SPENT: Fredrik Akre gleder seg til å ta fatt på ledervervet på tross av utfordringene som venter.

Offensivt ut av pandemien med Fredrik i spissen

Før satt han hjemme alene og spilte World of Warcraft. Nå står han i frontlinjen med åpne armer, klar for å ta imot nye studenter.

Publisert Sist oppdatert

Fredrik Akre sitter tilbakelent i en sofa på Dromedar kaffebar. Gjennom vinduet kan man så vidt skimte et travelt lyskryss og et rundt, rødt betongbygg. Det er Studentersamfundet, så klart, og her skal Akre være leder det kommende studieåret.

Veien til universet

En liten gutt sitter på skolebenken og lar tankene fly opp mot himmelen. Det er naturfagstime, og Akre har latt seg fascinere av det store, ukjente verdensrommet.

– Vi hadde om universet på barneskolen og da tenkte jeg umiddelbart at dette må jeg jobbe med. For å jobbe med universet må man bli astrofysiker. Jeg droppet astro, men beholdt fysiker.

Nå studerer Akre fysikk og matematikk på NTNU. Drømmen om å jobbe med verdensrommet ble altså noe modifisert. Heldigvis har Akre funnet et annet univers å jobbe med. Det er nemlig en egen atmosfære i veggene på Studentersamfundet.

PÅ BALLEN: Akre planlegger en offensiv start på studieåret. – Når det kommer nye studenter må vi være der ute og vise oss fram.

111 år med samhold

– Studentersamfundet handler om å være med folk. Det handler om samhold, raushet, moro og engasjement. Du kunne jevnet bygningen med jorda i dag, men likevel ville Samfundet bestått i morgen.

Akre får en egen glød i øynene når han forteller om forholdet sitt til Samfundet. Det er ingen tvil om at det som skjer her er av helt spesiell betydning for ham.

– Det er menneskene som utgjør Samfundet. Vi er en 111 år gammel organisasjon som hele tiden endrer seg, men som er samlet om et felles mål. Det jeg forelsket meg i med Samfundet er disse 111 årene med samhold.

Det første møtet

UTVIKLING: Akre hadde sitt første møte med Studentersamfundet på dagtid som tenåring. Nå skal han lede huset både på dagtid og nattestid.

Det var den sterke tilhørigheten, og ikke minst kjærligheten til studentfrivilligheten, som gjorde at Akre stilte til ledervervet. Dette kjærlighetsbåndet ble knyttet lenge før Akre selv ble student.

– Mitt første møte med Studentersamfundet var som tenåring. Jeg satt hjemme og spilte «World of Warcraft» hele dagen, fordi jeg hadde ødelagt kneet. Moren min mente jeg burde komme meg ut av huset, så hun satte meg på toget til Trondheim.

Noen timer senere møtte han storesøsteren i studentbyen, og da var det gjort. Akre bestemte seg for at hit ville han også flytte så fort han fikk muligheten.

– Etter mitt første møte med Samfundet bestemte jeg meg for at jeg ville bli frivillig her. Søsteren min var veldig engasjert, og på dagtid fikk jeg være med og se hvordan alt fungerte.

Det runde, røde betonghuset var virkelig inspirerende for tenåringen, og Trondheimsstudentene var ganske annerledes enn skoleelevene hjemme.

– Det var ikke så mange på skolen min på Eidsvoll som interesserte seg for fysikk, så det å møte hele studentmiljøet og snakke med andre folk som var interessert i fag var dritkult!

Har mistet to studentkull

Nå er det bare å brette opp ermene og forberede seg på nok et år med konserter, debatter og latter på Samfundet. Denne gangen er det Akre selv som skal ta imot nye medlemmer, og lede organisasjonen gjennom oppturer og nedturer.

– Dette året har vi både en del muligheter og en del utfordringer. Vi skal begynne å gjenåpne, men veldig mange har ikke vært med på den vanlige driften her tidligere.

Akre tror det kan bli ekstra krevende å få nye studenter til å engasjere seg på Samfundet, og mener det er viktig å være frampå for å nå ut til alle med tilbudet.

