Høye leiepriser tvinger studentene ut i jobb

NTNU har tatt opp rekordmange studenter, men har Trondheim boliger nok til å huse dem? Dyre løsninger tvinger studenter til jobb eller askese.

Publisert Sist oppdatert

Det er sannsynlig at mange trondheimsstudenter må ta til takke med dyre leiligheter hos privatpersoner eller private selskap. Det private markedet dekker majoriteten av studentboligene i dag, der studentsamskipnaden i Trondheim (Sit) kun står for 14,7 prosent av studentene, ifølge Adresseavisen. Det er en nedgang fra 15,8 prosent fra i fjor.

Flunkende nye 360 Campus og esende Campus Life er begge campusnære, og kan til sammen huse rundt 550 studenter. Studielånet alene kan umulig dekke de høye prisene på opptil 7450 kr for en hybel hos disse «studenthotellene». Er det riktig at studentene skal tvinges ut i jobb eller askese, fordi prisene er for høye?

Splitter nye 360 Campus

Byggeår: Nytt i 2021
Eiere: Linken Holding
Lokasjon: Klæbuveien 22
Boligtyper: Kollektiv for fire til ni personer
Leie: Fra 6950 kroner til 7450 kroner inkludert strøm, internett og ukentlig renhold
Depositum: 22 450 kroner
Møblement: Ferdig møblert, inkludert kjøkkenutstyr

HOTELLSTANDARD: Hyblene til det nye 360 Campus minner mer om hotellrom enn vanlige studenthybler, med luksuser som vaskehjelp, kino og spillrom.

Et steinkast unna Gløshaugen har et hotellaktig boligkonsept åpnet i høst. Det huser totalt 228 studenter og er helt utleid. Majoriteten er førsteårsstudenter. Bygningen er utstyrt med takterrasse, kino, spillrom og lesesal. Fokuset til utviklerne var brukervennlige hybler med fellesarealer for alle. Fellesarealene fungerer også som stue, da kollektivene kun har kjøkken. Tom Skaugstad er beboernes kontaktperson som eiendomsmegler i Heimdal Eiendomsmegling.

– Vi ønsker at det skal bli en fin start for studenter som skal flytte for seg selv til Trondheim, sier Skaugstad.

Etter flere år med venting, ser Skaugstad fram til å få de første beboerne i hus.

– 360 Campus har vært påtenkt i ganske mange år, men har blitt forsinket av campusutviklingen på Gløshaugen, sier Skaugstad.

Tvinges studentene ut i jobb?

Den laveste månedsleien er på 6950 kroner. Med et vanlig studielån har man omtrent 1600 kroner igjen til resten av livets opphold.

– Du er nok stort sett avhengig av å ha en liten ekstrajobb eller hjelp fra familien for å kunne leve litt ved siden av også, sier Skaugstad.

Innbakt i prisen er også ukentlig renhold av fellesarealene, av renholdspersonell.

– Ukentlig vask blir gjort i de sosiale rommene og kollektivenes fellesareal. Hvis det ikke er rydda, så blir det heller ikke vaska, sier Skaugstad.

360 Campus har et depositum på 22 450 kroner, som tilsvarer tre måneders husleie, og anses som normalen på det private markedet. Da går mer enn hele storstipendet.

LES OGSÅ: 360 Campus dreper fulltidsstudenten

Campus Life eser ut på Nardo

Byggeår: Nytt i 2020
Eiere: Heimdal Real AS og Øvre Rotvoll AS
Lokasjon: Nardobakken 4
Boligtyper: Ettroms- og parleiligheter, samt kollektiv for fire og fem personer
Leie: Fra 6400 kroner inkludert varme, internett, men ikke strøm
Depositum: 19 500 kroner
Møblement: Ferdig møblert

CAMPUSLIVET: Campus Life på Nardobakken har mange likhetstrekk med 360 Campus, men tilbyr også parboliger og ettromsleiligheter.

I fjor høst åpnet Campus Life i Nardobakken, med beliggenhet nær Gløshaugen. Akkurat som 360 Campus har de også satset på store fellesareal. Dette inkluderer eksempelvis takterrasse, fellesstuer, lesesal og tv-rom.

SOSIALT KONSEPT: Lars Meland ser fram til utvidelsen av Campus Life på Nardo.

