Ny fadderordning skal hjelpe studenter på fylla

– Jeg husker selv hvordan det var å være ny student i ny by, sier faddervaktfrivillig Ingrid Rosswurm.

Publisert Sist oppdatert

Det står en gruppe mennesker samlet i nordre gate, de er kledd i gule refleksvester, og med stor iver koster de vannet vekk fra den lille vanndammen som har samlet seg etter dagens regnbyger. I løpet av fem minutter har de reist en paviljong, satt opp bord dekket med vannkopper fra SiT, yoghurt og brødskiver. Har du vært i Trondheim sentrum fra 22:00 til 03:00 er det stor sannsynlighet for at du har sett dem.

Fadderuken i Trondheims gater kan by på utfordringer, faddervaktordninger er der for å lette på nattelivets påkjenninger for de nye studentene. I tillegg til vann og brød kan de bidra med hjelp, veibeskrivelser, og svar på spørsmål.

– Vi får noen rare blikk og spørsmål om vi er fra avholdsforeningen, men vi har bare fått god oppmerksomhet, sier Nicholas Lund.

Lund er initiativtaker for tiltaket som er helt nytt i år. Han informerer om at både dørvaktene ved utestedene, natteravnene og politiet i Trondheim har hjulpet til med råd. Politiet har sagt om ordningen at nå kan foreldre føle seg trygge på å sende barna til Trondheim. Det hele startet etter modell fra Bergen.

– Det var en gruppevoldtekt i fadderuken i Bergen for et par år siden, ordningen ble startet for å skape mer sikkerhet. Vi har bare kopiert det de har gjort der, sier han.

Han har fått med seg over 200 frivillige studenter, ansatte ved NTNU, representanter fra SiT og rektor Gunnar Bovim ved NTNU for å hjelpe til mot byens natteliv og for å gi trygghet og veiledning. De har poster i Nordre Gate, på Samfundet og på Solsiden.

Selfie med rektor

Det tar ikke lang tid før plassen foran paviljongen fylles med studenter. Noen gomler fornøyd på en brødskive, andre er mer opptatt av å få ta et bilde med universitetets rektor.

– Hei! Er ikke du rektoren min? Kan jeg få en selfie med deg? ropes det fra en kant.

Bovim stiller opp og poserer med en gjeng studenter samt maskoter fra studenttinget og studentparlamentet. Han kaller seg et A-menneske og sier det er lenge siden han var på fest til tre om kvelden, faktisk tror han aldri han har vært det.

– Jeg fikk noen av mine beste venner i løpet av min studietid i Bergen, det er en god tid å møte nye menneske på, sier Bovim.

Flere stopper opp for å prate med Bovim og de andre frivillige. Tre studenter på sykkel stopper opp og spør hvor byens grunnlegger viser tiden, etter litt ettertanke sender rektoren dem videre til torget. En annen spør om råd etter å ha mistet mobilen.

Vanskelig å være ny

Representanter fra studenttinget ved NTNU og studentparlamentet fra HiST er også på plass, sammen med maskotene SPugla og STigern.

– Det er kult å være her, men det er enda kulere når man er en ugle, sier SPugla.

– Vi er her for studentene, legger de til.

Martin Næss og Ingrid Russwurm er to frivillige studenter som går tredjeåret på hvert sitt studium. De har meldt seg på gjennom facebook fordi de ønsker å være faddere på en litt annen måte.

– Jeg husker selv hvordan det var å være en ny student i en ny by, sier Rosswurm.

– Det er bra hvis vi kan hjelpe noen, legger Næss til.

Næss og Russwurm går en runde til utestedene i sentrum. På vei ned Tomas Angells gate treffer de en jente som har en ødelagt sandal, den ene stroppen har røket. Når vi andre står litt hjelpesløst og ser på, er Russwurm raskt ute med råd.

– Du kan teipe den, sier hun og forklarer henne hvor hun kan få tak i teip.

Rådet faller derimot for døve ører.

– Teipe!? Dette er jo Ralph Lauren sandaler!

Vi stikker innom Karma, D12, Gossip og Downtown for å sjekke stemningen, midt i faddergruppene og mellom togakledde festmennesker kan dørvaktene informere om at alt står bra til for nå, vi går tilbake til posten i Nordre Gate. På spørsmål om tips til nye studenter sier Russwurm at det er viktig å stoppe litt opp i fadderuken.

– Det er ikke mulig å få med seg alt, sier hun.