Debatt

Student og bekymra?

Les disse tipsene!

Publisert

Tiden som student er dyrebar og kanskje den fineste tiden i livet. Du kan drikke pils på ukedager uten å bli stempla som alkoholiker, du får venner over hele landet, kanskje trolig også fra andre deler av verden. Du finner kanskje kjærligheten på lesesalen. Ikke minst får du tilgang på kunnskap over hele verden, og kanskje får du til og med også være med på å endre samfunnet med denne kunnskapen.

Huseieren er kanskje snill, likevel profitterer hen på ditt studielån.

Det finnes mange forskjellige huseiere, noen snille, andre merkelige og andre helt ufyselige. Til felles krever de alle latterlig høye summer i leie som går fra nettopp din lommebok. Dessverre har de fleste av oss ingen annen mulighet enn å si ja til disse urettferdige prisene. Aldri glem at i det uregulerte boligmarkedet er det noen som profitterer på at du nettopp er student. Det er ikke nødvendigvis dårlig pengebruk eller osteprisene som knuser budsjettene våre, det er at vi betaler latterlig mye penger i depositum og leie for noen få kvadratmeter vi aldri kommer til å få noe annet ut av enn gjeld. Er vi kollektivt bevisste på det, kommer kanskje også muligheten for at vi en gang i fremtiden kan ta kontroll over disse markedsmekanismene.

Du får kanskje en kul jobbtittel, men du er fortsatt en arbeider.

De fleste av oss har en deltidsjobb fordi lånet ikke strekker til. Noen av oss jobber på Kiwi, Ikea eller er den lokale Foodora-syklisten. Noen av oss er så heldige at vi får relevante jobber til vår utdanning. Rådgivende salgskonsulent, læringsassistent, vikar for et byrå osv. Disse jobbtittelene virker kanskje fjernt fra en prosessoperatør, rørlegger, sveiser eller sykepleier. Men du må ikke glemme at du ikke immun mot de samme markedskreftene som de opplever. Du kommer til å få stusselige lønninger, kanskje til og med oppleve midlertidighet. Noen av oss opplever kanskje også usikkerhet på jobben. Du kommer helt klart til å oppleve mye urettferdighet. Du jobber kanskje selvstendig og føler deg alene, men tusenvis har det akkurat som du har det. Du er ikke alene. Denne fleksibiliteten eller lekenheten gjør deg kanskje distansert fra hva vi ser som tradisjonelle yrker. Men du er en arbeider som alle oss andre. Glemmer du det, glemmer du rettighetene som er kjempet frem av fagbevegelsen.

Glem aldri at du er en student, og at det er et marked der ute etter å tjene så mye som mulig på at du nettopp er student. Du er verdifull, du er viktig, ikke la dem gjøre studietiden din mer utfordrende enn den allerede er. Vær fagorganisert og vær bevisst på de rettighetene du har, glemmer du de har du dem ikke!