Forskjellen fra 360 Campus er at de tilbyr parboliger og ettromsleiligheter med egne bad og kjøkken. Hittil har pilotåret vært en positiv opplevelse, forteller daglig leder i Nardobakken AS (Campus Life) Lars Meland.

– Konseptet skal passe ulike sosiale behov. Du har alltid folk rundt deg, og samtidig kan du trekke deg tilbake til din egen leilighet, sier Meland.

Kollektivene og ettromsleilighetene ligger på 6400 kroner, og parboligene ligger på 9200 til 10 900 kroner. Per dags dato er alle de 315 sengeplassene utleid, med 121 studenter på venteliste. En andel av innflytterne er førsteårsstudenter.

– Dersom man ikke har noen ekstra økonomisk støtte utenfor studielånet, må man nok være asketisk. Vi mener at vi har lagt oss på en riktig pris, med fokus på ryddige avtaler og et renommé å opprettholde, sier Meland.

490 flere sengeplasser i 2022

Enda et nybygg på andre siden av gata vokser stadig. Det skal bli 1,5 ganger større enn dagens kompleks. Ved å tilby mange nok gode studentboliger med riktig beliggenhet, kan de fortsette å være et attraktivt tilbud til byens befolkning, mener Meland.

– Adressa har hatt oppslag om negative tanker om at studentene fortrenger vanlige beboere i sentrumsnære områder. Der synes vi at vi bidrar i riktig retning. Der har politikerne bidratt med en god jobb på vegne av studentene.

Med flere studenter i byen, vil utbygging av boliger være viktig. Om tilgangen på deltidsjobber vil vokse proporsjonalt, er en annen sak.

LES OGSÅ: Hei student - velkommen hjem!

Sit - Studentsamskipnaden i Trondheim, Gjøvik og Ålesund

Byggeår: De eldste på 1970-tallet, de nyeste sto klare i 2014
Eiere: Sit
Lokasjon: Moholt, Nedre Singsakerslette, Bloksberg, Teknobyen, Berg, Lerkendal med flere
Boligtyper: Ettromsleiligheter, parboliger og kollektiv med 3 til 115 personer
Leie: Fra 3700 kroner med strøm og internett inkludert i kollektiv på Moholt
Depositum: Fra 5000 kroner Møblement: Varierer med lokasjon og boligtype

KNAPT GODE: Studenthyblene til Sit kan huse 14,7 prosent av Trondheims studenter.

Eneste med to måneder oppsigelse

Et studentliv kan ta plutselige vendinger. En gjenganger på det private markedet er likevel uoppsigelige årskontrakter, der en enten må finne en erstatter eller betale i dyre dommer. Boligdirektør Lisbeth Glørstad Aspås i Sit forteller at de er opptatte av å være behjelpelige ved boligendring.

BOLIGDIREKTØR: Siden samskipnaden er en stor aktør vil, prisene reguleres på privatmarkedet.

– Vi har kontrakter med kort oppsigelsestid, fordi vi vet at studenters livssituasjon kan endre seg raskt. Vi er også behjelpelig med å finne ny bolig hos oss dersom man ikke trives eller har fått andre behov, sier Aspås.

Sit har omtrent 6200 plasser i byen, som kun dekker 14,7 prosent av studentmassen. Mange må ta til takke med dyrere alternativer.

– Vi ser dessverre nå at en del private aktører opererer med veldig høye husleiepriser som ikke er forenlige med en trang studentøkonomi, sier Aspås.

I år har 2000 nye studenter fått plass hos Sit. Aspås råder de som ikke har fått en bolig eller er på venteliste, til å ha is i magen.

– Ikke hopp på en privat leiekontrakt med veldig lang bindingstid eller for høy pris. Mye skjer på leiemarkedet rundt semesterstart, og vi ser at det ofte blir ledige boliger både hos samskipnaden og i det private markedet i løpet av de første ukene, sier Aspås.

Fra tyskercasino til Singsaker Studenthjem

Byggeår: Stiftet i 1946, ble studenterhjem i 1953
Eiere: Stiftelsen Singsaker Studenterhjem
Lokasjon: Rogerts gate 1
Boligtyper: Enkelthybler og fire parhybler
Leie: Fra 7188 kroner inkludert strøm, internett, renhold og mat. Parhybler fra 8000 kroner Depositum: 10 000 kroner
Møblement: Møbler kan lånes

STUDENTHJEM: Singsaker Studenterhjem er en av de mange private aktørene som tilbyr bolig til trondheimsstudentene.

