– Det kommer en konsekvens

Student (25) lurt inn i potensielt livsfarlig torpedovirksomhet.

Tekst: Kris Monsen og Ida Jønsberg

Se videoportrett av student og torpedo Roald «T.K.» Johansen (NB: Vi advarer om sterke bilder).

Lyd: Kristian Jøsok
Hør Roald fortelle om sin fars fortid.

UNDERHOLDNING (HUMOR/SATIRE): Kilder som av ulike grunner ønsker å være anonyme kan fortelle at de, etter flere mislykkede forsøk på å finne fredelige løsninger, ikke har flere virkemidler igjen for å kreve inn trondheimstudentenes bargjeld.

– Dette har gått for langt. Til tross for vår godvilje ovenfor studentene, klarer de ikke å tilbakebetale gjelden sin. Situasjonen er håpløs, derfor ser vi ingen annen utvei, sier kreditoren og økonomistudenten Kaja Felix Kronlund.

Hun advarer nå studenter med høy bargjeld mot å ferdes i Trondheims gater om det har gått for lang tid siden siste stipend- eller lønnsutbetaling.

– Om dere verdsetter iDingsen pappa ga deg i julegave, og dere selv, så hold dere unna gatene!, oppfordrer hun.

Nye rutiner har gitt gode resultater

Etter Under Duskens reportasjeserie om den skjulte, utbredte torpedo-virksomheten i Trondheim (se UD #1-4), har myndighetene tatt affære.

– Vi tar alltid riket og fedrelandets sikkerhet på alvor, forteller vakthavende sivilbetjent Sharif Normann-Jahnsen i en telegrafsamtale.

Han fortsetter: – Etter en telefon ifra TV2 Hjelper Deg, iverksatte vi umiddelbart nye rutiner, som allerede har gitt resultater. Vi er godt fornøyd.

Og resultatene har en av Trondheims studenter fått føle på kroppen. Vi er på besøk hos Roald «T.K.» Johansen, også kjent som Trondheims snilleste student, som bor i et gammelt hvitt trehus på Nedre Singsakerslette. En vegg av harsknet fiskelukt og salt slår i mot oss når han slipper oss inn i den trange, lysmalte gangen sin. I boden ved den billige IKEA-skohyllen henger det hyssing med tørket torskeloins som han har kjøpt på harrytur til Lofoten. Mot veggen står det tre meterhøye signalgule vaskebøtter med saltet fisk. Det gulnede teppegulvet bærer tydelig preg av fisketørkingen. Han tar oss i mot med åpne armer.

Deltidsstudenten, som studerer doktorgradsemnet «BT8112: Salting av fisk» ved NTNU dette semesteret, fikk for en uke siden telefon om at hans far hadde blitt arrestert og fengslet for ulovlig torpedovirksomhet. Men ubehagelighetene stoppet ikke der:

– Jeg fikk en telefon fra en fyr han jobbet med som fortalte at jeg 'kanskje' burde ta over verktøykassen (...).

Betalt lønn virket fristende for Trondheimsstudenten, som er en stamgjest hos pengesluket Samfundet. Han takket til slutt ja til jobben.

Dette er rett og slett livsfarlig

Studenter som faller for slike fristelser får PhD-stipendiat i sosiologisk sammenslåing ved SMiT, Jens Skogvoll Dørum, til å se rødt:

– Kaja Felix Kronlund har helt feil fokus i denne saken. Det er ikke bare studentene som må passe seg, det er kreditorfirmaene. Dette er rett og slett livsfarlig, og jeg kan ikke fatte hvordan slike firmaer kan være såpass uansvarlige at de ansetter folk til slike usederlige virksomheter.»

Stipendiaten sukker høylydt, og fortsetter:

– Eller hvordan studentene kan være så desperate etter heimbrent at de tar slike ekstreme risikoer.

«Jeg skal være konsekvens.»

Tilbake i sardinboksen av en SiT-bolig, prøver Roald stadig vekk å stappe oss full av kolestrolbomber, også kalt «kjeks». Mens han fortsetter sin særegne monolog:

– De vet jo at noen kommer, tenker jeg. Det kommer en konsekvens før eller siden, og det blir meg da. Jeg skal være konsekvens.

Roald tar på seg gummihanskene, strammer de, og begynner å vaske kjøkkenet. Fortsettelig tilbyr han kjeks, kaffe og annet drit som de fleste studenter fyller one-packen sin med. Til tross for at vi sier nei flere ganger. Etter mye venting og rengjøring, er det på med skinnjakka, hanskene, og Kølla den II.

Se videoportrett øverst i saken der Under Duskens kameramenn følger trondheimsstudenten i gråsonejobben som torpedo.