Blod, svette og stålull:
Robotkrig på Omega verksted
Kjelleren som huser Omega verksted er denne lørdagskvelden i slutten av oktober stappfull av ivrige entusiaster som konkurrerer i å konstruere Trondheims mest brutale robot.
Fra de smale kjellervindua under Gamle elektro på Gløshaugen siver det ut os fra halvbrent pizza, strobelys og oppspilte stemmer.
– Det er mye svette, tårer og brente mikrokontrollere i dette prosjektet.
Dette kan én av gutta bak publikumsfavoritten «Noo-Two», Paul Christian Cappelen, fortelle. Sammen med Paulius Juzenas og Arnstein Molvig er de med for andre gang med roboten sin, som er tungt inspirert av Teletubbies.
– Selve ramma er faktisk fra en ødelagt støvsuger, og motoren er fra en gammel robotstøvsuger. Så jeg vil påstå at vi har konkurransens mest bærekraftige robot, sier Juzenas.
Før konkurransen braker i gang skal gutta ha ei generalprøve. I et eget rom gjemt bort fra de andre konkurrentene skal en tom brusboks få kjenne på titansagbladet til Noo-Two.
I det Juzenas kjører i gang, brer det seg en lyd i rommet som minner om motoren til et jetfly. Sekundet etter er brusboksen delt i to. Gutta er ikke i tvil, Noo-Two er klar for kamp.
Gutta føler seg klare, og de er ikke aleine om å ha en fryktinngytende robot. Med varierende innsats i form av tidsbruk og ressurser, har 14 lag dukka opp til kamp denne kvelden.
– Den største konkurrenten er helt klart «Freedoom fighter». De har fått sponsa 17 000 kroner til roboten sin, mens vi har brukt cirka 1000 kroner totalt. Så vi slår et slag for underdogen. Det blir på en måte oss mot kapitalismen, sier Cappelen.
Konkurransen setter i gang. Som i en scene henta ut fra en ulovlig hanekamp i Bangkok, plasseres robotene i et bur av plexiglass omringa av tribuner. Stemninga til publikum er til å ta og føle på, nærmest blodtørstig, mens DJ-en gjør en solid jobb med intens bakgrunnsmusikk.
Slagets dramatikk kan også følges på storskjerm fra presise kameravinkler som i sanntid også strømmes på Twitch. Det er forøvrig, som under alle skikkelige sportslige begivenheter, en påskrudd kommentator på plass som skildrer kampenes hete.
Ved første utslagsrunde opplever Noo-Two noe som skal vise seg å være et frampek for robotens framtidige skjebne. Det dødelige sagbladet er nemlig så effektivt i sin iver på å ødelegge at det løsner fra karosseriet. Kampen tilspisser seg derfor kraftig når publikumsfavoritten tilsynelatende immobiliseres. Er den ute av stand til å forsvare seg?
Ved et lykketreff, eller kanskje ved mesterlige styreegenskaper fra Juzenas, klarer likevel Noo-Two å tvinge motstanderen opp i et hjørne. Dommerne har talt. Noo-Two kan forslått stige ut av manesjen som rundens overmann.
LES OGSÅ: Arbeiderpartiets studentlag får ikke stemme over Giskes stortingsnominasjon
Tar rotta på rotteroboten
Det er riktignok ikke kun det brutale og destruktive som belønnes i konkurransen. I sitt respektive hjørne av arenaen sitter et ekspertpanel som bedømmer robotenes prestasjoner, design og kreativitet.
Dette panelet består virkelig av en tungvekter: dekan for Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk Ingrid Schjølberg. Hun er ikke i tvil om hvorfor hun setter av lørdagskvelden til et slikt oppdrag.
– Først og fremst er jeg veldig opptatt av å støtte Omega verksted. De består jo av våre studenter og bruker våre areal, så det er fint å kunne se litt hva som skjer. Og så er jeg veldig interessert i roboter, så det er jo gøy i tillegg!
Schjølberg er ivrig på å få med seg det eneste jentelaget på et bilde. Jentene stiller med en robot som er ei blanding av Remy fra Ratatoullie og ei god gammeldags brunrotte. Tilfeldigvis er dette også Noo-Twos offer i neste utslagsrunde.
Med sagbladet montert på igjen går roboten like brutalt til verks som i første runde. Rotteroboten får pelsen totalt flenga opp etter første møte med sagbladet og ser sjanseløs ut.