Hjemmet kan huse 110 studenter. Det kan sammenlignes med konseptet til 360 Campus og Campus Life med innleid vaskepersonell og sosiale fellesarealer. Singsaker skiller seg ut med full kost og tradisjonsrike arrangementer for alle beboere.

En som trives godt innenfor hjemmets vegger, er Ingrid Pia Riksheim.

– Jeg er på mitt andre år som «singbeboer», og håper jeg har mange år igjen! Hele første året mitt bodde jeg på det aller minste rommet. Etter hvert kan man bytte til større rom, sier Riksheim.

BEGEISTRET: Ingrid Pia Riksheim lever godt i Singsaker Studenterhjem.

I likhet med 360 Campus, har beboerne omtrent 1400 kroner igjen fra stipendet etter leie her.

– Leieprisen kan høres dyr ut, men her er jo alt inkludert! Så da skal det godt gjøres å finne noe billigere med kost og losji, sier Riksheim.

I tillegg er hver beboer pliktig å yte 48 timers dugnadsarbeid per semester.

– Vi har dugnad på alt fra oppussing og maling, til rydding og vedlikehold, og man kan lære mye nyttig. Man kan også ta mange forskjellige verv på huset, sier Riksheim.

LES OGSÅ: Politiet med oppfordring til festglade studenter

Noe for enhver student

De nye studenthotellene står i tydelig kontrast til de rimeligste Sitboligene, men det finnes også mye i mellomsjiktet. Her finner vi blant annet Camp Trondheim på Persaunet. Der koster rom i kollektiv fra 4820 kroner med alt inkludert, og depositumet er på kun to måneders leie.

Ved DMMH finner vi Stiftstaden studentby, med plass til 210 studenter. Rom i kollektiv her ligger på 5500 kroner med alt inkludert, men med et depositum på tre måneders husleie.

Frost Eiendom har flere komplekser rundt i byen, deriblant Voll studentby ved Dragvoll. Hyblene er nyrenoverte per 2015, og ligger på 5420 til 5700 kroner med alt inkludert. Depositum ligger på to måneders husleie.

Fire på gata:

1. Hvordan bor du?
2. Jobber du ved siden av studiet eller får du økonomisk støtte hjemmefra?
3. Hva tenker du om de nye studentboligene på 360 Campus og Campus life?

Theodor Midtlien, kommunikasjonsteknologi og digital sikkerhet.
1. Bor i et privat kollektiv med to venner.
2. Har vært studentassistent og er nå forskningsassistent for institutt.
3. Jeg hadde ikke hørt om 360 Campus eller Life før. Det høres ut som en god idé, men sikkert muligheter for mye sosialt, men prisen på 360 Campus gjør det uaktuelt for min del.
Kathinka Kruse-Jensen, arkitektur.
1. Bor i parleilighet i Berg studentby.
2. Har deltidsjobb ved siden av studiet, og får litt økonomisk støtte hjemmefra.
3. Jeg er lite fan av studentboliger der man ikke kan bo uten ekstra støtte. Det synes jeg er ukult av utleierne. Likevel skal 360 Campus ha for at de har et bygg som passer godt inn. Der har ikke Campus Life vært like gode.
Ole Morten Aasum, bygg- og miljøteknikk.
1. Bor i et privat kollektiv på Berg med fire kompiser.
2. Har hatt sommerjobb. Det hender at familien vippser litt penger i ny og ne.
3. Synes konseptet høres ganske bra og fornuftig ut! Har derimot hørt fra en kompis som bodde på Campus Life at hyblene der er litt dyre, og at de føles masseproduserte.
Adrian Thorsplass, bioteknologi.
1. Bor i en ettromsleilighet hos Frost Eiendom.
2. Jobber ikke ved siden av studiet, men får økonomisk støtte hjemmefra.
3. Det er ganske likt som der jeg bor nå og lignende pris. Tenker at for studenter som ikke har noen økonomisk støtte utenfor lånet så er det jo ganske dyrt.
Powered by Labrador CMS