KNEKKER STAVEN: Kent Ranum åpnet boligen ved å knekke en skistav. F.v: Sit styre-representant Ellinor B.A. Lindstrøm, ordfører Kent Ranum og sjef for ski-VM 2025 Åge Skinstad.

Sit leier ut til ski-VM, ikke studenter

Samtidig som studenter lever i et brutalt leiemarked, skal Sit leie ut et helt nytt boligprosjekt til ski-VM.

Publisert Sist oppdatert

Klostergata 56 er Sit sitt nye bolig­ prosjekt. I første omgang åpnes det ikke for studenter, men for idrettsutøvere fra hele verden.

Flere kjente fjes var til stede under åpningen av de nye studentboligene tirsdag 21. januar. Blant annet sjef for Ski-VM 2025 Åge Skinstad, som sa litt om hvordan boligene skal bli brukt.

– Vi skal benytte alle rom, eller senger, eller hva vi nå skal kalle det her, sier Skinstad og ler litt.

Klostergata 56 stiller med drøye 125 hybler som skal fylles under konkur­ ransedagene.

– Det blir 20 stykk fra organisasjon­skomitéen, 30 leverandører og 1 landslag som skal være her under VM, fortsetter han.

Mens skistjernene er i studentboligene håper han at studentene kan ha glede av student-lavvoen som skal ligge på Sørem gård under VM.

NYTT: Klostergata 56 er et helt nytt bygg på Øya som skal romme både studioleiligheter og 81 private rom som skal dele ett kjøkken.

– Vi har bruk for studentene inne på stadionen, men også ute i skogen og på Sørem, der de lengste løypene er oppe og snur. Der gleder vi oss til å se masse studenter som lager liv langs løypen, sier Skinstand.

Ordfører i Trondheim Kent Ranum var også til stede under åpningen, og er positiv til nybygget.

– Trondheim vokser raskt grunnet blant annet NTNU og studiestedene våre. Folk vil hit, det er ikke et luksusproblem; det er bare luksus, sier Ranum.

LES OGSÅ: Sit har det ikke helt på Tunga

Bare ett problem

TOMGANG: Styremedlem Ellinor Lindström i Sit forteller at mange av uteleieenhetene til samskipnaden står tomme i vårsemesteret.

De siste årene har antallet studenter som har søkt seg inn til høyere utdanning økt, og det har i flere norske byer blitt laget sovesaler for studenter som står på venteliste uten bolig. 

Det er ikke tall på dette problemet i Trondheim, da det ikke finnes en ventelisteordning. Sit dekker bare 14 prosent av leiemarkedet for studenter. Resten må leie privat.

– Selv om mange flotte studenter får bo hos oss, er det veldig mange som ikke får bo hos oss. Vi forsøker å finne måter å jobbe på for å støtte og hjelpe studenter, også de som ikke bor hos oss, sier styremedlem Ellinor Benedikte Anjali Lindström ved Sit.

Det er plass hos Sit

KOM TIL OSS: Administrerende direktør Lisbeth Aspås i Sit-bolig ber studenter uten tak over hodet om å ta kontakt.

– Det er bare på høsten at det er utfor­ dringer med bolig.

Resten av året er det plass hos oss, sier administrerende direktør Lisbeth Aspås ved Sit bolig.

Hun forklarer at utvekslingsstudenter som flytter hjem etter høstsemesteret som regel gir mange tomme utleie-enheter om våren.

– Det er nesten så mange tomme leilig-heter da at det blir negativt på grunn av manglende inntekter, sier styremedlem Lindström.

Derfor understreker Aspås at ekstrainntektene fra Klostergata 56 bidrar til å balansere regnskapet til Sit og holde leieprisene nede.

– Det at vi leier ut til VM går ikke på bekostning av studenter. For øyeblikket har vi over 110 ledige boliger, sier Aspås.

LES OGSÅ: Førsteårsstudentene dropper ut i hopetall

Ble stilt et ultimatum

MÅTTE FLYTTE: Student Ole Børufsen opplevde at utleier sa opp kontrakten for å kunne leie ut til ski-VM.

I forkant av ski-VM har det vært flere tilfeller av at studenter som leier privat har blitt sagt opp av leietakere som heller vil leie ut til andre under ski-VM.

Blant disse er Ole Børufsen, som i desember fikk vite at han og de han bor med må flytte ut siden utleier Terje Eknes ønsket å leie ut til turister under ski-VM.

