Trondheimsstudenten:

20 år og på Tinget: – Jeg har virkelig ikke peiling på hva jeg skal bli når jeg blir stor

Maren lever et liv fjernt fra resten av byens studentmasse. – Uavhengig av om klokken er 03:00 på et nachspiel eller om det er i intervjuet her, så er jeg alltid stortingsrepresentant.

Publisert Sist oppdatert

Maren Grøthe er statsvitenskapsstudent på Dragvoll, men det er ikke først og fremst på skolebenken hun har gjort seg bemerket. Hun sitter nemlig på Stortinget og er med sine 20 år tidenes yngste til å gjøre det.

5 kjappe:

Pendlerbolig eller studenthybel?

– Det sosiale fra en studenthybel og egen dusj fra en pendlerbolig.

To års studier i hotelladministrasjon og bli helseminister eller fem år statsvitenskap og bli tidenes eldste stortingsrepresentant?

– 2 år hotellstudier og bli helseminister. Forelesning på Dragvoll eller spørretime på Stortinget?

– Spørretime på Stortinget.

Fadderuker eller sommerleir med Senterungdommen?

– Å ha med senterungdommer på fadderuke.

Middag hos Knut Brundtland eller suppekort på Dragvoll?

– Suppekort på Dragvoll. Jeg tror det står seg best i media.

Tidlig politisk aktiv

Maren vokste ikke opp i en politisk aktiv familie, men interessen for politikk startet likevel tidlig. Hun er fra Melhus, der hun allerede som 13-åring ble med i ungdomsrådet og senere kommunestyret, hvor hun også satt da hun begynte på statsvitenskap høsten 2020. Mesteparten av fritiden hennes som student har gått med til politikken.

– Jeg prøvde å sitte på Dragvoll når jeg fikk tid og å være med på det sosiale litt på si. Jeg er lei meg for at jeg ikke har engasjert meg i studentfrivilligheten, men jeg hadde rett og slett ikke kapasitet.

Å bli stortingsrepresentant har ikke gjort tidsklemma noe mindre. Hun har likevel ikke lagt studiene helt på is, og tok 22,5 studiepoeng i frie emner før jul. Men det kommer bakerst i prioriteringslista akkurat nå. For det er en travel jobbhverdag hun har fått.

– Jeg sitter ofte på Stortinget fra sju eller åtte om morgenen og spiser frokost, lunsj og middag der, og drar kanskje hjem i nitida på kvelden. Det er enormt mye jobb, for du føler veldig på det ansvaret du har. Jeg gir slipp på en del for å sitte på Stortinget. Jeg stoppa statsvitenskapsstudiene, pendler og går glipp av litt av den vanlige ungdomstida.

Et hederlig liv i pendlerbolig

Jeg merker at sensasjonsjournalisten i meg våkner når hun nevner pendlerboligen sin, men Maren er det vanskelig å ta på noe.

– Jeg er en veldig god illustrasjon på hvorfor man trenger pendlerboliger. Jeg er kun i Oslo for å sitte på Stortinget og reiser hjem så fort jeg har mulighet. Jeg skal representere velgerne i Trøndelag, og da er det viktig at jeg faktisk er tilstede i Trøndelag.

Bildet av den glamorøse pendlerboligen må hun også ta fra oss.

– Pendlerboligen er veldig trist. Den har kun det man trenger. Jeg har nå gått til innkjøp av kasserolle, men jeg hadde to og en halv måned uten. Studenthybler er mye koseligere. Det er veldig trist å sitte i en pendlerbolig for seg selv en torsdagskveld.

DRØMMEJOBBEN: – Jeg vet ikke hva jeg har mest lyst til, men akkurat nå er dette drømmejobben, sier Maren Grøthe

Bevisst på eget rykte

Har du blitt bevisst på at du må passe på ditt eget privatliv, og at det ikke skal være noe å ta deg på etter at du ble en fremtredende politiker?

– Jeg vil ikke være fullest på fest lenger. Og man holder litt igjen på hva man uttaler seg om. Jeg er jo bekymret for at alt jeg gjør kan bli brukt mot meg en gang. Og ikke bare det jeg gjør, men også samboeren min eller andre rundt meg. Det skaper en ekstra belastning for dem rundt òg.

Hvordan reagerer studentvenner og andre unge når du forteller at du er stortingspolitiker?

– Det er kanskje ikke det du forventer når en 20-åring kommer og presenterer seg på fest. Jeg føler noen ganger at det nesten er litt ekkelt å si.

Maren forteller videre at folk ofte har politiske saker eller historier de ønsker å løfte frem.

– Det er jo et privilegium få få så mange gode innspill, samtidig som det gjør at man er på jobb døgnet rundt. Uavhengig av om klokken er 03:00 på et nachspiel på eller om det er i intervjuet her, så er jeg alltid stortingsrepresentant.

Uviss fremtid

I en bransje der det kjempes om gjennomslag og maktposisjoner, mener Maren det er påfallende hvordan mange toppolitikere påstår at de ikke har vært drevet av ambisjoner. Hun føyer seg imidlertid også inn rekken av politikere som påstår at de er drevet av idealisme og interesse.

– Det har aldri vært et mål å bli stortingsrepresentant. Hadde du spurt meg for ti år siden skulle jeg flytte hjem til hjembygda mi, bli lærer, kanskje få noe sau og bo der resten av livet. Veien har blitt til mens jeg har gått.

Maren vet heller ikke hvor hun ser seg selv om ti nye år.

– Jeg har ikke peiling. Det kan hende jeg har gitt meg i politikken og slått meg til ro med mann og tre unger. Jeg vet ikke hva jeg har mest lyst til. Akkurat nå er dette drømmejobben.

Powered by Labrador CMS