Semesteroppgaveskrivekursmestrings-teknikkoverlevelsesguide

Visste du at professorer har over 50 ord for «stryk»? Overlev semesteroppgaven med disse 6 tipsene, som Kunnskapsdepartementet og PST ikke vil at du skal se.

Publisert Sist oppdatert

Til nye studenter: Gratulerer med opptak til høyere utdanning. Dere er nå bedre og mer verdifulle enn veldig mange andre mennesker, og det er ingen skam i å poengtere det så ofte som mulig. Studiene er imidlertid ikke bare fryd og gamasjer, for snart skal dere skrive deres første semesteroppgave, hjemmeeksamen eller falske legeerklæring. Hvert år blir mange hundre studenter holdt flere timer tilbake fra tv-serier de følger med på, grunnet uunngåelige skoleoppgaver. Det er derfor viktig for meg å hjelpe flest mulig ved å dele noen av professorenes egne triks.

Fakta

STUDIEMISLEDNING MED
ANDERS TANGENES

I høst får du hver måned hjelp i denne spalten av standup-komiker, student og menneskekjenner Anders Tangenes til å overleve studiene.
Du kan også følge @AndersTangenes på Twitter og se ham live på Olavs Pub 26. september med Stand Up Trondheim

1) Husk at leseren av en semesteroppgave først og fremst vil underholdes . Det er derfor essensielt å unngå kjedelig oppramsing av tørre fakta og innviklet språk. Bruk heller personlige anekdoter og eksempler som leserne kan kjenne seg igjen i. Se forskjellen på «Arkeologiske funn fra Mesopotamia antyder at den fallossentriske folkereligionen kom til uttrykk i arkitekturen (Døllesen 1974)» og «En kompis av meg som var i Alanya i sommer så et hus som liknet på en kuk (Joar André 2013)».

2) Utdanningssektoren er inne i en moderniseringsprosess for å lokke flere unge til å ta høyere utdanning og en av strategiene er å bruke ungdommens språk. Det skal, som NTNU sier i sitt nye slagord, bli « schpaa å ta danna ». Smileys og emotikoner har derfor i stor grad erstattet tradisjonell (les: dritkjedelig) tegnsetting i den akademiske verden. De er dessuten effektive for å framheve sentrale poenger i faglige tekster. Benytt deg av dette!
«Vår analyse av 34 borgerkriger siden 1945 viser en stadig øking i bruk av etnisk rensning som strategisk våpen:(»
« (34/pi)(2pi)((e^(2pi*i))/cos(0)) + 1=;) »

3) Sensorer og professorer elsker tekster med glimt i øyet. Herregud, som de elsker glimt i øyet. En tekst uten ordspill i tittelen og punchline i konklusjonen blir alltid strøket umiddelbart. Du kan naturligvis ta i bruk trygge akademiske verktøy som «;)» og «:P», men gå gjerne enda lenger. Ved NTNU er det forventet at du bruker det første semesteret på å eksperimentere med bruk av rim og alliterasjoner i innleveringene dine. Ved HiST forventes det at du bruker minst tre bilde-memes i hver oppgave. Ved NKF forventer de ingenting.

4) Ironi og sarkasme er supre virkemidler. Det gjelder også når du møter nye mennesker på vorspiel som du vil ligge med, men her skal vi konsentrere oss om den akademiske sjangeren. Mange tror at ironi går tapt i overgangen fra tale til skrift, og det er jo bare en helt sykt smart ting å tro, da… Se gode eksempler på korrekt bruk her:
«Å skrive ex.phil-semesteroppgave har vært en fabelaktig reise gjennom kunnskap og selvrealisering. Etter å ha jobbet med denne oppgaven hver dag i tre måneder har jeg definitivt blitt et mer helhetlig menneske.»
«Saddam Hussein, misforstått geni eller sexylubben kosebamse;)?»
«I denne NKF-oppgaven har jeg lært…».

5) «Fargerik overskrift»-funksjonen på Word finnes for en grunn og er påkrevd ved de fleste utdanningsinstitusjoner. Her er imidlertid reglene strenge: Glade og lyse farger kan ikke brukes i tekster med tragisk innhold, for eksempel familievold, Holocaust og syltynne analyser av sosiale mediers fremmedgjørende kraft i lys av Derrida og Foucault. Overskriftene kan likevel være i 3D for å skape en dramatisk effekt. Ved sivilingeniørlinjene skal man alltid benytte den ingeniørtilpassede grå, to-dimensjonale overskriften som blir gradvis smalere mot slutten helt til den ebber ut i skilsmisse, overkompenserende Birken-deltakelse og eksistensiell anger på dødsleiet. Ved NKF har de ikke overskrifter.

6) Ha et profesjonelt forhold til dine forelesere også etter at du har fått en dårlig karakter. Husk at professoren du ligger med for å forbedre karakteren, alltid skal nå klimaks først. De fleste som sitter i sentrale universitetsstillinger er knapt en masteroppgave om Instagram unna pensjonsalder, så det forventes at du gjør mesteparten av håndarbeidet (den oppmerksomme leser vil legge merke til at «håndarbeid» var en seksuelt ladet eufemisme, jeg mente definitivt «runking»).

Som en liten bonus legger jeg ved et utdrag fra håndbokversjonen for BI-studenter: «Stå på, de gode karakterene er bare en bankutskrift unna».

Lykke til med skrivingen!

Litteraturliste
Døllesen, Tander (1974): Antikkens arkitektur og hvorfor jeg er litt ensom . Oslo: Universitetsforlaget.
André, Joar (2013): «Tyrkiske bekjennelser» i Kanye West (red.): « Postgirobygget Om Sommeren Er Liiiiiiiivet, Yeeeaah ,» Fredrikstad: PUA Forlag

Powered by Labrador CMS