Ikke stryk i 100-poengsfaget «Suksess»

Visste du at en mislykket student er det eneste menneskeskapte objektet som er synlig fra månen? Les denne guiden og unngå å bli en bli en kvise på Utdannings-Norges stramme rumpe.

Publisert Sist oppdatert

Bak enhver suksessfull student står det en velociraptor. Herregud, ikke snu deg! Med mindre du er en mislykket student, da kan du snu deg og se ned på stien av dine foreldres knuste drømmer. De var det du som trampet i hjel. Men tilbake til det som bør stå i fokus: raptoren. Det står en livsfarlig dinosaur rett bak deg, dette er virkelig ikke tiden for å tenke på karriere. Dersom du har et stort stykke indrefilet i umiddelbar nærhet, bør du kaste det til raptoren for å avlede den lenge nok til at du kan unnslippe. Dersom du ikke har et stort stykke indrefilet i umiddelbar nærhet, er du åpenbart ikke suksessfull og velociraptoren vil miste interesse og gå sin vei. Ok, du er trygg. La oss nå fokusere på veien til suksess.

I anledning denne månedens tema spurte jeg fem på gaten om suksess. Samtlige oppga mangel på suksess som grunnen til at de bor på gaten. De var også enige i at jeg har fantastisk hår. Jeg ble ikke overrasket da de fortalte meg at ingen av dem hadde høyere utdanning, for mange av Norges mest suksessfulle mennesker kan nemlig takke studiene for at de er hvor de er i dag.
Kronprins Haakon Magnus studerte blant annet ved Berkeley i California (USA sitt svar på Bjerkely Folkehøyskole), og nå har han kommet gjennom det ekstremt trange nåløyet for å bli konge i Norge. Kronekronprins Kjell Inge Røkke ble en av Norges rikeste personer etter at han i 2008 tok ex. phil. på Bali. Olav Thon har riktignok aldri tatt høyere utdanning, men han vurderte en gang på 80-tallet å kjøpe opp selve idéen om utdanning og outsource stillingene som professorer til underbetalte filippinere. Dette gjennomførte han heldigvis bare i veldig liten grad, og vi kjenner i dag resultatet som «Universitetet i Nordland».

Fakta

STUDIEMISLEDNING MED
ANDERS TANGENES

I høst får du hver måned hjelp av standup-komiker, student og birøkter Anders Tangenes til å overleve studiene.
Du kan også følge @AndersTangenes på Twitter og se ham live på Samfundet 23. oktober og ISAK 29. oktober.

Hvor går så veien når man til slutt har fullført en mastergrad i bachelorstudier? Jeg har snakket med to karriereveiledere for å finne ut hva studenter bør gjøre for å sikre seg en god jobb etter endt utdanning. Karriereveileder og lifecouch (sic) Stellan Polaris har dette å si om hvordan man gjør seg attraktiv på jobbmarkedet:

– Hva mener du med at balsamen min ikke framhever min naturlige glans og hva i våteste tsunamihelvete gjør du på badet mitt? Jeg ringer politiet!

Gudrun Nurdug jobber som karriereveileder for NAV og er i møte med studenter fra rurale deler av NTNU hver eneste dag. Hun tror det viktigste er å bruke en sjampo tilpasset tykkelsen på håret.

– Slik får man tydeligere fram nyansene i hårfasongen, sier hun.
– Det gjør jeg naturligvis allerede, Gudrun. Jeg mener, se på dette håret! Men har du forresten noen yrkestips til suksesshungrige studenter?
– Nei. Jeg hater jobben min.

Realiteten er - og denne solide dosen med sannhet kan du skyte rett i sentralnervesystemet - at 99 prosent av rådene du får om hvordan du kan bli et suksessfullt menneske er meningsløse og situasjons-, personlighets- og flaksbetingede. Det eneste rådet som garanterer et liv fylt til randen av velstand og framgang er å tilgaaaaaaaaaah, velocirapt

...

Hvor er de i dag?
Et tilbakeblikk på hvordan livene til noen av nøkkelkarakterene i denne artikkelen utviklet seg etter at saken ble publisert:

  • Karriereveileder og lifecouch (sic) Stellan Polaris har nå et langt sunnere og mer glansfullt hår.
  • _ Gudrun Nurdug angret på at hun sa at hun hatet jobben sin og brukte resten av tiden hun jobbet som karriereveileder på å overbevise alle klientene sine om at det egentlig var veldig fint å jobbe som veileder. Det førte til en søkerstorm på stillingen hennes og Gudrun mistet jobben sin til en yngre og mer selvsikker kandidat. Hun jobber derfor i dag i Thon Hotels som vaskedame/foreleser. _

Olav Thon eier også denne spalten nå.