Bidra til å bikke valgdeltagelsen til studentvalget over presidentvalgdeltagelsen i Haiti
Nå har du muligheten til å bestemme hvem som skal representere deg det neste året ved NTNU.
I dag åpnet valget for å stemme inn nye representanter til Studenttinget og tillitsvalgte i studentrådene. Valget er åpent til 23:59 torsdag 17. oktober. 52 kandidater stiller i år, noe som er flere enn vanlig. Studenttinget velges som representanter for alle studenter ved NTNUs campus i Ålesund, Gjøvik og Trondheim, som betyr at det er totalt 43 958 stemmeberettigede studenter denne høsten.
Totalt skal 25 representanter og tilhørende 24 vararepresentanter velges inn i høst. 21 av plassene går til studenter fra Trondheim, 2 til studenter fra Gjøvik og ytterligere 2 til studenter fra Ålesund. Grunnen til at det er en vararepresentant mindre enn ordinære representanter er at det kun er tre som stiller fra Gjøvik. Det er dermed ikke kandidater nok til å fylle alle fire plassene.
Valgstyreleder, Ingrid Darell Holm, er godt fornøyd med gjennomføringen av nominasjonsperioden, og at det er god spredning blant kandidatene i studentmassen:
– Vi er ekstremt fornøyde med å ha fått inn så mange gode kandidater til neste års Studentting. Det er mange år siden det sist var så mange kandidater! Vi er også svært fornøyde med at alle fakultetene er representert i årets valg, skriver Holm i en pressemelding.
Dette er man med på å påvirke
Studenttinget er det øverste demokratiske studentorganet ved NTNU. Studenttinget jobber opp mot ledelsen og bidrar til utviklingen av NTNU som utdanningsinstitusjon på sentralt nivå, og støtter studenttillitsvalgte på alle nivå.
STi vedtar politikk på vegne av alle NTNUs studenter og jobber for at studentene høres i saker som vedkommer dem. Tema som ofte kommer opp er læringsmiljø, studentfrivillighet, utdanningskvalitet
Det er også fastslått at studentene ved NTNU skal ha minst tjue prosent representasjon i alle råd og utvalg som vedtar saker som angår studenter. Utnevningen av studentene til en rekke av disse utvalgene gjøres i Studenttinget.
– På NTNU er vi heldige som har en ledelse som er lydhør og tar imot innspillene våre. Derfor har valgene av studenttillitsvalgte stor betydning for hvordan studiehverdagen din blir, skriver styremedlem i NTNU-styret Odd Arne Fosse.
LES OGSÅ: – Jeg har ikke fått med meg at det er valg
Hovedutfordringer det neste året
I lys av det fremlagte statsbudsjettet for 2025 vil det være mange utfordringer knyttet til NTNUs økonomi det neste året. Reduksjonene i bevilgninger vil utvilsomt gå utover tilbudet til studentene.
– NTNU står overfor en ny økonomisk situasjon. Det betyr at man blir nødt til å velge hva som skal prioriteres når det må nedbemannes og midler må omdisponeres, skriver Fosse.
Han påpeker at det blant annet vil gjelde spørsmål om hvilke fagområder som er viktigst å bevare og styrke.
– Her er det viktig at studentene engasjerer seg, melder Fosse.
Fosse legger til at disse spørsmålene også blir sentrale i NTNUs nye retningsgivende strategi som skal vedtas i løpet av det kommende året. Der skal det defineres hva som er viktig for NTNU i årene fremover.
I tillegg har den nye universitets- og høyskoleloven trådt i kraft der universitetet har fått et økt påbud om å tilby undervisning på norsk.
– Dette skaper utfordringer for målet om å øke utvekslingsnivået, siden det også krever flere innvekslingsstudenter og dermed flere emner på engelsk, poengterer Fosse.
Noe skuffende valgdeltagelse
Valgdeltagelsen til studenttingsvalget kan sies å ha vært noe laber. De siste tre årene har den ligget på 5,94; 8,79 og 7,33 prosent av de stemmeberettigede. En kan fort stille spørsmål ved hvorvidt Studenttinget reelt sett representerer studentmassen i lys av slik valgdeltagelse, og hva som kan gjøres for å øke valgdeltagelsen.
– Siden i fjor har NTNU tatt mer ansvar for valget. I år skal flere emnelærere presentere studentvalget i sine forelesninger, og alle studentene får en felles e-post om valget.
Fosse håper denne integreringen på NTNU vil bidra til flere stemmer.
Hvem skal man stemme på
Dersom du er usikker på hvilke av de 52 kandidatene du skal stemme på, har Studenttinget ressurser tilgjengelig for å veilede deg inn mot riktig kandidat. På studenttinget.no finner du en liste med alle kandidatene der du kan lese om deres kandidatur for å få innblikk i deres hjertesaker og motivasjon til å stille. Det er også blitt utarbeidet en valgomat der kandidatene har tatt stilling til en rekke påstander, slik at du kan finne dem som deler dine verdier.
Ønsker du å påvirke hvem som representerer deg i studentdemokratiet, er det nå du har anledning til å benytte deg av stemmeretten. Valget er åpent til 23:59 torsdag 17. oktober og vinnerne annonseres klokken 12:00 fredag 18. oktober.
– Vi håper alle studenter ved NTNU går inn og bruker stemmeretten sin, skriver Holm.
Godt valg.
Ayne Kifle Assefa Aalen er journalist i Under Dusken.
LES OGSÅ: Frykter at eksamensgebyret vil gå ut over de med dårlig råd