Noo-Two trenger bare å fullføre jobben, men så skjer det igjen: Roboten mister sagbladet i møte med fienden. Heldigvis gis nådestøtet til rotta i samme slengen, og Noo-Two er videre til semifinalen. Det er likevel lite jubling å spore hos gutta.
– Nå har bladet knekt på ordentlig her. Så nå må vi ty til nødkirurgi for å få roboten klar, sier Cappelen bekymra.
Skjebnesvanger semifinale
Litt som på akuttmottaket på St. Olavs hospital jobbes det iherdig med alle robotenes skavanker etter krigføringa. Mellom slaga surres robotene inn i gaffateip, lemlestede deler blir gjenmontert og nødløsningene kommer på løpende bånd. I rein desperasjon blir stålull vurdert som sabotasje for å stanse de andre robotenes roterende våpen.
– Vi fikk bytta motoren til hele sagbladet. Jeg skal være ærlig å si at jeg var litt nervøs en periode, men nå er jo seieren virkelig i sikte her, sier Juzenas.
I semifinalen venter en av konkurransens store overraskelser: «Sir Isaac». Roboten har vist seg både robust og effektiv, og har derfor feid motstanderne av banen hele kvelden. Dette er altså siste hinder for Noo-Two før finalen. Der venter en real David mot Goliat-kamp. Erkerivalen «Freedom fighter» er nemlig allerede kvalifisert.
Det avgjørende slaget før en mulig finale starter med en nervepirrende «stand-off». Sir Isaac og Noo-Two sirkler rundt hverandre i buret. Publikum holder pusten mens de to robotene sakte, men sikkert, nærmer seg hverandre.
Når robotene endelig får kontakt, skjer det igjen. En stor skuffelse brer seg når Noo-Twos skjebne på nytt blir bestemt av at sagbladet løsner. Noe antiklimatisk må Noo-Two kaste inn håndkleet før den blir totalt maltraktert.
– Det er kjedelig å tape, kommenterer Cappelen nøkternt.
LES OGSÅ: Bart mot testikkelkreft og tunge tanker
Brutal bronsekamp
Til tross for et bittert semifinaletap henger ikke gutta med hodet. En pallplass er fortsatt innafor rekkevidde. Det er klart for bronsefinale. Under optimale omstendigheter bør Noo-Two utklasse motstanderen. Seieren settes derimot på spill på grunn av et lite samarbeidsvillig sagblad som ikke har vært til å stole på denne kvelden.
Bronsefinalen blir en jevn affære. Tilskuerne er nok glade for at buret skiller dem fra lysende gnister og amputerte deler som fyker i alle retninger. Ingen forblir uskadd i kampen om liv og død.
På slagmarka står Noo-Two til slutt igjen med to lysende øyne og et gapende hull der sagbladet skulle vært. Det er utenkelig at den skal klare å dra i land dette. Tappert har den likevel kjempa, for motoren til den andre roboten fikk kjørt seg såpass at den var kaputt. Noo-Two sikrer tredjeplassen, og til stor jubel bærer gutta den over hodet ut av arenaen.
Det viser seg for øvrig at 17 000 kroner ikke garanterer seier. I finalen er det Sir Isaac som stikker av med seieren.
Klare for neste år
– Vi er ganske fornøyde med å ha sikra tredjeplassen, sier Cappelen.
Gutta sitter nå og samler seg etter kveldens intense drama. Det tar ikke lang tid før fokuset flyttes over til neste års konkurranse.
– Vi ser jo at det helt klart er en fordel å være størst, så vi er fornøyde med designet. Men våpenet må jo åpenbart festes mye bedre, sier Juzenas.
For selv om Noo-Two totalt sett kom på tredjeplass var det den som fikk flest poeng av ekspertpanelet. Det er tydelig at gutta er inne på noe.
Kvelden avsluttes med en alle-mot-alle-runde der robotene slippes løs uten hemninger. En svært redusert Noo-Two har ikke så mye mer destruktiv kraft å komme med. Som gode ingeniører finner gutta også ei løsning på dette.
– Vi kjører på med stålull så vi kan «fucke» opp mest mulig for de andre, foreslår Juzenas.
Dette er åpenbart en kveld verdt å huske, og det har ikke vært mangel på engasjement. Det er et tydelig kameratskap mellom robotkrigerne, som prater oppspilt med hverandre ved kveldens ende. Det deles ut både ris og ros med humoristisk sjargong. Det er ikke overraskende at Robotkrig er blitt en av Omega verksteds stolte tradisjoner.
LES OGSÅ: Studenter søker Gud i usikre tider