Leder:

Husk de russiske aktivistene!

Det er viktig å huske at den russiske befolkningen ikke har kollektiv skyld i den ukrainske krigen.

Publisert Sist oppdatert

Vi har vokst opp i et Europa preget av trygghet. Etter andre verdenskrig sa vi «aldri mer», og mellomstatlige allianser ble opprettet for å sikre fred. Putin har nå startet et massivt angrep på Ukraina, noe som utgjør en alvorlig trussel mot sikkerheten på kontinentet. Nabolandet vårt har invadert en uavhengig stat, noe som er brudd på internasjonal folkerett.

Flyktningstrømmen vi ser internt i Europa, er den raskest voksende siden andre verdenskrig. Over to millioner mennesker har flyktet siden krigen startet. Både de norske myndighetene og hver enkelt av oss har ansvar for å ønske de ukrainske flyktningene velkomne.

Samtidig er det viktig at vi anerkjenner at den russiske befolkningen ikke har kollektiv skyld i krigen. Mange tusen har demonstrert mot krigen i Russland, vel vitende om at de risikerer straff fra myndighetene. Samtidig er det også mange som tier. Det er lett for oss som sitter i et trygt demokrati vernet av en enorm forsvarsallianse som Nato å forvente en intern motstand mot Putin og hans elite. Objektivitet i russisk media har vært en mangelvare i lang tid. Krigen har ført til at dette har blitt strammet inn ytterligere.

LES OGSÅ: Resolusjonsforslag om støtte til Ukraina

Norge må ta tydelig avstand fra ytringsfrihetsbruddet som finner sted i Russland. Pressen er ikke fri, og aktivistene risikerer kraftige sanksjoner for å ytre seg mot krigen. Nylig ble det vedtatt en lov i Russland som gjør det straffbart å kalle krigen for en krig. Ikke bare må Norge hjelpe de ukrainske flyktningene, Norge må også støtte aktivistene i Russland. På grunn av propagandaføring og mangel på fri presse i Russland er det viktig at Norge støtter opp om russerne som jobber for ytringsfrihet og demokrati.

Russland blir ekskludert økonomisk, kulturelt og sosialt fra resten av verden. Sanksjoner er et viktig ledd i vestens fordømmelse av den russiske invasjonen. Samtidig har vesten også et ansvar i å hindre at Russland blir et ekkokammer uten tilgang til omverdenen. Det er sterkt å se hvor støttende nordmenn har vært for Ukraina. Like viktig er det at vi støtter russiske aktivister som må kjempe for de verdiene mange nordmenn tar for gitt.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS