Sit leier ut til ski-VM, ikke studenter
Samtidig som studenter lever i et brutalt leiemarked skal Sit leie ut et helt nytt boligprosjekt til ski-VM.
Klostergata 56 er Sit sitt nye boligprosjekt. I første omgang åpnes det ikke for studenter, men for idrettsutøvere fra hele verden.
Flere kjente fjes var til stede under åpningen av de nye studentboligene, blant annet sjef for Ski-VM 2025, Åge Skinstad, som fikk si litt om hvordan boligene skal bli brukt i første omgang:
– Vi skal benytte alle rom, eller senger, eller hva vi nå skal kalle det her, sier Skinstad og ler litt.
Klostergata 56 stiller med 125,5 hybler som skal fylles under konkurransedagene:
– Det blir 20 stykk fra organisasjonskomiteen, 30 leverandører og ett landslag som skal være her under VM, fortsetter han.
Mens skistjernene er i studentboligene håper han at studentene kan ha glede av student-lavvoen som skal ligge på Sørem under VM.
– Vi har bruk for dem inne på stadionen, men også ute i skogen og på Sørem, der de lengste løypene er oppe og snur. Der gleder vi oss til å se masse studenter som lager liv langs løypa, sier Skinstand.
Ordfører Kent Ranum var også til stede under åpningen, og er positiv til nybygget:
– Trondheim vokser raskt grunnet blant annet NTNU og studiestedene våre. Folk vil hit, det er ikke et luksusproblem, det er bare luksus, sier Ranum.
LES OGSÅ: Sit har det ikke helt på Tunga
Bare et problem
De siste årene har mengden studenter som har søkt seg inn til høyere utdanning økt, og det har i flere norske byer blitt laget felles sovesaler for studenter som står på venteliste uten bolig. Dette gjelder studenter i hopetall.
I Trondheim finner vi ikke tall på dette problemet, da det ikke finnes en ventelisteordning. Sit dekker bare 14 prosent av boligmarkedet. Resten må leie privat.
– Vi vet at selv om vi har mange flotte studenter som får bo hos oss, så er det veldig mange som ikke får bo hos oss. Vi forsøker å finne måter å jobbe på for å støtte og hjelpe studenter, også de som ikke bor hos oss, sier Ellinor B.A. Lindstrøm, styremedlem i Sit.
Ble stilt et ultimatum
I forkant av ski-VM har det vært flere tilfeller av studenter som leier privat som blir sagt opp av leietakere som heller vil leie ut under ski-VM.
Blant disse er Ole Børufsen, som fikk vite i desember at han og de han bor med må flytte ut siden utleier vil leie ut til ski-VM turister.
– Utleier sa i utgangspunktet at han ville vi skulle flytte ut så han kunne leie ut til ski-VM, da det ikke gikk som oppsigelsesgrunn sa han at han heller ville flytte inn selv litt før, sier Børufsen.
Børufsen er oppgitt over situasjonen, men ønsket ikke å leie bolig hos Sit.
– Det vi har fått høre om tidligere Sit-boliger er at de er dårlig vasket når man flytter inn for eksempel. Vi valgte å heller flytte ut litt tidlig siden det blir vanskelig å finne et privat sted å bo i mars, sier Ole Børufsen.
LES OGSÅ: Studenter kritiserer Sits spisesteder: – Alt for dyrt
Prematur boløsning
At studentene blir kastet ut hjemmefra har tatt Sit på senga. Jakob Selfors i Velferdstinget har derimot tillit til Sit.
– Dette var ikke Sit bevisst på før man gjorde avtaler med ski-VM. Det finnes ordninger, og jeg tror vi skal klare å finne løsninger for å ta vare på studentene her. Det er alltid Sit sin høyeste prioritet, sier Selfors.
Husbanken, som har godkjent avtalen mellom Sit og ski-VM, skal forebygge at folk blir vanskeligstilte på boligmarkedet. Regionsleder Georg Ole Vesterhus var optimistisk da de inngikk avtalen.
– Da vi sa at det var greit å gjøre det så er det et risiko-reduserende tiltak for Sit, for i ordinært fall vil man ikke få leid ut det her, sier Vesterhus.
Han visste heller ikke om situasjonen studenter opplever i privat sektor.
– Vi har ikke kjent til at studenter har blitt kastet ut ulovlig, så det har ikke vært en del av våre beslutninger, fortsetter han.
Thomas Sakshaug, seniorrådgiver i Husbanken, sier seg enig.
– Hadde vi visst dette hadde vi kanskje stilt oss annerledes, sier Sakshaug.
Politisk problem
Jakob Selfors poengterer at vanskelige utleiere ikke er nytt i Trondheim, men et gjengående problem.
– Sit har et mål om å nå 20 prosent dekning av boligmarkedet for studenter. Når vi når målet, er det fortsatt 80 prosent som kan bli utsatt for slike situasjoner. Så det må komme noen regler og retningslinjer på plass, et eller annet som beskytter disse studentene, det har vi ikke i dag.
Selfors mener at kommunen også må ta tak i problemstillingen.
– Studentene må være bevisst på sine rettigheter, det tror jeg Sit kan hjelpe til med. Når det kommer til politikken så handler det her om at det må komme noen kommunale retningslinjer. Dette må gjennom bystyret på et eller annet tidspunkt, sier han.
Rent politisk lover Selfors at Velferdstinget skal fortsette å kjempe studentenes sak.
– Mitt mål er ikke å stå her å forsvare Sit. Vi er uavhengige og studentenes stemme. Det jeg kan si er at vi har tillit til at Sit gjør det beste de kan for å gjøre den politikken vi fører, og at de gjør alt de kan for studentenes beste.
Avslutningsvis understreker Selfors hvordan han og Velferdstinget kommer til å arbeide fremover.
– Vi vil fortsette å jobbe for studentene på det private markedet. Vi kommer ikke til å stoppe før vi har kommet til den dagen alle studenter har et trygt og godt hjem.
Jakob Selfors er med i Studentmediene
LES OGSÅ: NTNU kvitter seg med studentenes sykler