Protestmusikk mot Ukraina-krigen
Antikrigsmusikk er ikke noe nytt, men er aktualisert igjen med krisen i Ukraina. Dette er låtene som protesterer mot krig.
Krigen i Ukraina har vært en kraftig påminnelse om hva krig innebærer. Med masseflukt, store ødeleggelser og flere døde, har krigen skapt reaksjoner, også i musikkmiljøet. I denne listen har musikkredaksjonen samlet en håndfull protestlåter med temaet krig, enten spesifikt som en reaksjon på Ukraina-krigen, eller generelt om krigens konsekvenser. Her finner vi både ukrainske og russiske artister, samt evigunge og aktivistiske klassikere.
Jamala – «1944»
I 2016 vant den ukrainske artisten Susana Alimivna Jamaladinova, bedre kjent som Jamala, Eurovision med låta «1944», som omhandler deportasjonen av tartarer fra Krimhalvøya på 1940-tallet. Lite visste hun at låta som beskrev hennes forfedres frarøvelse av hjemlandet, nå skulle representere hennes egen realitet. Etter å ha flyktet fra Ukraina med sine barn, har hun dedikert dagene sine til å reise rundt i Europa for å spre kunnskap om hva som skjer og samle støtte til Ukraina. Blant annet gjennom å fremføre «1944», som nå har fått en ny betydning.
– Tina Løvås
Океан Ельзи/Okean Elzy – «Без Бою/Bez Boyu»
Denne låten ble egentlig skrevet som en kjærlighetslåt, men har nå blitt en hymne for motstand og utholdenhet i krigen. Med budskapet «Ikke gi opp» holder det mest populære pop-rock-bandet i Ukraina befolkningen motivert i den nåværende krisen. I mellomtiden har bandmedlemmene byttet ut gitarer med våpen og kjemper i frontlinjen mot angrepet fra Russland. Vi får bare håpe at de kommer trygt tilbake.
– Janina Wildermuth
Go_A – «Kalyna»
En annen Eurovision-låt som fikk oss til å rave hjemme, kom fra det ukrainske bandet Go_A. «Shum» var en ekte hit i fjor. Nå kommer Go_A med en ny låt som støtter den ukrainske identiteten og står dermed som et tegn for et selvstendig Ukraina. «Kalyna» er en rose som vokser i Gelderland og nører sterke følelser for ukrainere. Bandet skriver på instagram at en ødelagt kalynabusk var et tegn på problemer og tragedie. Misbruk av denne busken var en skammelig handling og i følge en legende har kalyna en kraft som kan forene generasjoner for å bekjempe det onde.
– Janina Wildermuth
IC3PEAK – «Смерти Больше Нет/Smerti bolsche net»
Ikke alle opprør i Russland har blitt undertrykket. IC3PEAK er en russisk artistduo som har protestert i flere år mot den korrupte regjeringen, politivold og politisk forfølgelse. I denne låten fra 2018 henviser duoen til lovprosessen og myndighetene i landet. «I mine gullkjeder drukner jeg i denne sumpen», synger forsanger Anastasiya Kreslina. «Blodet mitt er renere enn de reneste stoffene.» Låten blir feiret som hymne til opposisjonen og tolkes som den ekte sannheten i Russland.
– Janina Wildermuth
Zemfira – «Не Стреляйте/Ne Strelyayte»
Rockeartisten Zemfira er en av mange russiske artister og kunstnere som i dag har forlatt landet. Dette tillot henne å komme ut med hennes nyeste singel 17. mars, «Ne Strelyayte» – oversatt til «ikke skyt». Musikkvideoen begynner med Zemfira alene bak et keyboard. Låten eskalerer, og vi får se brutale videoklipp fra antikrigsprotestene som foregår i Russland og ødeleggelsene krigen har medført i Ukraina. Denne protestlåten har hjulpet med å vise hva som faktisk foregår i både Ukraina og Russland, og alt man sitter igjen med er et bønnfallende «ikke skyt».
– Øyvind Soldal Rasmussen
Morgenshtern – «12»
Denne russiske rapperen er kjent for å være en ekte drittrapper. Vold, penger og bitches har alltid vært sentrale emner i musikken til Morgenshtern. I lys av krigen blir han plutselig politisk. For bare noen uker siden slapp han med «12» en flerlaget antikrigslåt i samarbeid med den ukrainske produsenten Palagin. Musikkvideoen viser fortsatt det rike rapperlivet, men denne gangen med fengslede demonstranter i bakgrunnen. Mens han sitter trygg i sin dyre bil blir en kvinne og sønnen hennes drept rett foran luksusvognen. Penger er bra, men det Putin og hans tilhengere gjør går for langt. Til slutt hører vi lydmeldingen til Morgenshtern sin mor som rapporterer fra en bunker i Ukraina.
– Janina Wildermuth
Bob Dylan – «With God on Our Side»
Dylan ble raskt stemmen for antikrigsbevegelsen på 60-tallet, etter låter som «Masters of War» og «With God on Our Side». Sistnevnte er en kritisk drøfting av retorikken bak guds posisjon i krig. Ideen om guds støtte legitimerte krigføring – samtidig som den styrket troen på egen seier. En tydelig parallell sees i responsen til Russlands invasjon av Ukraina, som skiller seg fra de mange involveringene i Midtøsten. Selv om troen på gud ikke står like sterkt i dag, ser vi at ideen lever. Ukraina har «gud på sin side», noe vi ser i form av hashtags og fasadeprotest.
https://www.youtube.com/watch?v=5y2FuDY6Q4M
– Kasper Myrhaug Galta
Kate Bush – «Army Dreamers»
«Army Dreamers» av Kate Bush er hennes tredje singel fra albumet Never For Ever, som kom ut i 1980. Låten forteller om en ung britisk soldats hjemkomst, men det blir fort klart at det ikke er snakk om noen lykkelig hjemkomst. Bush skildrer hvordan den avdøde soldaten, drept i krigen han kjempet i, blir mottatt og sørget over hjemme. Søkelyset blir rettet mot krigførerne – politikere og statsoverhoder – som utnyttet og kastet bort livet til den unge soldaten. En låt om krigens bortkastede liv, «Oh, what a waste of army dreamers».
– Øyvind Soldal Rasmussen
Marvin Gaye – «What’s Going On»
Det føles passende å avslutte en liste som dette med klassikeren «What’s Going On» av Marvin Gaye. I sammenheng med de foregående låtene, hvor mange skildrer ødeleggelsene og konsekvensene Ukraina-krigen og krig generelt får for mennesker, kan «What’s Going On» virke naiv og umulig i sine ønsker. Men det er viktig å huske på hvorfor man protesterer. Gayes låt er en fantastisk bønn om dialog, forståelse, og ikke minst om fred mellom parter. Den viser en tro på at man kan løse uenigheter, og man kan få en slutt på elendigheten krig medfører. Det er en tro det er verdt å ta med seg når man leser nyhetene i den kommende tiden.
– Øyvind Soldal Rasmussen