Moholt studentby, Moholt allmenning
TRENGER FLERE: Flere studentbyer kunne, ifølge leder av NSO Kaja Ingdal Hovednak, ha hjulpet på de høye leiekostnadene.

Leiemarkedet er stadig utilgjengelig for studenter

Fadderuken er i gang og mange studenter har funnet seg til rette i byen. Det betyr derimot ikke at alle lever komfortabelt.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra studentindeksen, en undersøkelse gjennomført av blant annet NSO og finn.no, tilsier at studenter i gjennomsnitt bruker 12,2 timer på deltidsarbeid i uken, og at boligmarkedet ikke er tilgjengelig for studenter uten deltidsinntekt. 

– Det er et skrikende behov etter en styrket studentøkonomi, og for flere studentboliger, sier leder av Norsk studentorganisasjon (NSO) Kaja Ingdal Hovdenak.

KRAMPEÅR: Elise Aas Ersdal er student for å ta eksamener, ikke nødvendigvis for å studere, noe som gjør det lettere å jobbe deltid.

Dette har både Elise Aas Ersdal, som studerer ved instituttet for språk og litteratur, og Ingeborg Hirsti, som studerer ved instituttet for datateknologi og informatikk, følt på. Begge to er studenter, deltar i studentfrivilligheten, og jobber.

– Jeg bor alene, derfor er leien min på 12 000 kr, noe som akkurat går greit, sier Ersdal samtidig som hun forklarer at det ikke hadde gått om hun ikke jobbet ved siden av. 

Hirsti forklarer at hun deler en familieleilighet hos Sit, og betaler ca. 5300 i måneden i leie, men at dette varierer.

VELDIG BEVISST: Ingeborg Hirsti har valgt å jobbe i studietiden for å gjøre det lettere å leve.

– Strøm kommer jo i tillegg, noe som er greit om sommeren, men litt verre om vinteren, sier Hirsti. 

At ekstra kostnader som strøm og mat har blitt dyrere har Ersdal lagt merke til.

– Folk sliter spesielt hvis de ikke har inntekt, sier Ersdal

Hirsti forteller videre at hun har jobbet nesten hele studietiden, men at hun har vært heldig og funnet en jobb som både lar seg kombinere med studiene og er studierelevant.

– Det hadde nok gått uten, men det hadde blitt veldig trangt, sier hun.

Hirsti og Ersdal er bare to av de omtrent 40 000 studentene i Trondheim, men langt fra de eneste som må arbeide ved siden av studiene. Ingdal Hovednak ser negativt på trenden av arbeidende studenter.

– Det er skremmende at studenter må jobbe så mye ved siden av studiene for å få råd til husleia, sier Ingdal Hovdenak. 

Det har i lengre tider vært snakk om studenters arbeidsliv, blant annet ved en kommentar av Oda Oline Omdal i VG i fjor høst. Spørsmålet verserer i stor grad rundt om det burde være et krav om at studentene skal arbeide, eller om idealet om gratis utdanning skal holdes hellig.

NSO, Norsk studentorganisasjon, Kaja Ingdal Hovednak
SKREMMENDE: NSO-leder Kaja Ingdal Hovednak er bekymret for utviklingen i leiemarkedet.

– Studiene tar veldig mye tid, i hvert fall på NTNU, hvor det er opptil fire fag i semesteret. Det er heller ikke slik at alle får seg deltidsjobb når det er så mange studenter i Trondheim, sier Ersdal. 

Hirsti mener det er lurt å arbeide for å samle arbeidserfaring, men ikke at det burde være et krav at fordi du er student, så må du jobbe.

– Jeg er veldig for studentfrivilligheten og mener man burde kunne bruke tiden sin på å delta der, i stedet for å måtte tjene inn nok til å betale leie, sier hun.

Powered by Labrador CMS