Tarjei Vesaas debutantpris:

30-åring vinner prestisjetung litteraturpris

Tarjei Vesaas debutantpris 2022 går til Kristin Vego for novellesamlingen Se en siste gang på alt vakkert.

Publisert Sist oppdatert

—Det er litt spennende, men også litt overveldende, sier Kristin Vegos etter å ha mottatt den gledelige beskjeden.

Hun er den sekstiende vinneren av den høythengende prisen som hvert år deles ut av Den norske forfatterforening, med foreningens litterære råd som prisjury. Tidligere har prisen gått til forfattere som Jan Erik Vold, Lars Saabye Christensen, Roy Jacobsen og Tore Renberg.

Skriver om kvinner i tjueårene

Vego har en mastergrad i litteratur og historie fra Aarhus. Til daglig bor forfatteren i Oslo. Hun forteller at hennes noveller kretser rundt det å finne seg selv, i alle fall til en viss grad.

–De handler alle sammen om unge voksne kvinner i tjueårene. Også handler de om relasjoner, parforhold og venninneforhold. Kvinnene reiser mye rundt i novellene. De er unge voksne kvinner som er på søken etter å finne ut hvem de er og hva de skal gjøre i livet.

I juryens begrunnelse for årets vinner heter det: «Kristin Vegos noveller foregår alltid i et sanselig og nærværende nå. Og midt i denne sansbare virkeligheten, blant lukten av våt ull og fornemmelsen av iskald, fuktig vinterluft, skjuler det seg øyeblikk av stor skjønnhet, en skjønnhet som ikke helt lar seg fatte eller fange.» Juryen konstaterer videre at Vergo har levert «en usedvanlig gjennomarbeidet og moden bok».

Anerik debutantpris

Prisen deles ut hvert til årets beste skjønnlitterære debutant. Den ble innstiftet av forfatter Tarjei Vesaas i 1964 etter at han hadde mottatt Nordisk råds litteraturpris for romanen Is-slottet. Pengene han vant dannet grunnlagt for den høythengende prisen som fortsatt deles ut den dag i dag.

Powered by Labrador CMS