Håkon Johannessen (22)
Håkon Johannessen (22)

Kombinerer toppidrett og studier

Ved siden av studiene er Håkon Klerud Johannessen (22) i norgestoppen i randonee. Nå er han med i verdensmesterskapet.

Publisert Sist oppdatert

Til vanlig studerer Johannessen bevegelsesvitenskap ved NTNU på Dragvoll. Denne uken er han i Frankrike for å delta i VM i randonee, topptur i konkurranseform. Dette gjør at moldenseren må ty til skippertak for å ta igjen det tapte på skolen.

Fakta

Randonee:

  • Randonee (skialpinisme) er kort forklart topptur på tid.
  • Innenfor randonee er det flere forskjellige grener, alt fra korte sprintkonkurranser til lengre toppturer på flere timer.
  • Krever utstyr som ski, staver, feller, hjelm, skredsøker og sekk.
  • Varierer mellom oppstigning og utforkjøring til mål.
  • Blir stadig mer populært i Norge.

– Det handler om prioriteringer, og jeg er et konkurransemenneske, forteller Johannessen.

Sport fremfor skole

NTNU-studenten begynte med randonee for knapt to år siden, og falt pladask for skisporten. Randonee er forholdsvis nytt her til lands, men i sterk vekst. Det handler i hovedsak om å bestige bratte fjellsider på ski utstyrt med feller, for så å kjøre raskest mulig ned igjen.

Hverdagen som toppidrettsutøver er preget av harde fysiske utfordringer og tøff konkurranse, noe som passer ypperlig for Johannessen. Siden i høst har han satset hardt for å kunne delta i VM. Nå som han har nådd målet ønsker han å satse for fullt.

– Det er hardt å kombinere skole og toppidrett, men det er nå det starter, sier 22-åringen.

Johannessen påpeker at ingenting kommer gratis. Anatomiboka må snart opp, etter tre ukers fravær fra skolen. Etter hjemreise skal han først ta igjen skolearbeidet, før han sikter mot verdenscupen i april. Han er glad sesongen er slutt før eksamenstiden starter.

– Når sesongen er slutt får jeg tid til å fokusere på eksamen, forteller Johannessen.

På fremmarsj

Toppturentusiasmen her til lands har skutt i været de siste årene. Kjersti Solvoll Bakketun fra Norges Skiforbund kan imidlertid fortelle at det norske miljøet fortsatt er svært lite sammenlignet med land som Frankrike og Italia.

– Sporten er enda ny i Norge, men på full fart fremover, sier Bakketun.

Landslaget er kun fem år gammelt og fremdeles i startfasen. Johannessen kan fortelle at det innebærer mye arbeid for de involverte.

– Det handler om å finne ut hva som fungerer best for alle, og det er en tidkrevende prosess, sier han.