Sånn blir du kjent med Trondheim på studentbudsjett

Endelig er det klart for å ønske nye studenter velkommen til byen og gamle velkommen tilbake. Her kommer noen tips til hvordan du kan utforske og bli kjent med Trondheim, og dette helt uten ytterligere slitasje på bankkortet.

Publisert Sist oppdatert

Høstsemesteret 2022 er offisielt i gang, og til manges store glede blir skolehverdagen mindre bundet av restriksjoner, og livet som student både på og utenfor campus kan igjen nytes fullt ut. August er alltid spesiell for trønderne; da våkner byen opp igjen etter noen rolige ferieuker uten studentene. Det er enkelte ting man lærer å unngå nettopp i denne perioden – som å ta turen til Ikea.

For å inspirere deg til å ta turen ut og utforske byen er dette en samling av noen gode og overkommelige aktiviteter du kan ta for deg i løpet av høsten. Enten du har behov for litt tid alene, ønsker å ta initiativ til noe gøy med gjengen fra fadderuka eller tinderdeiten fra lørdag, er det masse å se og gjøre som ikke nødvendigvis koster og krever særlig mye.

Midtbyrunden

Første anbefaling er å spasere Midtbyrunden. Dette er en tur på cirka seks kilometer som går rundt bykjernen, og som tar deg gjennom ulike bydeler; dette er en god måte å bli kjent med og orientere seg i Trondheim på. Turen er godt skiltet, og er også en ypperlig løpeløype (om du driver med den slags).

I løpet av Midtbyrunden får du sett Nidarosdomen, vakre Skansen, Bakklandet og diverse parker som studentene vet å utnytte, samt mye mer. I nærheten av badelandet Pirbadet er det mulig å benytte seg av Sjøbadet. Her kan du utfordre noen av studiekameratene dine til et bad i havet. Er du en ordentlig viking, slenger du deg i tillegg på trenden til en del trondhjemmere og gjennomfører et bad hver måned hele året.

Frisbeegolf

Frisbeegolf, også kjent som diskgolf, har tatt studentene i Trondheim med storm. Skal vi tro folkets entusiasme, er aktiviteten kommet for å bli. Konseptet handler om å kaste tallerkener gjennom luften og treffe blink med færrest mulige kast. Det er flere store baner i byen, og to av de største finner du i umiddelbar nærhet til campusene på Dragvoll og Øya. Med andre ord er frisbeegolf helt perfekt mellom timene på lesesalen. Trondheim har en frisbeeklubb som er åpen for alle, og der kan man reservere tidspunkt for spill på samtlige baner i byen. Er du nysgjerrig på å teste sporten, men mangler utstyr, kan du låne det du trenger for en runde hos den nyopprettede diskgolfklubben til NTNUI.

Burmaklippen og Estenstadhytta

Er du ute etter skrytebilder eller å utfordre høydeskrekken, kan du ta turen til Trondheims svar på Trolltunga: Burmaklippen. Dette er en enkel tur som passer for alle, uansett fysisk form. Det er med andre ord ingen gode unnskyldninger for å droppe turen.

Studerer du ved campus Dragvoll, kan du invitere med studiekameratene på en ettermiddagstur for å lufte hodet når forelesningene er over. Turen til Burmaklippen starter nemlig rett utenfor hovedinngangen til Dragvoll. Er du derimot ikke i strøket til vanlig, er det også fort gjort å ta bussen opp.

Burmaklippen finner du i Estenstadmarka, og når du først er på tur i dette området, kan du like greit legge turen innom Estenstadhytta for en pause i hyggelige omgivelser. På torsdager er det også en god sjanse for at dagens servering på hytta består av det aller helligste: tacobuffet. Og den kan nytes med god samvittighet. Eventuelt kan du ta med deiten på en søndagstur som inkluderer utsikt og kanelbolle – en sikker vinner.

Ladestien og Ladekaia

Ladestien er en kjær turfavoritt hos mange trondhjemmere, og byr på fine viker, deilige badeplasser og flere ulike serveringssteder.

Fra start til slutt strekker stien seg åtte kilometer, og er en flott tur i sin helhet. Skulle det likevel være ønskelig med en kortere distanse, er turen fra Dora til Ladekaia en stor favoritt. Ladekaia er en uformell og herlig plass hvor du kan nyte både kaffe med bakst, lunsj og en øl. I tillegg holder de jevnlig konserter og kvisser for ivrige, og selvfølgelig mindre ivrige, turgåere. Er du interessert i historie, er det verdt å merke seg denne turen; her er det nemlig mye spennende krigshistorie og flere bevarte krigsminner fra andre verdenskrig å se og utforske.

For deg som er i gang med å oppdage byen, er blant annet Korsvika, Djupvika, Sponhuset og Ringvebukta holdepunkter langs Ladestien verdt å merke seg. Like ved Dora finner du også nyoppstartede Havet med stupetårn, badstuer og konsertarena.

Tar du en avstikker fra stien, kan du også ta turen til Ringve botaniske hage, en fantastisk plass å tusle blant yrende plante- og dyreliv. Vær gjerne forberedt med noen smuler eller nøtter på lur, da både ender og tamme ekorn gjerne kan finne på å dele et måltid med deg.

Studenterhytta og tur i Bymarka

I Trondheim er man så heldig å være omringet av flott natur, og Bymarka er vår nærmeste nabo. Her er det mange fine stier å oppdage i nærheten av både trær, vann og fjell. Det er mange ulike turhytter i Bymarka, og NTNUI har til stor begeistring for trondheimsstudentene en egen hytte kalt Studenterhytta. Hytta er drevet gjennom studentfrivilligheten og har med jevne mellomrom servering av blant annet pannekakelunsj i helgene. Åpningstider finner du på Studenterhyttas facebookside.

Hytta ligger et lite steinkast unna Gråkallen som tilbyr en bynær slalåmbakke på vinterstid, i tillegg til flott utsikt. Skulle du oppdage at døren til Studenterhytta er stengt, er det ikke langt til Turistforeningens nærmeste hytte, Skistua. Der kan du nyte en kopp kaffe og vaffel mens du utforsker stikartet i bymarka ytterligere. Er du god med ski på beina, er dette også et godt utgangspunkt for langrenn – både for søndagsturen og treningsturer.

NTNUI-koiene

Kjenner du lysten på å utforske Trøndelag utover Trondheim by, kan en tur til én av NTNUI-koiene være noe for deg. Koiene er små og primitive hytter, lokalisert på 23 ulike steder i Trøndelag. Disse kan leies alene eller med andre, og her kan du lage mat på primus og overnatte i rolige og avslappende omgivelser.

Noen av koiene som i dag drives av NTNUI, har vært brukt av studenter helt tilbake til 50-tallet; her er det historie i veggene! Kanskje har du foreldre eller besteforeldre som benyttet seg av det samme tilbudet da de en gang studerte i Trondheim.

Powered by Labrador CMS