– Nå har vi mistet to kull med studenter som ikke har det tette forholdet til Studentersamfundet. Derfor må vi være veldig på ballen og spille offensivt. Når det kommer nye studenter, må vi være der ute og vise oss fram.

Medlemstallene har gått kraftig ned under korona, på grunn av plassmangel og færre arrangement enn ellers. For å snu denne trenden holder det ikke bare å gjenåpne, man må legge inn en ekstra innsats.

– Om du kjeder deg, eller har lyst å finne på noe en dag, så er det bare å komme til Samfundet. Her er man alltid velkommen.

MED ÅPNE ARMER: – Om du kjeder deg, eller har lyst til å finne på noe en dag, så er det bare å komme til Samfundet. Her er man alltid velkommen, forteller samfundetlederen.

Psykisk helse

En annen utfordring samfundetlederen må ta hensyn til det kommende året, er den psykiske helsen hos studentene.

– Mental helse er en hjertesak for meg. I tre år har jeg jobbet i Sit råd med psykisk helse.

Samfundetlederen begynte først som kursholder i økonomi hos Sit, men byttet fort til et ganske annet tema.

– Jeg holder kurs for tillitsvalgte om hvordan man kan ta opp vanskelige spørsmål med andre, og hvordan man skal nå ut til folk man ser sliter.

Fokusområder for året

Sammen med psykisk helse, var det blant annet nybygg og politikk som motiverte Akre til å stille som leder i år.

– Jeg har ikke jobbet direkte med nybygg, men i gjengsekretariatet har jeg fått et kjært forhold til nybygget likevel. Det å kunne lappe på fire tusen kvadratmeter, betyr mye for mange studenter.

Første punkt i formålsparagrafen til Samfundet er at det skal være en kulturell og politisk arena for så mange som mulig. Her tror Akre at både nybygg og politisk engasjement har mye å si.

– Jeg synes det er spesielt viktig at når man stemmer i storsalen, så skal styret ta meningen videre, og jobbe for gjennomslag for den.

Akre mener at det er viktig å konkretisere hva som skjer når studentene bruker stemmen sin. Når man er uenig i noe kan man ta det opp på samfundsmøtet, og vite at det får konsekvenser. Dette tror Samfundetlederen vil skape mer politisk engasjement.

Stappfullt samfundsmøte

– Jeg forventer kanskje ikke at det bare blir lette saker det kommende året. Det er ikke noe vi kan forutse nå, men vi risikerer i verste fall at det kommer nye smitteutbrudd, og at vi må redusere kapasiteten etter at vi har åpnet, sier Akre.

På tross av at det kan komme utfordringer i løpet av året, tar han fatt på ledervervet med godt mot.

– Jeg er veldig optimist. Det er sommer, det er sol ute, og det er ikke så lett å se de mørke skyene i horisonten.

I tillegg til sol og fint vær, er det mye annet å se fram til ut over høsten.

– Jeg gleder meg skikkelig til vi skal legge ned den første steinen på nybygget i bakgården. Vi planlegger byggestart i høst, og skal ha en markering hvor vi legger ned grunnsteinen. Jeg gleder meg også utrolig mye til det første stappfulle samfundsmøtet uten metersregelen, når vi igjen har kapasitet på 1000 stående og 600 sittende.

Som alle andre, krysser også samfundetlederen fingrene for at restriksjonene lettes utover høsten. Snart kan alle Trondheims studenter forhåpentligvis samles tett i tett inne i det runde, røde huset.

3 kjappe om Samfundetlederen

Hvilken musikk får deg i god stemning?

– «Love on top» av Beyoncé, «Hush, hush» av The Pussycat Dolls og sånne Motown-sanger er kjempebra når man skal komme i god stemning.

Har du en favorittidrett?

– Jeg har nylig funnet ut at det går an å harpunfiske. Det er egentlig som fridykking. Du har et vektbelte og hele palla, så stuper man ned på bunn og ser seg rundt.

Hva leser du for tiden?

– Jeg leser «The Remains of the Day» av Kazuo Ishiguro. Jeg kjøpte alle bøkene hans samtidig, så jeg kan få dem i samme formatet. Så ser det litt pent ut i bokhylla.

Powered by Labrador CMS