Tatt av katt

Purring, mjauing, hvesing. 200 katter deltok på Trønderkattens internasjonale katteutstilling.

Tekst: Maren Kronlund, Ingrid Domben

Fakta

TRØNDERKATTEN:

  • Arrangerer årlig Trønderkattens internasjonale katteutstilling i palmehelgen.
  • Er en underorganisasjon av Norske rasekattklubbers riksforbund (NRR).
  • Har omtrent hundre medlemmer.
  • Arbeider for «å synliggjøre kattens unike mangfold gjennom å avholde utstillinger, temamøter og utgivelse av medlemsblad».

Det er endelig helg, snart påske og nedtellingen til årets katteutstilling på Lade er snart ved veis ende. Gjennom facebook har arrangementet vekket oppmerksomhet blant studenter de siste ukene. Små og store hjerter gleder seg til en helg fullstappet med kattekos og nye opplevelser.

Fakta

ELLEVE TING DU IKKE VISSTE OM KATTER:

  • Kattehjernen er mer biologisk lik en menneskehjerne enn en hundehjerne, og vi har nesten identiske områder for følelser.
  • Du trenger skinnet fra 24 katter for å lage en kåpe.
  • Hvert år spises nesten fire millioner katter i Asia.
  • Katter bruker ca to tredjedeler av livet sitt på å sove.
  • Katter kan være sosiale, men de foretrekker å velge sine egne venner.
  • Katteelskere blir kalt ailurophile.
  • Katten er det eneste dyret som har mer skitten munn enn mennesker.
  • Abraham Lincoln elsket katter.
  • Smågnagere kommuniserer med ultralyd som katten kan høre. Katter hører lyder på opptil 50-60 kHz (kilohertz), som betyr at de også kan høre delfiner.
  • Hund og katt misforstår hverandre da de har forskjellige kommunikasjonssignaler.
  • Kattedøren ble oppfunnet av Isaac Newton.

Vi har forvillet oss ut i ukjent farvann, både tematisk og geografisk, men det er ingen tvil om hvor utstillingen holder sted når vi nærmer oss. Synet av en gigantisk kattefigur i det fjerne bekrefter at vi er på riktig sted. Kanskje burde man også hørt mjauing helt inn til sentrum, for i Autronicahallen denne palmehelgen er over 200 katter påmeldt i dyreverdenes form for missekonkurranse.

Mye katt.

Arrangementet markedsføres som en flott mulighet til å vise fram de firebeinte vennene sine. Man kan også ta turen innom om man bare er interessert i katt. Klokken er elleve, og lokalet begynner allerede å fylles. Purring, mjauing, hvesing, barneskrik og latter fra eldre mennesker: Alle er tydeligvis samlet på Lade i dag. Det myldrer av liv. Noen har kledd seg ut som katter, noen har fått ansiktsmaling, mens andre har gått tradisjonelt til verks med en ordinær genser med kattedesign.

Som på et loppemarked kan man spasere langs bordene fylt til randen av leker, kosmetiske produkter og dyrefôr, alt sammen forbeholdt katter. I resten av lokalet kan man vandre gjennom en landsby av kattebur dekorert i ulike farger. Fasadene prydes av sløyfer fra tidligere utstillinger. Noen av deltakerne skiller seg likevel mer ut enn andre ved å kjøre en ekstra gjennomført stil.

Kattesanden er byttet ut med diamanter, den ordinære puta er byttet ut med hengekøye og herskapsseng. To små jenter og deres mor sitter foran sitt rosa-dekorerte bur i matchende rosa vester. På toppen av buret står titalls pyntegjenstander, selvfølgelig med kattetema, og innenfor ligger tre katter pent på hver sin seng. Noen mennesker legger virkelig sjela si i sine hobbyer.

Mer katt.

Blant de mange utstillingskattene finner vi bengalkatten Picasso og maine coon-katten Believe. Sistnevnte stammer fra et kull hvor alle kattene er oppkalt etter Justin Bieber-låter. Foran buret sitter to stolte eiere i campingstoler: Tomas og Marie Forsberg har kommet fra Sverige for å delta på utstillingen. Tomas forteller at de var på sin første utstilling i august i fjor og at det heller ikke er lenge siden de fikk katt. Marie har derimot vokst opp med katt og hadde gode erfaringer fra tidligere.

– Katter er individuelle dyr med egen personlighet. De er intelligente og sosiale. Man blir venn med kattene sine, forteller Marie.

