste sang.

Får jeg sjansen så blir jeg gjerne med på et slikt arrangement igjen, og da sees vi kanskje, hoier Mesfjord med et glimt i øyet, og alle sier seg enige.

Jeg er veldig fornøyd med kvelden jeg, sier en glad UKEhjelpsansvarlig Kjersti Hetland når kvelden nærmer seg slutten.

Folk vil jo ikke gå en gang!

Hetland forteller at det er veldig givende å være med på å gi noe til flere enn bare studentene i byen, og oppfordrer på det sterkeste andre studenter om å bli med på de kommende UKEhjelpsarrangementene under UKA.

UKEfølelsen. Alle takker hverandre for dansen, og både Snaustrinda, deltakerne, og UKEhjelpskomiteen får applaus. Det er ingen tvil om at nye bekjentskap har blitt stiftet i kveld, og masse smil og glede har blitt utvekslet. Praten og danserytmen sitter lenge igjen, og den kalde oktoberkvelden har blitt varm.