Samfundet ser lys i enden av koronatunellen

Etter torsdagens pressekonferanse håper Samfundet på en mest mulig normal gjenåpning til høsten.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag 30. april holdt regjeringen pressekonferanse hvor det kom ny informasjon om arrangementer med under 500 deltakere. Der ble det kjent at tiltakene for begrensning av folkemengder skal gradvis trappes ned utover våren og sommeren.

Det er da altså mulighet for at Studentersamfundet kan gjenoppta noe av virksomheten i høst. Samfundetleder Frida Jerve håper på nettopp dette:

Leder ved Studentersamfundet Frida Jerve forteller at planen er å åpne Huset i august.
Leder ved Studentersamfundet Frida Jerve forteller at planen er å åpne Huset i august.

– Planen er absolutt å åpne Samfundet til høsten. Kanskje ikke en vanlig åpning, men i den grad det er mulig. 200 mennesker er jo tross alt 200 som kan ha det gøy på Samfundet, og vi ønsker fortsatt å gi våre medlemmer et godt tilbud.

Fikk du med deg? Takduken i Storsalen har ramlet ned.

Varsom optimisme

Planen framover er med forbehold, og under torsdagens pressekonferanse understreket Høie at opptrappingen til 200 personer kun vil forekomme dersom utviklingen er like positiv som tidligere. Dersom vedtaket har en negativ effekt på smittespredningen, må man heller vurdere å trappe ned igjen fra 50.

Kulturminister Abid Q. Raja sa i regjeringens pressekonferanse lørdag 25. april at arrangementer med flere enn 500 deltakere ikke vil være aktuelle før 1. september, og presiserte i gårsdagens pressekonferanse at utviklingen mellom 200 og 500 fortsatt er usikker. Den gradvise åpningen vil være i henhold til råd fra Verdens Helseorganisasjon.

– Vi jobber selvsagt for å tilpasse oss de retningslinjene som gjelder og om det ikke åpnes for større arrangementer får vi heller arrangere flere små, forteller Jerve.

Les også: Nå pusses Lyche opp!

Søker støtte

Torsdag 30. april fikk 232 arrangører utbetalt kompensasjon for tapte inntekter i tråd med regjeringens vedtak fra 3. april. Søknadene åpnet 14. april, og flere aktører behandles fortsatt, men Studentersamfundet er ikke på Kulturrådets liste over søkere.

– Vi har søkt hos Lotteristiftelsen og Studentsamskipnaden og planlegger å søke på kontantstøtteordningen for bedrifter. Vi følger med og søker på de tingene som er aktuelle for oss, opplyser Jerve.

Hun bekrefter at de økonomiske tapene har vært merkbare for Samfundet.

– Høsten er selvfølgelig usikker og det har så langt vært harde kår for oss, som for mange andre, men vi er ikke nødvendigvis bekymret av den grunn. Jeg tror nok vi fint skal komme oss gjennom dette. Det vil fortsatt være et hus her som medlemmene kan komme tilbake til etter sommeren.

Dette er de oppdaterte retningslinjene etter pressekonferansen 30. april

  • Kravet om avstand mellom personer nedjusteres fra to til minst én meter.
  • Fra 7. mai vil det være tillatt med arrangementer med inntil 50 deltakere i offentlig rom.
  • Slike arrangementer må følge retningslinjene for smittevern og ha en ansvarlig arrangør som har kontroll på deltagere og håndhever reglene.
  • Dersom myndighetene fortsatt har kontroll på smitten vil det åpnes opp for arrangementer med inntil 200 deltakere 15.juni.
  • Regjeringen vil publisere en konkret plan i løpet av neste uke.