For noen år tilbake var ikke Tomas interessert i katt overhodet. Det var Marie som tok initiativet til å skaffe den første katten, og siden har det ballet på seg. Fem katter senere er det Tomas som sitter med den største interessen.

– Det blir en livsstil som er lett å kombinere med det vanlige livet. I tillegg til at det er fint å kunne ta noen helger med fruen og kattene, bo på hotell og spise god mat.

Enda mer katt.

Videre forteller han at man gjerne ønsker å dra på utstilling når man anskaffer seg fine katter.

De legger jo tross alt ned en god del penger i det. Tomas har regnet ut at de på ett år bruker til sammen 42 000 kroner på kattene sine. Da er det kanskje ikke så rart at han ønsker å vise dem fram. Og flere katter skal det bli. De ønsker å tilslutt ende opp med ni katter, som er grensa på antall katter man kan ha uten å få spesiell tillatelse. Terje Krogh, leder av Trønderkatten (en underorganisasjon av Norske rasekattklubbers riksforbund), forteller gledelig om arrangementet han har brukt mye av den siste tiden sin på.

– Det er 23 ulike raser med på utstillingen. Til sammen finnes 40 raser som er godkjente som raser i alle internasjonale utstillinger. Vi har seks dommere som alle er av ulike nasjonaliteter. En av deltakerne har til og med kommet helt fra Tyskland for å stille ut katten sin her, forteller han.

En katteustilling er en ren skjønnhetskonkurranse og kan sammenlignes med den velkjente missekonkurransen. Kattene måles og vurderes etter en gitt standard, et ideal som tilsvarer den perfekte katt. Det går på alt ifra lengde mellom øynene, plassering av ører og kvalitet på pels. Dommerne på disse utstillingene er godt trente i å se etter skjønnhetstegn på kattene.

Mest katt.

Terje har vært medlem av klubben siden 1980 og vært leder helt siden 1994.

Det er med andre ord en erfaren rasekatteier som leder Trønderkatten. Selv har han hele syv katter, og forteller at det stort sett er han som sitter på den største interessen for katt i familien. De andre får bare leve med det, rett og slett.

– Katter gir en god og fin atmosfære i huset. De er oppsøkende og vennlige. Det er hyggelig å komme hjem til en katt fordi de er der hele tiden og får meg til å slappe mer av, sier han.

Den siste tiden har vært stressende for Terje, i og med at han har hatt hovedansvaret for arrangeringen av utstillingen. Han forteller entusiastisk om prosessen fram mot helga, og om utfordringene som har dukket opp. Tilsynelatende er han fornøyd med gjennomføringen, men legger ikke skjul på at han ser fram til at det er overstått.

– I morgen er jeg bare en vanlig katteeier igjen, forteller han.

Alltid katt.

Hva som ligger i å være en vanlig katteeier for menneskene på katteutstillingen forblir et ubesvart spørsmål. Men etter dagens opplevelser får vi utenforstående følelsen av at de slettes ikke er så vanlige katteeiere som de tror.

Bjarne Braastad, professor i etologi ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), forteller at det finnes en forskjell mellom nyttedyr og selskapsdyr. Han legger til at kjæledyr de siste årene også fungerer som nyttedyr i form av at de kan bidra til å forbedre menneskers psykiske helse.

– I det gamle Egypt fungerte katten kun som et nyttedyr fordi den fanget mus og rotter, men etter hvert har kattene blitt veldig fine kosedyr, og en del av familien.

Mange vil nok kanskje se på utstillinger som en måte å bruke katten sin som en pyntegjenstand, men Braastad, som er ekspert på samspillet mellom dyr og mennesker, forklarer fenomenet snarere som en forening mellom eier og dyr.

– Man kan kombinere at katten både er et familiemedlem og noe man stolt viser frem til verden. Med utstillinger bruker man katten på en måte som forlenger ens eget konkurranseinstinkt. Målet er vel å vinne premier da, og tjene mer penger om man driver med avl.

Hva er det som er bra med katter?

– Katter er veldig sosiale dyr, og det betyr mye for eierne. Kattepelsen er jo veldig myk og god å ta på, og det er en bonus. De har stort sett mykere pels enn det mennesker har. Dessuten krever ikke katten så mye tilbake, mange med psykiske problemer erfarer at man kan snakke til katten sin. Katten sladrer ikke videre.

Se vår video fra Trondheim Catshow her.

Powered by Labrador CMS