Hytten min er vanskeligere enn hytten din

Sommeren er på hell. Bilen er pakket, hytten er låst. Hele sommeren har gått til vedlikehold.

Publisert Sist oppdatert

Hyttens to mest værutsatte vegger har fått et nytt strøk maling og terrassen er beiset. Skadet takstein er erstattet og takrenner tømt for rusk og rask. Gresset er slått, bed er luket og frukttrær og bærbusker tynnet. Bryggen er reparert og ny fortøyningsbøye til båten er på plass. Utemøbler er vasket og satt inn med olje, og båten er renset for rurskjell, vokset og satt på land.

Vedlikeholdet er gjort for denne gang, men vær ikke redd – det blir likevel nok å gjøre i både høstferien, juleferien, vinterferien og til påske. Hva i alle dager er det vi driver med? Det har tydeligvis gått oss alle hus forbi at ferien er til for å slappe av. Et opphold på hytten er mer arbeidsleir enn det er fritid. Likevel, enten det vekker en romantisk fjellbondefølelse i oss eller vi bare er dårlige til å slappe av, så forteller vi oss selv at vi liker det sånn.

At man har et sted man er glad i og ønsker å ta vare på, er ikke vanskelig å forstå. Heller ikke at vi gjerne gjemmer realitetene om at hytten er gammeldags, forfallen og utilgjengelig bak å heller kalle den idyllisk, fredelig og sjarmerende.

Men det skurrer når det å ha en krevende hytte er litt status. Jo mer krevende, jo bedre. Bonuspoeng om det verken er innlagt vann, strøm eller veiforbindelse. Det ender i en god, gammel pappaen-min-er-sterkere-enn-pappaen din-konkurranse om hvem som har mest vedlikehold å gjøre på hytten.

På mange måter er det et reelt tegn på velstand å ha en krevende fritidsbolig. For hvem  er vi som lever i en slik overflod at vi har tid og penger å kaste bort på et slikt falleferdig evighetsprosjekt? Da følger det vel at de med det mest falleferdige evighetsprosjektet også må ha mest til overs av tid og penger.

Det er vanskelig å gjøre noe annet enn å anerkjenne det harde arbeidet som går med til å holde en slik hytte i god stand. Noen ville vedlikeholdt et blikkskur på E18 om de fikk skryte av hvor mye tid det krevde hver sommer. For min egen del kommer jeg nok likevel til å velge noe litt mer vedlikeholdsfritt.

 LES OGSÅ: Historien bak verdens 8. største utested 

Powered by Labrador CMS