Fra stortap i Spania til ligaseier: Nå venter Vardar

Trønderne har ikke spilt på sitt høyeste nivå de to siste kampene, noe som fører til spørsmål om nivået kan graves fram før Vardar inntar Lerkendal.

Tekst: Tobias Bjune Proos, Johannes Gulbrandsen

«Ballsikre baskere», kalte VG det etter Rosenborgs 4-0 tap i Spania. En blytung førsteomgang førte til at høstens Europa-eventyr begynte med tap. Slike tap er ikke vanlig kost for et lag som er i full gang med å sikre sin tredje ligatittel på rad. Børsstryk til halvparten av laget i en sportsgigant som Marca er selvsagt ikke moro, det heller. For noen av oss skaper det heller småvonde assosiasjoner til et landslag, hvor slike resultater er mer vanlig.

Opptur mot Vålerenga

Hjemme mot Vålerenga 17. september var mot- standen av mer kjent kaliber for trønderne, som økte luka i serien med 3-0. Oslo-laget forsøkte samme formel som i NM-seieren, med høyt press fra start. Dette viste seg imidlertid å ikke lønne seg like mye denne gangen. Da Rosenborg kom seg forbi nevnte press og Nicklas Bendtner scoret innen tre minutter var spilt. Dansken hadde ikke sin beste dag i hvit drakt, men endte som kampens viktigste mann da han på overtid av første omgang satte inn sitt andre mål fra krittmerket.

Det var ingen imponerende opptreden fra noen av lagene på Lerkendal denne søndagen, men en ålreit kamp likevel. Anders Trondsen stoppet pasninger på midten, Mike Jensen løp opp og ned over hele banen, og Kjernen sang seg hese. 15 000 tilskuere hadde møtt opp på Lerkendal søndag kveld, noe som var merkbart mer enn samme oppgjør i cupen. Den gang var Vålerenga mer kliniske og hadde marginene med seg. I dag møtte de et langt mer velfungerende og farlig RBK.

Anders Trondsen fikk sitt første mål i Rosenborg-drakta, med et praktskudd som godt kan kalles kampens høydepunkt. Tomålscorer Bendtner oppsummerte matchen fint i et intervju med TV Norge etter kampslutt: «Kampen minner litt om starten av sesongen vår. Vi spilte ikke spesielt godt, men vi vant kampene våre». Med tap for Vålerenga i NM, magaplask mot Real Sociedad, og nå en lunken revansj dukker spørsmålene rundt neste Europaliga-kamp naturlig opp.

Kampen mot Vardar

Rosenborg møter Vardar Skopje på Lerkendal 28. september for deres første møte i Europaligaen. Vardar startet sitt Europaliga-eventyr på samme måte som Rosenborg startet sitt. De tapte med fem mål på hjemmebane mot russiske Zenit, der Kokorin satte to mål og satte opp nummer tre. Ivanovic, en kjenning for de som har fulgt Premier League, kom seg også på scoringslisten. I motsetning til Rosenborg, fulgte ikke Vardar opp med seier i ligaen, men uavgjort. Det kom mot tabelljumbo Fk Skopje.

Vi kommer til å få en kamp mellom gruppens to antatt svakeste lag, hvor RBK må ta seier på hjemmebane hvis det skal være håp om avansement. Kanskje stiller Rosenborg sterkere ettersom de kommer rett fra en seier mot Vålerenga i egen liga, mens makedonerne kommer fra poengtap. Det blir uansett spennende å se fortsettelsen på de hvitkleddes europeiske høst. Når trenden nå må snus, og nivået må heves før det er for sent.