– Eknes sa i utgangspunktet at han ville vi skulle flytte ut, så han kunne leie ut til ski-VM. Da dette ikke gikk som oppsigelsesgrunn, sa han at han heller ville flytte inn selv litt før, sier Børufsen.

Børufsen er oppgitt over situasjonen, men ønsket ikke å leie bolig hos Sit.

– Det vi har fått høre om tidligere Sit-boliger er for eksempel at de er dårlig vasket når man flytter inn. 

Vi valgte å heller flytte ut tidlig, siden det blir vanskelig å finne et privat sted å bo i mars, sier Ole Børufsen.

Utleier Eknes sier at han er ferdig med saken.

– Vi har kommet til en enighet med leietakerne, og jeg skal flytte inn selv.

Politisk problem

TILLIT: Leder Jakob Selfors ved Velferdstinget har tillit til at Sit og Velferdstinget skal hjelpe studenter som bor privat og gjennom Sit.

Leder Jakob Selfors ved Velferdstinget poengterer at vanskelige utleiere ikke er nytt i Trondheim, men et tilbakevendende problem.

– Sit har et mål om å nå 20 prosent dekning av boligmarkedet for studenter. Når vi når målet, er det fortsatt 80 prosent som kan bli utsatt for slike situasjoner. Så det må komme noen regler og retningslinjer på plass, et eller annet som beskytter disse studentene. Det har vi ikke i dag.

Selfors mener at kommunen også må ta tak i problemstillingen.

– Studentene må være bevisste på rettighetene sine, og det tror jeg Sit kan hjelpe med. Når det kommer til politikken, så handler det her om at det må komme noen kommunale retningslinjer. Dette må gjennom bystyret på et eller annet tidspunkt, sier han.

Rent politisk lover Selfors at Velferdstinget skal fortsette å kjempe studentenes sak.

– Målet mitt er ikke å stå her og forsvare Sit. Vi er uavhengige og studentenes stemme. Vi har dog tillit til at Sit gjør det beste de kan for å utøve den politikken vi fører, og at de gjør alt de kan for studentenes beste.

Avslutningsvis understreker Selfors hvordan han og Velferdstinget kommer til å arbeide fremover.

– Vi vil fortsette å jobbe for studentene på det private markedet. Vi kommer ikke til å stoppe før vi har kommet til den dagen alle studenter har et trygt og godt hjem.

LES OGSÅ: Studenter kritiserer Sits spisesteder: – Alt for dyrt

Privat prisgallopp 

Sit reagerer på at studenter blir kastet ut til VM, men styremedlem Lindström mener dette er en utfordring med det private leiemarkedet.

– Studenter som gruppe er lettere å utnytte fordi de ofte har mindre kunnskap om rettighetene sine, sier Lindström.

Høye leiepriser er et av de største problemene i det private. Der har Sit også en viktig funksjon for studentene som ikke leier av dem.

– Målet vårt er at vi skal ha en så stor markedsandel at vi kan påvirke det private på kvalitet og pris, sier direktør Aspås.

Hun mener det er uheldig at prisene i det private markedet er så høye at det blir vanskelig å leie på et studentbudsjett.

– Hvis man må jobbe eller få støtte hjemmefra, er det en trussel mot retten til lik utdanning, sier hun.

Trondheim er den eneste storbyen som fortsatt har eiendomsskatt på studentboliger. I 2023 gikk Kent Ranum og Høyre til valg på å ikke øke den.

– Men den skal bort i 2026. Vi er veldig glad for at det ser ut som at dette løsner, sier Aspås.

Aldri nok boliger

– Til syvende og sist er det en offentlig utfordring å sørge for gode boforhold i det private leiemarkedet, fortsetter hun.

Ordfører Kent Ranum svarer på dette ved å si at lover og regler knyttet til utleie av boliger stort sett ikke besluttes av kommunen.

– Det vi kan gjøre er å legge til rette for at studentene kjenner rettighetene sine. Jeg vil gjerne høre fra studentene om hvordan vi kan bidra enda bedre her, sier Ranum.

Han sier også at byrådet jobber fortløpende for å holde tempoet i bygging av boliger oppe for å holde leieprisene nede.

– I tillegg starter vi nå arbeidet med å utfase eiendomsskatten på studentboliger fra 2026. Dette vil forhåpentligvis også bidra til at leieprisene kan gå ned.

Jakob Selfors er tidligere journalist i Under Dusken.

LES OGSÅ: NTNU kvitter seg med studentenes sykler

Powered by Labrador CMS